Yargıtay'dan emsal yıllık izin kararı

Mahkemenin yolunu tutan işçi, sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiğini öne sürdü. İşçi, fazla çalışma yapmasına, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalışmasına rağmen bu çalışmaların karşılığının ödenmediğini belirtti.

Yargıtay'dan emsal yıllık izin kararı
Yargıtay'dan emsal yıllık izin kararı
GİRİŞ 10.09.2022 13:23 GÜNCELLEME 10.09.2022 13:23
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Davacının yıllık izinlerini kullanmadığını ve kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti, izin ücreti, iki aylık iş arama izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ücret alacaklarını talep etti.

Davalı işveren, iş akdinin davacının devamsızlık yapması nedeniyle işveren tarafından haklı olarak feshedildiğini, talep edilen alacakların zamanaşımına uğradığını, davacının tüm haklarının eksiksiz ödendiğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti.

YARGITAY EMSAL BİR KARARA İMZA ATTI

Kararı taraf avukatları temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, mazeret izinlerinin yıllık izinden tahsil edilemeyeceğine dikkat çekti. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Mahkemece bilirkişi raporundaki ikinci seçenekte yapılan hesaplamaya itibar edilmesi de hatalıdır. Çünkü, işçinin yıllık izinlerini kullandığını veya kullandırılmayan izin ücretlerinin ödendiğini işveren yazılı delil ile ispat etmek zorundadır. İşçiye çeşitli sebeplerle mazeret izni adı altında verilen izinlerin yıllık izinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Yine işçinin devamsızlık tutanaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesi İş Kanunu'na aykırıdır. Yapılması gereken, davacının tüm hizmet süresi nazara alınarak hak kazandığı yıllık izin süresinin ve bu süre üzerinden izin ücretinin hesaplanması için bilirkişiden denetime elverişli yeni bir rapor aldırmak ve sonucuna göre talep hakkında bir karar vermektir. Hatalı bilirkişi raporuna itibarla, izin ücreti talebinin yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

Buna göre Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin devamsızlık tutanaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesinin İş Kanunu'na aykırı olduğuna hükmetti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    işveren hakkını vermeli. fakat işçinin keyfi işe gelmediği günleri için izinli sayılmaması ise inan çok garip. o halde işçiler istediği gibi işe gidip gelsinler, sonra yıllık izin kullansınlar. meseleler iki taraf içinde adaletli olmalı.
    Cevapla
  • said 1 yıl önce Şikayet Et
    işçi (HUKUK) mahkemelerini hızlandırın mahkemelerin uzaması insanları mağdur ediyor
    Cevapla
  • Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçi olacaksan kamuda belediyede kit de olacaksın.gerisi hikaye.
    Cevapla
  • İlhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazı çoğunluk işveren arkadaşlar işçiye köle muamelesi yapıp verdiği parada gözü kalıyor. Adam gitmiş mahkemede hakkını arıyor, verin kardeşim hakkını ne ağlayıp duruyorsunuz
    Cevapla
  • mysti 1 yıl önce Şikayet Et
    işe gelmedigi günler diye bir sey olamaz. çalışan keyfi işe gelmiyor ise zaten üçüncü gün isten atılmayı hak eder. normal bir ülkede ise gelmedigi günler varsa fazla mesaisinden yoksa ücretinden düşülür. mazeret izni diye birsey zaten olamaz. işçiye verilen yıllık izin onun bu tür durumlarda kullanmasi icin. 2 haftayi bütün almak şartı ile diğer izin günlerini ihtiyaci için alir. ama Turkiye normsl bir ülke değil. hele hukuk hic değil. absürt kararlar çıkıyor mahkemelerden..
    Cevapla
  • Sadık Ceylan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakma ama, Her ülkede ayrı kanunlar var ve bu kanunların getirdiği sonuçlar doğrultusunda kararlar veriliyor. MESELA: EMEKLİ İKRAMİYESİ ACABA KAÇ ÜLKEDE VAR??? Absürt olan bu değil mi ? Ne dersiniz.???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle