Türkiye İspanya'yı tahtından etti! Rekor üretim bekleniyor

İklim değişikliği ve kuraklık sorunu dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan İspanya'yı olumsuz etkilerken Türkiye'de ise zeytincilikte bu yıl rekor üretim bekleniyor.

Türkiye İspanya'yı tahtından etti! Rekor üretim bekleniyor
Türkiye İspanya'yı tahtından etti! Rekor üretim bekleniyor
GİRİŞ 09.09.2022 14:55 GÜNCELLEME 09.09.2022 14:55

Zeytin hasadının başladığı İspanya'da sektöre bağlı kooperatifler ve tarım örgütleri son 10 yılın en düşük üretimi olacağını açıkladı.

Zeytin sektörü stratejik danışmanı Juan Vilar İspanyol basınına yaptığı açıklamada, zeytinyağı üretiminde dünya genelinde en az yüzde 8'lik bir düşüş beklendiğini, tek istisnanın geçen yıldan daha iyi bir hasat elde etmesi beklenen Türkiye olacağını söyledi.

AA muhabirinin görüş aldığı İspanya'daki bazı zeytin sektörü uzmanları da Türkiye'nin rekor bir yıl geçirerek, 300 bin ile 350 bin ton arasında zeytinyağı üretmesinin beklendiğini vurguladı.

Türkiye, 2021'de bir yıl öncesine göre yüzde 35 artışla 236 bin ton zeytinyağı üretmişti.

İklim değişikliği ve kuraklık sorunundan dolayı zeytinyağı üretiminde 2021'e göre en az yüzde 50 düşüş olması beklenen İspanya'da geçen yıl 1,4 milyon ton olan zeytinyağı üretiminin bu yıl 600 bin ila 800 bin ton olması öngörülüyor.

Mayıs ayı sonunda başlayan aşırı sıcaklıklardan dolayı zeytin ağaçlarının çoğunun çiçeklenme döneminde zarar gördüğünü aktaran İspanyol zeytin üreticileri, 620 bin ton zeytinyağının üretildiği 2012'de yaşanan krize benzer bir yıl geçireceklerini ifade etti.

Ülkede zeytin sektöründe önde gelen güneydeki Jaen bölgesinde geçen yıl 499 bin 796 ton olan zeytinyağı üretiminin bu yıl 230 bine kadar ineceği kaydedildi.

Çiftçiler ve Çiftçi Örgütleri Koordinatörünün (COAG) zeytin bölümü sorumlusu Jose Luis Avila, "şaşırtıcı şekilde düşük miktarda üretim olacağını" söylerken, Endülüs Küçük Tarım Örgütleri Derneğinin genel sekreteri Cristobal Cano da zeytinyağı üretiminde en azından son 10 yılın en kötü dönemini geçireceklerini, iklim değişikliği ve kuraklık sorununun kalıcı etkilerinden endişe duyduklarını dile getirdi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.