Avrupa’dan Türk battaniyesine talep yağıyor

Rusya’nın gazı tamamen kestiği Avrupa’da panik arttı. Isınma alternatifleri arayan Avrupalılar, sobanın ardından Türkiye’ye battaniye siparişi yağdırmaya başladı. Uşaklı üreticiler, siparişe yetişmek için vardiyayı üçe çıkardı

Avrupa’dan Türk battaniyesine talep yağıyor
Avrupa’dan Türk battaniyesine talep yağıyor
GİRİŞ 04.09.2022 09:40 GÜNCELLEME 04.09.2022 10:47
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yaklaşan kış ayları öncesinde Rus gazının kesilmesi ve yükselen gaz-elektrik fiyatları nedeniyle tedbir üzerine tedbir alan Avrupa, alternatif ısınma araçlarına gözünü dikti. Son dönemde soba ve kömür ithalatını artıran Avrupa ülkelerinin battaniye siparişleri de ikiye katladı. Türkiye'nin battaniye üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Uşak'taki battaniye fabrikaları yüksek talebi karşılayabilmek için vardiyayı üçe çıkardı. Ocak ayına kadar tüm siparişlerin dolduğunu anlatan üreticiler, 2021'de 12 milyon dolar olan battaniye ihracatını bu yıl 16 milyon dolara taşımayı hedefliyor.

GÜNDE 65 BİN ADET ÜRETİM
Uşak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, Türkiye'deki battaniye üretiminin yüzde 70'inin Uşak'tan karşılandığını belirterek, "Uşak'ta 40 fabrikamız günde 60-65 bin adet battaniye üretiyor. Bunun yüzde 60'ı iç pazara, yüzde 40'ı ise ihracata gidiyor" dedi. 2021 yılında 12 milyon dolarlık battaniye ihracatının yapıldığını anlatan Ağaoğlu, "Geçen yıl Ortadoğu en güçlü pazarımızdı. Bunu Rusya ve Avrupa ülkeleri takip ediyor. Ancak bu yıl Avrupa'da yaşanan enerji krizi nedeniyle talepte artış öngörüyoruz. Bu durum da Avrupa'yı liderliğe taşıyabilir. Bu yılsonunda battaniye ihracatımızın 15-16 milyon dolara taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

OCAK AYINA KADAR DOLU
Saçlı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Saçlı ise Avrupa'dan bu yıl görülmemiş bir taleple karşı karşıya olduklarını söyledi. Üretimlerinin yüzde 70'ini iç pazara verdiklerini anlatan Saçlı, "İç pazarda da çok güçlü bir talep var. O nedenle anlaşmalarımızı yapmıştık. Ancak son anda Avrupa'dan geçen yıla göre iki kattan fazla talep oluştu. Tam kapasite çalışıyoruz. Yeni talebi karşılamak için ek kapasite yatırımı gerekiyor. Şu an o talebe yetişemeyiz. O nedenle bu talebi reddetmek zorunda kaldık" dedi.

Günlük 6 bin battaniye ürettiklerini anlatan Saçlı, "Şu an 3 vardiya çalışıyoruz. Ocak ayına kadar olan bütün siparişlerimiz doldu. Birçok firma hem iç pazar hem de ihracattaki yoğun talep nedeniyle vardiyalarını üçe çıkardı" diye konuştu.

TALEP YÜKSEK, REKABET ZORLUYOR
İÇ piyasada Merinos markasıyla bilinen, Türkiye'nin önde gelen battaniye üreticisi ve ihracatçılarından Özerdem Mensucat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Özmercan, ilk 6 ayda ana pazarları konumundaki Almanya'dan güçlü bir taleple karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Almanya dışındaki diğer Avrupa ülkelerine de ihracat yaptıklarının bilgisini veren Özmercan, söz konusu pazarlarda yaşanan rekabete vurgu yaptı. Euro/dolar paritesi nedeniyle ihracatta sorun yaşandığına dikkat çeken Özmercan, "Paritenin yanı sıra hammadde maliyetlerindeki artış da sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Burada en büyük rakibimiz olan Çinli üreticilere verilen destek nedeniyle rekabette zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 3
  • Veysel 1 yıl önce Şikayet Et
    Sümürgeci avrupa gazsız ne yapacak bakalım. Orman bol kömür madenlerini hemen yeniden işlemeye başlayın.Kuzine soba alsınlar çok faydalı
    Cevapla
  • AHMET DAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Patron maaşta enflasyon iyileştirmesi yapsın ki insanımızın alım gücü iyileşsin. Yani geliri artınca patronun işçinin geliri de artsın vesselam
    Cevapla
  • Ter 1 yıl önce Şikayet Et
    Talep varsa fiyatı yükselt,1 tl ye verme 15 euro de,iç piyasaya esnaf öyle yapıyo ya domates patetes vb
    Cevapla