Sezonun ilk limonları 15 Eylül'de ihracat yolcusu

Sezonun ilk hasat edilen narenciye ürünü mayer türü limonda ihracat, 15 Eylül'de başlıyor.

Sezonun ilk limonları 15 Eylül'de ihracat yolcusu
Sezonun ilk limonları 15 Eylül'de ihracat yolcusu
GİRİŞ 06.09.2022 22:23 GÜNCELLEME 06.09.2022 22:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaptığı yazılı açıklamada, rengi, tadı ve eşsiz aromasıyla sezonun olgunlaşan ilk limonu mayer türünün çok kıymetli olduğunu belirtti.

Narenciye sezonunun mayer limonuyla başlayacağını vurgulayan Uçak, şunları kaydetti:

"Mayer limonu 75 milyon dolarlık döviz girdisiyle toplam limon ihracatımızdan yüzde 25 pay alıyor. 2020 yılında 152 bin ton mayer limonu ihraç ederken 2021 yılında 180 bin tona yükselttik. 2021 yılında toplamda 49 ülkeye ihracatımız var. Narenciye ihracatımızın yüzde 70'ine yakınını gerçekleştirdiğimiz Slav ülkeleri, Balkanlar, Avrupa ve Irak mayer limonu ihracatımızda da ilk sırada. 8 Eylül'de kesimine 15 Eylül'den itibaren de ihracına başlayacağımız kıymetli ürünümüzün bol, bereketli ve kazançlı olması diliyorum. 2022-2023 sezonunda mayer limonunda 100 milyon dolar ihracat hedefliyoruz."

Türkiye'nin geçen sezon 935 milyon dolarlık narenciye ihracatı gerçekleştirdiğini aktaran Uçak, bu dönemde ise hedefin 1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Türkiye geneli limon rekoltesini 1 milyon 46 bin ton olarak öngördüklerini aktaran Uçak, "Dünya limon üretiminde 1 milyon ton ile 4'üncü sıradayız. Geçen sene limonda küresel ısınmadan dolayı fiyat tutturamamıştık. Bu sezon 2021 yılına göre rekolte düşük ancak bahçelerde hastalık ve zararlı bakımından bir sorunumuz yok. 2022-2023 döneminde daha iyi bir sezon geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Domates gibi limon da da ihracat yetkisi kısıtlaması yapılmalı. Limonun kilosu halen 20-25-30 tl den aşağıya inmedi.
    Cevapla
  • İsm@il 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanı kış zammı yolda kılosu 20 tlden fazlaya gelecek
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm gıda ürünleri iç piyasa doymadan ve fiyat uygun hale gelmeden ihracatı yasaklansın. Fazla olan ürün ihraç edilsin. Millet karnını doyuramıyor ihracak yüzünden. Enflasyonda yüksek oluyor, o zamanda daha fazla faiz ödeniyor ve ihracat geliri buhar oluyor, hiç bir anlamı kalmıyor.
    Cevapla
  • Zeki arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bereketli olsun inşallah, emekleriniz karşılıksız kalmasin
    Cevapla
  • mişmiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyelim ihracatçının sanayicinin gözü aydın. Üretici kazanıyorsa sıkıntı yok. Yok kazanmıyorsa zaten zengin iyice zengin oluyor demektir. Limon alamıyoruz çoğu zaman. 2 tane küçük limon 6-7 tl.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle