İngiltere'de enflasyonda sınırlı düşüş

İngiltere'de enflasyon Ağustos ayında sınırlı bir düşüş kaydetti. Ekonomistler petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkisiyle ülkedeki enflasyonda bir miktar geri çekilme öngörmüştü.

İngiltere'de enflasyonda sınırlı düşüş
İngiltere'de enflasyonda sınırlı düşüş
GİRİŞ 14.09.2022 09:15 GÜNCELLEME 14.09.2022 09:15

İngiltere'de Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 9,9 olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 10 olacağı yönündeydi.

Temmuz ayında enflasyon yüzde 10,1 ile 40 yıl sonra ilk kez çift hanelere çıkmıştı.

Ağustos ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,5 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,6 olarak kaydedilmişti.

Çekirdek göstergelerde ise yükseliş devam etti. Buna göre yıllık çekirdek enflasyon Ağustos'ta yüzde 6,3 olarak açıklandı. Beklenti çekirdek enflasyonun yüzde 6,2 olarak kaydedilmesi yönündeydi. Temmuz ayında da çekirdek enflasyon yüzde 6,2 olmuştu.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI'NIN KARARI BEKLENİYOR 

Enflasyon verisinin ardından dikkatler İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararına çevrildi. Daha önce 15 Eylül olarak duyurulan toplantı tarihi 22 Eylül olarak değiştirilmişti.

Bankadan 22 Eylül'deki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

Enflasyon yükselmeye devam ederken, İngiltere Merkez Bankası da agresif bir karşılık vermişti. İngiltere Merkez Bankası, Ağustos toplantısında politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,75 seviyesine çıkarmış, böylelikle faiz oranında 27 yılın en yüksek artışını gerçekleştirmişti. Banka, yükselen enflasyonun baskısı altındaki ülke ekonomisinin bir yıldan uzun sürecek bir resesyona ilerlediği uyarısında bulundu.

Banka, gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle ekim ayında enflasyonun tepe yapacağı öngörülen seviyeyi yüzde 13,3’e yükseltti ve fiyat artışlarının 2023 boyunca yüksek kalacağı konusunda uyardı.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt