Çin'in tahtı sallanıyor! Türkiye İSTOÇ ile rakip oldu

Türkiye, ihracatta Çin başta olmak üzere Uzakdoğu'daki birçok ülkeye rakip oldu. İSTOÇ, Çin'in Tahtakalesi Yiwu'ya rakip olacak. 7 bin 200 işyerinin faaliyet gösterdiği İSTOÇ, Çin'deki ticaret trafiğini İstanbul'a çekmek için 17-21 Ekim'de festival düzenleyecek.

Çin'in tahtı sallanıyor! Türkiye İSTOÇ ile rakip oldu
Çin'in tahtı sallanıyor! Türkiye İSTOÇ ile rakip oldu
GİRİŞ 07.09.2022 16:50 GÜNCELLEME 07.09.2022 16:50
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İSTOÇ, Çin'in Tahtakalesi olarak bilinen toptan ticaret merkezi Yiwu'ya rakip olacak. İSTOÇ bir festival düzenleyip toptancı market turlarıyla bu ülkedeki ticari trafiği İstanbul'a çekmek için harekete geçti.

Pandemide kırılan tedarik zincirini avantaja çeviren Türkiye, ihracatta Çin başta olmak üzere Uzakdoğu'daki birçok ülkeye rakip oldu. Salgın boyunca Avrupalı ve Amerikalı alım gruplarının tercihi olan Türk iş dünyası, bu ilgiyi kalıcı hale getirmek için projeler geliştiriyor. Bağcılar'da yer alan ve 42 meslek komitesinden 7 bin 200 işyerinin faaliyet gösterdiği İSTOÇ Ticaret Merkezi, özellikle Ortadoğu ülkelerinin toptan alışveriş merkezi olan Çin'deki Yiwu Ticaret Merkezi'nin yerini almak için harekete geçti. 17-21 Ekim tarihleri arasında İSTOÇ'ta düzenlenecek festival kapsamında Anadolu'daki 2.000 firma İSTOÇ'taki 200 firmayla buluşup, yeni ürünleri uygun fiyatlara yerinde satın alma olanağı bulacak.

15 MİLYAR $'LIK HACİM

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, İlk etapta yurtiçi ticareti canlandırmak amacıyla başlatılan İSTOÇ FEST'in daha sonra yurtdışındaki alıcılara yönelik düzenleneceğini belirten İSTOÇ İş Adamları Derneği (İSTOÇDER) Başkanı Ahmet Acar şunları kaydetti: "Bu festival bizim için bir test sürüşü olacak. Burada başarılı olursak yıl içerisinde yurtdışındaki alıcıları Türkiye'ye çekmek için bir festival düzenleyeceğiz. Bizim amacımız Çin'deki Yiwu Ticaret Merkezi gibi dünyanın her tarafından alıcıları toptan alışveriş için ülkemize getirmek. Ortadoğulu ve Avrupalı alıcıları toptan alışveriş için buraya getirebilirsek yıllık 15 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 20-30 milyar dolarlara çıkarmamız işten bile değil."

Türk şirketleri, kaliteli ürünleri ve zamanında teslimat gücüyle pandemide Çin'in önüne geçmeye başladığına dikkat çeken Acar, "Biz bu ilgiyi kalıcı hale getirebilirsek Türkiye, gündelik eşya pazarında dünyanın en büyük toptan ticaret merkezlerinden biri olabilir" dedi.

DARALAN İÇ TİCARETİ CANLANDIRACAK

17-21 Ekim arasında düzenlenecek İSTOÇFEST, enflasyonist ortam nedeniyle iç piyasada yüzde 20-30 daralan ticaret hacmini canlandırmayı hedefliyor. Anadolu'daki 2000 bayiyi İSTOÇ'taki 200 işletmeyle bir araya getirecek festival yerinde düzenlenen ilk etkinlik olmasıyla öne çıkıyor. Festival kapsamında 4 gün boyunca yeni ürünlerin tanıtılıp, indirim kampanyaları düzenleneceğini anlatan İSTOÇDER Başkanı Acar, "İSTOÇ esnafı kârından fedakârlık yaparak hem KOBİ'leri hem de onlardan alışveriş yapan yerli tüketiciyi desteklemiş olacak. 4 gün boyunca katılımcılar merkezi gezsin diye bir servis koyacağız. Bu 200 markadan alışveriş yapanlara çekilişle araba, TV, telefon gibi hediye edeceğiz.

DÜNYANIN SÜPERMARKETİ SAYILIYOR

Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletine bağlı Yiwu kentinde üretilen ürünler dünyanın her köşesine satılıyor. Bu nedenle, Yiwu, 'dünyanın süpermarketi' olarak adlandırılıyor. 1982'den beri, Çin'in en büyük toptan satış merkezi olan Yiwu'da satılan ürünler 215 ülkeye ihraç ediliyor. 1 milyon 100 bin metrekarelik alan üzerine kurulu İSTOÇ Ticaret Merkezi ise yıllık 6 milyar dolarlık ihracatla İstanbul ihracatının yüzde 7-8'ini tek başına gerçekleştiriyor. 7 bin 200 işyerinin bulunduğu İSTOÇ ise 100 bin kişiye de istihdam sağlıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 20
  • Mehmet imam 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir ülke kendi kaynaklarini kullanmadan üretim yapamaz.etiketlerin uzerine türk malı yazmalı.yerli üretim değil.turkiye sadece montaj yapıyor su anda.o çin ürünleriyle oluyor.eski fabrikalarının yok.eskiden fiyatlari hükümet belirlerdi.artik özel fabrika sahipleri belirliyor.hukumetin fabrika kurup.dunya ya ne saticagini belirlemesi gerek.benim görüşüm.tarim ve madencigili desteklemesi gerek.bor üretimini arttırıp.nano teknoloji kullanması gerek.
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Üretici uzak ülkelere lojistik sebebiyle mal satmanın zor olduğunu söylüyor, Çin boşuna mı İpek Yolu diye trilyon dolarlık demir-kara yolu projesini gerçekleştirmeye çalışıyor, Osmanlı lojistiğin önemini Abdülhamid Han zamanında anladı, eğer projeler tamamlanabilseydi Ortadoğu ve Afrika'ya demiryolu ile herşeyi satabilirdik, ticaret vesilesi ile diğer Müslüman milletlerle daha da kaynaşırdık, Türkiye zengin körfez ülkeleriyle anlaşıp demir-kara yolu projesi başlatmalı. Çare İslam ülkelerinin tek çatı altında ticaret yapması. AB-D'nin her fırsatta sopa olarak kullandığı ambargolarından ancak böyle kurtulabilir Müslüman ülkeler, ve ancak böyle bağımsız olabiliriz.
    Cevapla
  • İstanbul 1 yıl önce Şikayet Et
    Ak deniz kara deniz den gazı çıkartırsak İnşAllah o dediğiniz olur. Katma değerli Üretim için uygun fiyatlı enerji iş gücü yerli hammadde şart.
    Cevapla
  • POTANSİYEL 1 yıl önce Şikayet Et
    TEKSTİLKENT, büyük bir alana sahip, hertür imalat ve satış ve ihracat yapilabilir ama yönetim sıfır , İstanbulun göbeğinde 30 yıldır ölü gibi duruyor. Potansiyel çok düşük ! Yazık oluyor yüzlerce dönüm alana
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İstoç canlansın doğru karar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle