Yeniden değerleme oranı yüzde 120'lere ulaştı: Acil düzenleme çağrısı

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber Yİ-ÜFE'nin ekim sonundaki yıllık ortalama artışıyla oluşacak Yeniden Değerleme Oranına ilişkin rakamlarda oraya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre Yİ-ÜFE önümüzdeki aylarda sıfır gelse bile YDO yüzde 118 civarında olacak. Uzmanlardan MTV, Emlak Vergisi, ehliyet ve pasaport harçları gibi vatandaşın cebini yakından ilgilendiren bu orana 'müdahale' edilmesi konusunda çağrı geldi.

Yeniden değerleme oranı yüzde 120'lere ulaştı: Acil düzenleme çağrısı
Yeniden değerleme oranı yüzde 120'lere ulaştı: Acil düzenleme çağrısı
GİRİŞ 08.09.2022 11:17 GÜNCELLEME 08.09.2022 11:18
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Haber7/ Fuat Öner

Emlak Vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport ücretleri gibi vatandaşın cebini ilgilendiren bir çok kalemi ilgilendiren Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 120 seviyelerine ulaştı.

YDO EKİM SONUNDA BELLİ OLACAK

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ekim sonundaki yıllık ortalama artışa göre otomatik oluşan bu rakam için 2 aylık veri gelecek. Ancak önümüzdeki iki aylık süreçte Yİ-ÜFE’nin 'sıfır' gelmesi durumunda bile bu yılki YDO yüzde 118 seviyesinde gerçekleşecek. Eylül ve Ekim aylarında Yİ-ÜFE ortalama yüzde 2 artarsa bu oran yüzde 120, yüzde 3 artarsa yüzde 121 ve yüzde 4 artarsa yüzde 122 seviyelerine ulaşacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINA DÜZENLEME ÇAĞRISI

Vatandaşın cebini yakından ilgilendiren bu oranın çok yüksek olduğunu belirten uzmanlar kira artış oranlarına yapılan düzenleme benzeri bir düzenleme getirilmesi çağrısında bulundu.

ERDOĞAN'IN İNDİRİM YETKİSİ VAR AMA...

Şuanda yürürlükte olan mevzuat Yeniden Değerleme Oranı konusunda Cumhurbaşkanına belli kalemler için sınırlı bir yetki içeriyor. Cumhurbaşkanının cezalar konusunda yeniden değerleme oranının farklı uygulanmasına karar verme yetkisi bulunmazken, motorlu taşıtlar vergisinde yetkisi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı motorlu taşıtlar vergisini YDO’nun yüzde 20’sinden az, yüzde 50’sinden fazla olmayacak şekilde belirleyebiliyor. Yani, Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 120 olursa Cumhurbaşkanı bu oran yüzde 80 aşağı çekilerek yüzde 24’e kadar indirilebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yetkisini 2021 yılında kullanmış ve  yüzde 36.20 olan YDO'nun MTV'de yüzde 25 olarak uygulanmasına karar vermişti.

EMLAK VERGİSİ YDO'NUN YARISI KADAR ARTIYOR

Emlak vergilerinde ise YDO'nun yarısı kadar bir artış oluyor. YDO'da bir düzenleme yapılmazsa emlak vergilerinde yüzde 60 oranında artış yaşanacak.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 26
  • Ahmet Uzun 1 yıl önce Şikayet Et
    TOKİ ödemeleri de yıllık%100'e yaklaştı artışı Halbuki Devleti kiraya%25 sınırı koydu bunun da düzenlemeye dahil olması lazım
    Cevapla
  • talip 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş vergi verme muhabbeti olunca herkes devletten çok devlet baba muhabbetine giriyor. Kaç kuruş emlak vergisi veriyorsunuz. ortalama 300-500 TL yi geçmiyor. buna laf ediyorsunuz. Oturup bir akşam yemeğinde masada bıraktığınız para kadar emlek vergisine laf ediyorsunuz. Esnaf, pazarcı, kobi vs baksanız kazançlarının ancak 10 da biri kadarını vergilendiriyorlar. Hala çıkıyorlar vergi vermeye gelinece laga luga, iş hizmet beklemeye gelinece horoz gibi ötüyorlar. Önce dürüstçe vergini ver, sonra hizmetini alırsın alamazsan hesabını sorarsın.
    Cevapla
  • Sus edepsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Edepsiz sen nerden biliyorsun esnafin sadexe 10. /1 vergilendirdigini, Sen herkesi kendin gibi edepsizce devletten vergimi kacirdiguni saniyorsun
    Cevapla
  • ertan 1 yıl önce Şikayet Et
    enflasyon yuzde 80 ken ydo nasıl yuzde 120 oluyor biri izah etsin.....
    Cevapla
  • Aytek 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim vatandaşı rahatlatacak adımlara her alanda ihtiyaç var. Reis hangisine yetişsin? Yanındakilerin uyanık olması lazım
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bütün gelirlerinden, vergilerinden vaz geçsin, ama işçisine, memuruna,çiftçisine, esnafına, öğrencisine,emeklisine, hastasına, v.s. cümlesine bol para versin, yoluna köprüsüne, hastanesine, okuluna v.s hepsine para bulsun. Nereden gelecek bu değirmenin suyu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle