Doğal gazda Türkiye modeli: Depolar yüzde yüz dolu!

Avrupa kışı soğukta geçirmeye hazırlanırken, Türkiye yatırımların meyvelerini topluyor. Depoloma, LNG terminalleri, 5 boru hattı ve keşfedilen Karadeniz gazı ile Türkiye bu kışı da sorunsuz geçirecek.

GİRİŞ 13.09.2022 08:14 GÜNCELLEME 13.09.2022 09:08
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Avrupa Rusya'nın doğalgazı kesmesi nedeniyle kışı soğukta geçirmeye hazırlanırken, Türkiye enerji alanında bugüne kadar yaptığı yatırımlarla bu kış da vatandaşının konforundan ödün verdirmeyecek. Tüm dünyada artık "enerjiyi parası olan değil altyapısı olan alır" mottosu yerleşirken, Türkiye depolama, LNG terminalleri, alternatif ülkelerden çektiği 5 boru hattı ve son olarak Karadeniz'de keşfettiği yerli doğalgazı ile bu kışı da sorunsuz geçirecek. Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde bir yandan enerjide tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye bir yandan da attığı stratejik adımlar ve yatırımlarla enerjide arz güvenliğinde sorunları ortadan kaldırdı.

5.6 MİLYAR METREKÜP

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde kış öncesinde doluluk oranı maksimum seviyeye ulaştı. Doğal gaz depolama kapasitesi 3.2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe çıkarılan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin de bu ay içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşması planlanıyor. Böylece, Türkiye'nin iki yer altı doğalgaz depolama tesisinde toplamda 5.6 milyar metreküp gaz depolanmış olacak. Tuz Gölü Tesisi'nin kapasite artışının tamamlanmasıyla, Türkiye doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini depolayabilir hale gelecek. Karadeniz'de Sakarya Doğal Gaz Sahası geliştirme projesi kapsamında, yoğun sondaj ve kuyu tamamlama çalışmalarına paralel olarak ilerleyen, deniz tabanı sistemleri, deniz altı boru hattı ve kara işleme tesisi mühendislik ve inşa faaliyetleri planlandığı şekilde ve herhangi bir gecikme yaşanmaksızın devam ediyor. Hedeflendiği şekilde 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfinde ilk doğalgaz 2023 yılında hanelere ulaştırılacak.

TERMİNALLER ENERJİNİN GÜVENCESİ

TÜRKİYE'DE iki adet LNG terminali ve iki adet FSRU tesisi bulunurken, Saros Körfezi FSRU tesisi de bu yılın sonunda devreye alınacak. Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) gemisi olan Ertuğrul Gazi, 2.1 milyar metreküp gazı ulusal sisteme aktardı. Ertuğrul Gazi'nin 1 yıllık LNG taşıma performansı, İstanbul'da 6 ay, Ankara'da 1 yıl konutların tüketimine yetiyor.

3 ÜLKEDEN DOĞALGAZ GELİYOR

TÜRKİYE, Azerbaycan, İran ve Rusya'dan 5 farklı boru hattıyla doğalgaz ithal ediyor. Türkiye'ye Rusya'da Mavi Akım ve Türk Akım, Azerbaycan'dan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve TANAP, İran'dan ise Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı ile doğalgaz taşınıyor.

KAYNAK: SABAH
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 60
  • antalya 1 yıl önce Şikayet Et
    bakalım konforundan ödün verdirmeyeceksiniz inşallah bu iyi haber demekdepolarda yüzde yüz dolu inşallah fiyatlarda artmaz ,çünkü depomuz dolu yani dıştan alıma ihtiyacımız yok eğer fiyatlar artarsa bunun kimseye faydası olmaz ,yapılan asgari maaş resmen sadece kiraya gidiyor yani elde kalan birşey yok inşallah fiyatlar artmaz
    Cevapla
  • Lütfu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene keşfedilen gazıda kullanamaz vaybe
    Cevapla
  • garip 1 yıl önce Şikayet Et
    istemezükcü millet vatan düşmanları nasıl böyle iyimi istemezük istemezük deyip herşeyden herkezden fazla yararlanmaya çalışırsınız vatana millete ihanet etmektende vazgeçmessiniz vatanımızı beğenmeyeyip avrupa ülkelerine şikayet edenler sizi avrupa ülkelerine alalım sizde rahat edin bizde
    Cevapla
  • Barış 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şey AKP ile daha güzel oluyor elhamdulillah Rabbim emeği geçenlerden razı olsun
    Cevapla
  • ak kız 1 yıl önce Şikayet Et
    akp değil ak parti kardeş
    Cevapla
  • Ege 1 yıl önce Şikayet Et
    "Bu kış da vatandaşının konforundan ödün verdirmeyecek." lol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle