Brent petrol düşüşte

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 92,78 dolardan işlem görüyor.

GİRİŞ 14.09.2022 10:02 GÜNCELLEME 14.09.2022 13:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dün 95,49 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 93,17 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.23 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,42 azalarak 92,78 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 87,01 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, küresel petrol talebine ilişkin endişeler etkili oldu.

ABD'de ağustos ayı enflasyonunun tahminlerin üzerinde gerçekleşerek ABD Merkez Bankasının agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik beklentileri güçlendirmesi petrol piyasalarında talep düşüşü endişelerine yol açtı.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD'nin ham petrol stoklarındaki artış öngörüsü ise talebin düşük seyrettiği algısı yaratarak fiyatlardaki gerilemeyi destekledi.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 6 milyon 35 bin varil artış tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların yaklaşık 200 bin varil azalacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri ise bugün açıklanacak.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'deki Kovid-19 salgını kısıtlamaları da talep görünümünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün dün yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, küresel petrol talebine ilişkin artış öngörüsünü yinelemesi fiyatlardaki düşüşü sınırladı.

Buna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen seneye kıyasla günlük bazda 3 milyon 100 bin varil artarak yaklaşık 100 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Gelecek yıl ise Çin'de salgının kontrol altına alınmasıyla küresel ekonomik büyüme beklentilerinin petrol tüketimini artıracağı tahmin ediliyor. Buna göre, küresel petrol talebinin günlük 2 milyon 700 bin varil artarak yaklaşık 102 milyon 730 bin varile ulaşması öngörülüyor.

Piyasalar bugün Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanacak petrol piyasası raporuna odaklandı.

Brent petrolde teknik olarak 92,92 ile 93,38 dolar aralığının direnç, 92,46 ile 92 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol düşüyor ama hala Benzin Mazotta indirim yok!...bu yüzden iki üç gün kontak kapatın Petrol Fiyatları tepetakla olur...yada Elnizdeki Araçlarla idare edin.. Zamlara rağmen Benzinli Mazotlu Araclardan %70 daha az yakan, bakım masrafı olmayan Elektrikli araçlara gecin... Çünkü Petrolun Varili düşmesine rağmen Benzin- Mazot Fiyatlari düşmez.
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışı brent petrol ne kadar düşşe bile bizdeki kur politikası bizde petrol fiatları nın düşeceğini beklememek gerekir.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    petrol düşüyorda akaryakıt (benzin motorin vs) düşüyormu. bu ülkede hiç bir şey düşmez. zaten ruslardan piyasa fiyatının altında alım yapılıyor bu durumu bilmeyen yok buna rağmen fiyatlara bak. bizim rafineriler iran ve rus petrolü dışında petrol işleyemediğine göre fiyatında ona göre olması lazım değil mi? burada birileri aç gözlü ama kim belli değil.
    Cevapla
  • kanka44 1 yıl önce Şikayet Et
    Benzine indirim varmı ?
    Cevapla