Bakan Varank: Türkiye’deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz

Bakan Varank, “Burası, katılımcı arkadaşlarımıza hiçbir eğitmen olmadan tamamen oyunlaştırma ve proje modeliyle yazılım öğreten bir okul. Bu tip inovatif eğitim metotlarıyla Türkiye’deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz” dedi.

Bakan Varank:  Türkiye’deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz
Bakan Varank: Türkiye’deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz
GİRİŞ 12.09.2022 12:50 GÜNCELLEME 12.09.2022 12:50

Türkiye Açık Kaynak Platformu ile Ekol 42’nin iş birliği sonucunda Türkiye’de 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okulları açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, akran öğrenmesi yöntemiyle yazılım öğreten Vadi İstanbul'daki 42 İstanbul’u ziyaret etti.

Bilgisayar başında kod yazan gençler, karşılarında Bakan Varank’ı görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Gençlerle sohbet eden onların okul ve yazılımcılıkla ilgili görüşlerini dinleyen Bakan Varank, daha sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Burası, katılımcı arkadaşlarımıza hiçbir eğitmen olmadan tamamen oyunlaştırma ve proje modeliyle yazılım öğreten bir okul. Buradaki programları takip ederek birbirlerine yardımcı olarak bir yazılımcı olarak yetişiyorlar. Ortalama üç senede hiçbir yazılım bilgisi olmadan daha önce bu işlerin eğitimini almamış insanlar buradan mezun olabiliyorlar. Biz bu okulları ülkemize geçen sene kazandırdık"

YÜZDE 90'INI İŞ BULUYOR

Daha sonra 42 okullarının öneminden bahseden Bakan Varank sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün genç arkadaşlarımızı ziyarete geldik. Daha önce tatlı ısmarlama sözü vermiştim. Onu yerine getirmiş oldum. Kendileriyle sohbet ettik. 42 okulları yenilikçi bir öğrenme metodu. Mezunları başarılı şekilde yazılım öğreniyorlar. Mezunlarının yüzde 90’lar seviyesinde iş bulduğunu daha önceki tecrübelerden görebiliyoruz. Bu tip inovatif eğitim metotlarıyla Türkiye’deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz. 42 okulları da şimdiye kadar yüzümüzü ağartan bir çalışma oldu. 

Bu okulların en büyük özelliği hiçbir eğitmen olmadan tamamen oyunlaştırma ve proje temelli bir şekilde yazılımı öğretmesi. Burada öğrenciler hem bu oyunlaştırılmış metotla projeleri yaparak yazılım öğreniyorlar. Aynı zamanda hoca olmadan kendi kendilerine bu işi öğreterek bir araya gelerek problem çözerek yazılım öğreniyorlar. Gerçekten inovatif bir metot. Bu okulları gençlerimizin önünü açmak için tasarladık. Hiçbir ücret talep etmiyoruz. Burada paydaşlarımız da var.

Bu programı, Türkiye Açık Kaynak Platformu ile birlikte geliştirdik. Platformun büyük yazılımcı firma ortakları var. Global markalar bu işin ortağı. Oradaki firmalar da bu öğrencilerimizi birinci yıldan itibaren stajyer olarak bünyelerine katıyorlar. Şirketlerimizin nitelikli eleman ihtiyacını da bu şekilde sağlamış oluyoruz."

BAKAN VARANK ÖĞRENCİLERE DANİLO ŞEF'İN YAPTIĞI TİRAMİSULARI İKRAM ETTİ

Bakan Varank, ziyaretin sonunda gençlere İtalyan tatlısı tiramisu ikram etti. Vadi İstanbul’da restoranı olan ünlü şef Danilo Zanna’nın özel tarifiyle yapılan tiramisuyu yaklaşık 150 gence servis eden Bakan Varank, Danilo Şef ile de görüntülü görüştü. Bakan Varank, “Tiramisuları ben ısmarladım. Yemekler de senden şefim.” derken Danilo Şef de “Hepsini ağırlayacağım, benim misafirim olsunlar” karşılığını verdi.

Bakan Varank'ın ziyaretine oldukça sevinen gençler, bu ince hareket nedeniyle çok sevindiklerini belirtti.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar