Kira fiyatları 1 haftada 2 katına çıktı! İşte yükselişin 3 nedeni

Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Son dönemde bazı dairelerin kiraları 1 haftada 2 katına çıktı.

Kira fiyatları 1 haftada 2 katına çıktı! İşte yükselişin 3 nedeni
Kira fiyatları 1 haftada 2 katına çıktı! İşte yükselişin 3 nedeni
GİRİŞ 09.09.2022 09:20 GÜNCELLEME 09.09.2022 11:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye’de arz daralmasından dolayı oldukça hızlı bir yükseliş gösteren konut satış fiyatlarının piyasaya yansıması da hızlı oluyor. Son günlerde bazı semtlerde kiralık daire fiyatları bir haftada iki katına çıktı. Uzmanlar bu yükselişin 3 nedeni olduğunu söylüyor.

YOĞUN TALEP VAR!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özalmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle son dönemde dairelerin öğrenci tarafından birlikte tutulması başta olmak üzere, yabancıların yoğun ilgisi var diyebiliriz. Bu noktada Rus vatandaşlarının yoğun bir talebi var. Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının İstanbul’da talebi var. Mal sahipleri kendi komşuluk çerçevesinde yüksek kiraya verilen daireleri gördükleri zaman bu noktada fiyatları yukarı yönlü çekmek istiyorlar. Bu nedenle de emlak işletmelerine verdikleri portföyleri özellikle kiralıklarda rakamları yükselterek denenmesini talep ediyorlar. Talebin de yoğun olması nedeniyle bazen çok yüksek gördüğümüz bu daireler de bu fiyatlarda tutulabiliyor.

Özellikle yabancılar için mal sahipleri yıllık peşin ödeme gibi alternatiflerle bu tür taleplerini emlak işletmelerine iletiyorlar. Gerek kendi verdikleri ilanlarda gerekse emlak işletmelerinin ilanlarında bu nedenle bir fiyat artışı var. Büyük dairelerde özellikle odaların kiralanmasıyla ilgili farklı alternatifler gelişmeye başladı. Yani örneğin 3+1 bir dairede aynı evde oturanlar tarafından 3 odaya bölünerek tutulması söz konusu oluyor. Bu da dairelerde kira talebini ve fiyatlarını yukarı yönlü artırmaya devam ediyor.

İŞTE FİYAT ARTIŞININ 3 NEDENİ!

Birincisi daire olmamasıdır, ikincisi yabancıların talebi, üçüncüsü öğrencilerin şehirlere yerleşmeye başlamalarıdır. Dördüncüsü de yabancıların son dönemde özellikle Rusların piyasada var olan kira fiyatlarına herhangi bir şekilde bakmadan yüksek kiraları kabul etmeleridir.”

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Piyasada çok fazla boş evin olmadığını belirten Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: 

"Yükselme var çocuklar okulları kazandı. Yurtlar çok pahalı, 3 kişilik özel yurtta arkadaşımın kızı için 8 bin lira dediler. Üniversite bölgelerine yakın yerlerde hem satış fiyatları hem de kira fiyatları iki katına çıktı. Gerçekten piyasada yok. Ev sahipleri bundan faydalanıyorlar. Özellikle öğrenciler çok zor durumdalar.

Şu an kamuda çalışanlar da çok zor durumda. Öğretmenler, doktorlar yani devlet memurları da sıkıntı çekiyor. Buna çok daha acil çözümler üretilmesi gerekiyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar var ancak bunlar uzun vadeli çözümler. Bu çözümler eğitim öğretim yılına yetişmedi.

‘HER YERDE ARTIŞ OLDU DEMEK YANLIŞ OLUR’

Son 1 hafta içerisinde yüksek bir artış oldu diyemeyiz. Üniversite sonuçlarından sonra yaşanan bir durum var ama bu bölgesel. Tamamen her yerde artış oldu diye bir şey söylemek yanlış olur. Üniversitelere yakın yerlerdeki gayrimenkullerde yükseliş var. Mal sahipleri bunu değerlendirmeye çalışıyor.

‘MAHKEMEYE SEVK EDİLEN ÇOK FAZLA OLAY VAR’

Şu an için kiraya evet diyorlar ama sonrasında kiralar ödenemiyor. Ya da ev sahibi bir kişiye kiraya verdim zannediyor. Birkaç kişi evde oturuyor. Bunlar hukuk yoluyla çözülmek zorundadır. Her iki taraf için de zor. Mahkemeye sevk edilen çok fazla olay var.

SİZ KADIKÖY BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTERİYORSUNUZ. ORADA FİYATLAR NE DURUMDA?

Kadıköy’de İstanbul ortalamasının üzerinde bir bölgede çalışıyoruz. 1 ayda şu kadar artış oldu diyemeyeceğim. Kira artışları çok yüksek biz aylar önce 1+1’leri 15 bin liraya veriyorduk. Şu an okulların bulunduğu yerlerdeki 1+1’ler bu rakamlara geldi. Biz bunu aylar öncesi yaşıyorduk. Kadıköy bölgesi son 15 gün içerisinde artışlardan en az etkilenen bölgedir. Zaten fiyatlar çok yukarıda.

KİRA ÖDEMEME GİBİ SIKINTILAR OLMAYA BAŞLADI

Kadıköy’de de kira ödememe gibi sıkıntılar olmaya başladı. Kadıköy bölgesinde spesifik bir kira artışı yok."

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Emin Faruk 1 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada kiralık ev bulmak çok zor olmayan evin kirasini kim yada kimler şişiriyor cimere , ve maliyeye şikayete bulunulması artık zaruridir .
    Cevapla
  • Nadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi ülkemizde bile barınamaz hale getirdiler bizi zengin daha zengin oldu elin turisti bile ev alıp kral gibi yaşıyor bize hizmetçiliği kalıyor . artık çekilişe kuraya kalmış bir hayat yazık resmen insanlara umut satıyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu zulumdur Allah biliyor
    Cevapla
  • güven yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    bu aşama da yapılacak şey evini yüksek fiyatla kiraya veren ev sahiplerin den %50 kira vergisi alınıp kiracılara verilsin birileri bu zulme dur diyecekse o da devlettir.
    Cevapla
  • güven yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    bu aşama da yapılacak şey evini yüksek fiyatla kiraya veren ev sahiplerin den %50 kira vergisi alınıp kiracılara verilsin birileri bu zulme dur diyecekse o da devlettir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle