Rusya ekipmanlarına el koydu! OneWeb 230 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı

OneWeb, Rusya'daki operasyonları askıya aldıktan sonra şirketin uydu ekipmanına Rusya tarafından el koyuldu. Şirket bunun üzerine toplam zararının 230 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Rusya ekipmanlarına el koydu! OneWeb 230 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı
Rusya ekipmanlarına el koydu! OneWeb 230 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı
GİRİŞ 06.09.2022 14:26 GÜNCELLEME 06.09.2022 14:27

İngiltere merkezli uydu şirketi OneWeb, bu yılın başlarında bir Rus tesisinden planlanan fırlatmaların iptal edilmesinin ardından 230 milyon dolar zarara uğradığını açıkladı.

Kısmen İngiltere hükümetine ait olan şirket, dünyanın en uzak bölgelerine yüksek hızda internet sunmak için 650 uydu ile Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) takımyıldızı inşa ediyor.

OneWeb, Kazakistan'da Rusya tarafından işletilen Baykonur Uzay Üssü'nden uydular fırlatıyordu. Ancak bu yılın başlarında Ukrayna'nın işgalinden sonra şirket, Rusya kontrolündeki bu tesisten uydu fırlatma operasyonlarını durdurma kararı almıştı.

RUSYA ONEWEB'İN EKİPMANLARINA EL KOYDU

Rus uzay ajansı Roscomos, teknolojinin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkeye karşı askeri amaçlarla kullanılmayacağına dair OneWeb'den garanti talep etmişti.  Ancak Rusya bu talebin ardından Baikonur'da bırakılan ekipmanlara el koydu. Bu da şirkete 230 milyon dolar zarar ettirdi.

ONEWEB DAHA ÖNCE İFLASTAN KURTARILMIŞTI

Şirket, 2020'de iflasla karşı karşıya kalmıştı. Bunun üzerine Hindistan telekom şirketi Bharti Airtel ve İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı tarafından şirket devralınarak OneWeb iflastan kurtarıldı.

Bu devralmadan sonra İngiltere hükümeti şirketin üçte birine sahip oldu 400 milyon sterlin yatırım yaptı.

Bu yılın başlarında OneWeb, Eutelsat ile birleşme kararı almıştı. 230 milyonluk zararın şirketin operasyonlarına nasıl bir etkisinin olacağı henüz bilinmiyor.

Avrupa'nın iki dev uydu şirketi Starlink'e rakip olmak için birleşme kararı aldıAvrupa'nın iki dev uydu şirketi Starlink'e rakip olmak için birleşme kararı aldı

KAYNAK: TECHRADAR, HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar