Bakan Muş, doğal gaz zammının nedenini açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, doğalgaz zammına ilişkin yaptığı açıklamada, bütçe imkanlarının sübvansiyona daha fazla elvermemesi nedeniyle artış yapıldığını söyledi.

Bakan Muş, doğal gaz zammının nedenini açıkladı
Bakan Muş, doğal gaz zammının nedenini açıkladı
GİRİŞ 03.09.2022 13:00 GÜNCELLEME 03.09.2022 13:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, doğal gaza yapılan zamla ilgili açıklama yaptı.

Doğal gazda halen sübvansiyon olduğunu söyleyen Muş, "Bu artışlar, artık bütçenin imkanlarının daha fazla elvermediği için yansıtılmak durumunda kaldı." dedi.

Muş, bütçeden bütün imkanların kullanıldığını ve sübvansiyonun maksimum seviyeden yapıldığını belirterek, "Bunun dışındaki yansıtılmak zorunda kalıyor. Bir de bu bütçe nereden oluşuyor onu da söyleyeyim. Bizim bir enerji kaynağımız yok, onu bütçeye kaynak oluşturmuyoruz. Dolayısıyla toplanan vergilerden oluşuyor bu bütçe." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ortalama enerji ithalatının 35-40 milyar dolar olduğunu söyleyen Muş, "Pandemi sürecindeki veriler çok sağlıklı olmaz. Geçen sene 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bizim geleneksel ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz." diye konuştu.

ZAM ORANLARI

1 Eylül itibariyle konutlarda elektrik tarifesine yüzde 20 yapılmış, doğal gazda da konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4, KOBİ'lerde yüzde 47,6, sanayi tarifesinde yüzde 50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 zam yapılmıştı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Tevfik 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın biri doğalgazın metreküpünü devlet 5₺ ye vatandaşa fatura ediyor. Metreküpte 40-45₺'yi devlet ödeyip sübvanse ediyor diye yazmış. Buna biraz tefekkür etse kendiside inanmayacak. Demek istiyorki; bir metreküp doğalgaz 50₺'dir bunun 45₺'sini devlet ödüyor. Biraz matematik hesabı olsaydı tüketilen doğalgaza sübvanse edilen paranın devlete maliyetinide hesaplardı. Yok artık diyorum sana.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İyide kardeşim dünyada zam ne yabsın devlet
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın yetkililer ekonomide işlerin yolunda olduğunu söylüyorlar sürekli. Bu açıklama bunun doğru olmadığının ispatı olmuş aslında.
    Cevapla
  • Omar 1 yıl önce Şikayet Et
    Okuduğunu anlamıyorsun belli ki!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ya yeter artık herşey ateş pahası oldu eridi maaşlar
    Cevapla
  • Kış nolacak 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bize doğalgazı zamlı vermiyor bu neyin zammı
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyadan ya da başka bir ülkeden doğal gaz zamlı alınmaz. O malın bir bedeli vardır. O bedel ödenir ve mal alınır. O malın yani doğal gazın küresel piyasalardaki bedeli son 5-6 aydır rekor seviyede yüksek seyrediyor. Azıcık araştırın, öğrenin. Sonra yorum yapın. 1 Metreküp doğal gazın maliyeti 2,5-3 dolar civarında seyrediyor şu anda. TL karşılığı 45-50 TL. Türkiyedeki vatandaş 1 metreküp doğal gaza yaklaşık 5 TL ödüyor. Aradaki 40-45 TL yi devlet karşılıyor. Azıcık bilerek konuşun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle