Köşeye sıkışan Avrupalılar Türkiye’ye yöneldi

Alüminyum üretimi neredeyse 50 yılın en düşük seviyesine inen Avrupa’daki fabrikalar fason üretim için Türkiye’ye yöneldi.

GİRİŞ 13.09.2022 09:45 GÜNCELLEME 13.09.2022 10:03
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Avrupa’da üretim 1970’lerden bu yana en düşük seviyeye indi. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir alan bu kriz Türkiye’deki alüminyum üreticisi için hem sıkıntı hem fırsat oldu. Geçen yıl biyet döküm kapasitesi artıran fabrikalarda üretim daralmaya başladı. Ancak köşeye sıkışan Avrupalı üreticilerin fason üretim için Türkiye’ye yönelmesi yeni bir fırsat kapısı araladı.

Avrupa ile işbirliği hazırlığındaki Alumet Alüminyum’un CEO’su Emre Köksal, üretimini kısmak ya da durdurmak zorunda kalan birçok Avrupalı üreticinin marka değerini ve pazar payını korumak için gözünü sınır ötesine diktiğini söyledi. Krizin Türkiye’ye etkilerini değerlendiren Köksal, Avrupalı şirketlerin ayakta kalmak için fason üretime yöneldiğini belirterek, “Bu şirketlerin tercih ettiği adreslerin başında Türkiye geliyor” dedi. Köksal, şu bilgileri verdi:

‘LÜKS’ METALE TALEP RESESYONDA GERİLEDİ

“Geçtiğimiz yıl yaşanan tedarik sorunları nedeniyle talebi karşılamak için Türkiye dahil tüm dünyada biyet döküm kapasitesinde artış yaşandı. Ancak bu yıl enflasyonist baskılar, resesyon endişesi nedeniyle talebin daralması ve Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizinin yarattığı maliyet şoku Avrupalı üreticiyi gafil avladı. Avrupa üretim yapamadı ve pazar kaybına uğradı. Alüminyum daha üst segment ürünlerde kullanılması nedeniyle ‘lüks’ olarak nitelenebilecek bir metal.

Bu nedenle kriz dönemlerinde tüketim olumsuz etkileniyor. Ekonomik durgunluk endişesiyle tüketimin gerilemesi üreticiyi vurdu. Çareyi fason üretimde arıyorlar. Alumet Alüminyum olarak biz de Avrupalı şirketlerle görüşüyoruz. Avrupa da pazar sahibi firmalar ile Türkiye de üretim gücüne sahip olan bizim gibi firmalar arasında işbirliği geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz.”

TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR, ÇİN PAZARI GERİ ALAMIYOR

Uzakdoğu’daki navlun problemi, yüzde 40’a varan antidamping uygulamaları ve Çin’de COVID- 19 kısıtlamalarının Türkiye’yi öne çıkardığını ifade eden Köksal, Çin'in uğraşmasına karşın navlun ve yüksek tarifelere takıldığından pazar payını geri alamadığına dikkat çekti.

AYAKTA KALMA SAVAŞI VERİYORLAR

Avrupa’da alüminyum üretimi 1970’lerden bu yana en düşük seviyeye indi. Çünkü artık üretim maliyeti ürünün fiyatının çok üzerine çıktı. Almanya'da bir ton alüminyum üretmek için gereken elektriğin maliyeti geçen hafta 4200 dolar oldu. Önceki ay 10.000 doları aşmıştı. Londra Metal Borsası vadeli işlem fiyatı ise ton başına 2.300 dolar. Bu çeyreğin sonunda fiyatın 2.200 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. 12 aylık süre zarfında ise fiyatların 2.000 dolara daha yakın durma olasılığı artıyor. Bu da kısıtlamaların kış boyunca hızlanacak gibi göründüğü anlamına geliyor.

YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR

Uzmanlar Avrupa’da sorunun büyümesi halinde bazı şirketlerin yok olabileceği uyarısı yapıyor. Norsk Hydro ASA, bu ay Slovakya'daki büyük bir tesiste üretimini durduracak. Alman alüminyum devi Speira GmbH, yükselen enerji fiyatları nedeniyle Almanya’daki alüminyum üretimini yüzde 50 azaltacağını duyurdu. Metal ticaret evi Concord Resources Ltd'nin CEO'su Mark Hansen, “Alüminyum izabe tesisleri bir kez gittikten sonra geri dönmeyecekler” diyor. Benzer şekilde Wood Mackenzie'nin kıdemli araştırma müdürü Uday Patel, "İşler düzeldiğinde, bir daha asla faaliyetlerini başlatamayacak izabeciler var” uyarısı yapıyor. Wood Mackenzie, Avrupa'nın yıllık alüminyum üretim kapasitesinin yaklaşık 1 milyon tonunu kaybettiğini tahmin ediyor ve Patel, bunun yaklaşık yüzde 25'inin kalıcı olarak kısıtlanabileceğini beklediğini söylüyor. Wood Mackenzie'nin tahminlerine göre, 500.000 ton daha kapanmaya karşı "oldukça savunmasız".

EN ÇOK ALÜMİNYUM İHRACATINI ARTIRDIK

Türkiye’nin Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Ocak-Ağustos dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.4 artarak 10.1 milyar dolara ulaştı. Alt sektör ihracatında en fazla ihracat 506.8 milyon dolar ile alüminyum ürün grubunda gerçekleşti. Alüminyum sektörünü 227.9 milyon dolar ile metaller, 220 milyon dolar ile demir çelik mamulleri ve 163 milyon dolar ile bakır ürün grupları takip etti. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Ağustos 2022 döneminde en çok ihracat “Alüminyum Çubuk & Profiller” ürün grubunda gerçekleştirildi. Bu kalemde ihracat geçen yıl aynı aya göre yüzde 31 artarak 50.5 milyon dolar oldu.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 37
  • Paranın degwri 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'ye yönelir tabiki. Çünkü Dolar, Euro olmuş 18.2TL. Paralarının değeri 18 kat artmış burada. Onlar için ucuzlamış herşey. Sömürür şimdi, bol bol alır ucuza, bedava gibi gelir onlar için Türkiye'den Aluminyun almak.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Sene başından beri dolar böyle enerji sıkıntısından buraya yöneliyorlar önemli olan uzun vade yatırım yapılması
    Cevapla
  • olcayto 1 yıl önce Şikayet Et
    reis işi biliyor avrupalılar diz çökmesi yakındır
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman ekonomik olarak sıkışsak bu tür haberler çıkıyor ama yatırım olmuyor.
    Cevapla
  • Çünkü.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Batan geminin malları bedavaya gider. Dolar, Euro 18.2 olmuş. Paralarının değeri 18 kat artmış burada. Bir verir 18 alır, fırsat bu fırsat bol bol alır sömürür, bedavaya gelir onlara.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    burası bizim ülkemi
    Cevapla
  • Emekli memur 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'yı dize getirmenin şimdi tam sırası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle