Hükümetten ekonomiye 50 milyar liralık doping

Hükümet, ihtiyaç sahibi firmalar için yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi açmaya hazırlanıyor. İlk etapta 50 milyar lira olması planlanan paketten, ihracatçı ve imalatçı KOBİ'ler öncelikli olarak yararlanacak.

GİRİŞ 11.09.2022 08:10 GÜNCELLEME 11.09.2022 09:34
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Makro ihtiyatı tedbirler kapsamında kredi genişlemesini kontrol altına almayı ve kullanılan TL kredilerin döviz alımına gitmesini önlemeyi hedefleyen hükümet, ihtiyaç sahibi firmalar için yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi açmaya hazırlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin sinyalini verdiği KGF destekli kredi paketinin ayrıntılarına ulaşıldı. Başlangıçta 50 milyar lira tahsis edilmesi planlanan kredi garanti programı ile doğrudan ihtiyaç sahibi firmalara ulaşılacak.

Önceki uygulamalardan farklı olarak, işletmeler A, B ve C olmak üzere 3 ayrı kategoriye ayrılacak. Kredi limitinden KOBİ'ler ile imalatçı ve ihracatçı firmalar öncelikle yararlanacak.

KİMLER ALABİLECEK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre, kredibilitesi A grubunda bulunan ve krediye erişimi her zaman mümkün olan şirketler yakında açıklanacak KGF'nin kapsamına alınmayacak. Bu gruptaki firmalar, önceden olduğu gibi bankalara yönlendirilecek.

B grubunda bulunan ama sadece öz kaynakları ile idare eden, işletme ve yatırım sermayesine ihtiyaç duyan firmalar ise yeni KGF paketinin yüzde 70'inden yani 35 milyar liralık kredi limitinden yararlanacak.

Teminat engeline takılan buna karşın üretimi ve istihdamı devam eden C grubu şirketlere de KGF imkânı sağlanacak. Bu şirketlere, 50 milyar liralık paketin yüzde 30'una karşılık gelen 15 milyar liralık limit tanımlanacak.

KGF paketine başvuracak firmalarda; istihdamlarını korumaları, imalat ve ihracat taahhütlerinin bulunması özellikle gözetilecek. Kredi, nakit olarak ilgili firmaya ödenmeyecek.

Üretim ve ihracat için gereksinim duyduğu ara malı ve makine yatırımı için proforma fatura karşılığı satıcı firmalara aktarılacak. Böylece, ticari kredilerin tahsis amacına uygun kullanımı ile döviz, altın veya gayrimenkul piyasasına kaymasına da geçit verilmemiş olacak.

LİMİT YÜKSELMİŞTİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile KGF kefalet üst limiti 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltilmişti. Böylece, KGF'nin kefalet verebileceği kredilerin toplam tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkarılmıştı.

Ağustos itibarıyla KGF'nin kefalet hacmi 582.8 milyar lira, kullandırılan kredi tutarı ise 689.6 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kararla, KGF tarafından verilen kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Hakkında Kanun'un geçici 20. maddesinde öngörülen limitin 10 katına endekslendi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ / BARIŞ ŞİMŞEK
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa enerji krizine girerken; çin kuraklık ile boğuşuyor (sanayisinin enerjisini hidro kaynaktan alan çin üretimi kısmak zorunda kalıyor) Şimdi bu fırsatı Avntajlarımız ile birleştirip gol atma zamanı. İnvesttürkiye deki uzamanların bizzat Türkiye de üretimi olmayan hammaddelerin üretimi için tesislerini maden sahasın yakınına kuran fabrikaların şirketlerin ayağına gidip; GEL KARDEŞİM GEL, GELCEK BURADA ÜRETİM BURADA Ucuz işçilik pazara yakınlık burada ... diye kapılarının önünde yatma zamanı.
    Cevapla
  • Danimarkadan 1 yıl önce Şikayet Et
    Alıp dövize yatıracak olanları tespit edip cezalandırın bu sizin göreviniz
    Cevapla
  • Bursali 1 yıl önce Şikayet Et
    Verin verin siz kredi veriyorsunuz adamlar gidip dolar altın alıyorlar hükümeti destekleyen firmalar bile bunu yapıyor
    Cevapla
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Verin ve takip etmeyin.O alçaklar da paraları dolara yatırsınlar.Merkez bankası başkanı verilen parayı dolara yatıran iş adamlarını inşa etti.Ama müdahale yapılmadı.
    Cevapla
  • Faruk çetinkaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Firmalara vereceğine işçile memura ver ki ekonomiye kazandırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle