Kur korumalı mevduata ilgi hızlandı! Günlük giriş 7.2 milyar TL

Kur korumalı mevduat ağustosta 143 milyar lira artarak 1 trilyon 277 milyar liraya çıktı. Söz konusu dönemdeki 20 işlem gününde sisteme günlük ortalama giriş 7.2 milyar oldu.

Kur korumalı mevduata ilgi hızlandı! Günlük giriş 7.2 milyar TL
Kur korumalı mevduata ilgi hızlandı! Günlük giriş 7.2 milyar TL
GİRİŞ 03.09.2022 10:23 GÜNCELLEME 03.09.2022 13:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk Lirası'nın cazibesini artırıp dolarizasyonu azaltmak için geçen yılın son haftasında uygulamaya alınan kur korumalı mevduata (KKM) ilgi ağustos ayında hızlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık verilerine göre kur korumalı mevduatın büyüklüğü 19-26 Ağustos tarihleri arasındaki 1 haftalık dönemde 30 milyar lira artarak 1 trilyon 277 milyar liraya çıktı.

1 AYDA 143 MİLYAR TL'LIK ARTIŞ

Temmuz sonunda 1 trilyon 134 milyar lira olan kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğünde ağustosta yaşanan artış 143 milyar lira olarak gerçekleşti. Kur korumalı mevduatta temmuzdaki artış 95 milyar lira olmuştu. Ağustos ayındaki 28 günde günlük ortalama artış 5 milyar 124 milyon lira olurken, 20 iş günündeki günlük ortalama artış 7 milyar 174 milyon lira olarak gerçekleşti.

26.4 MİLYAR $ BOZDURULDU

BDDK'nın günlük verilerine göre, kur korumalı mevduatın uygulamaya alınmasından bu yana döviz hesaplarında çözülme hızlandı. 22 Aralık 2021'de 261.6 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 29 Ağustos itibarıyla 235 milyar 250 milyon dolara indi. Döviz hesaplarındaki 8 aylık çözülme 26.4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde şirketler 9.6 milyar dolar, bireyler ise 16.8 milyar doları Türk Lirası'na çevirdi.

TL MEVDUATTA REKOR

Kur korumalı mevduat uygulaması TL mevduatta da tarihi rekorun kırılmasını sağladı. 22 Aralık 2021'de 1 trilyon 833 milyar lira olan TL mevduatın büyüklüğü, 29 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla 1 trilyon 683 milyar lira artarak 3 trilyon 514 milyar lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. BDDK'nın haftalık verilerine göre TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı 26 Ağustos itibarıyla yüzde 45'e çıktı. TL mevduatın payı 2021'in son haftasında yüzde 37'ye gerilemişti.

ÜÇTE BİRİ KKM'YE GIDİYOR

Tasarruf sahiplerinin üçte birinin döviz yerine tercih ettiği kur korumalı TL mevduat hesabını, bir yandan ekonomik büyümeye katkı sağlarken, diğer yandan da döviz kurlarında manipülasyon yapmak isteyenlerin işini zorlaştırıyor. KKM aynı zamanda enflasyonun tetikleyicisi olan aşırı kur hareketlerini de engelledi.

BORSA 3.200 PUANI GEÇTİ

Öte yandan temmuz ayı ortasından bu yana yükseliş trendine giren Borsa İstanbul dün de rekor serisine devam etti. Endeks, banka hisselerine gelen alımlarla 3 bin 200 puanı geçerken, bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 8'e ulaştı. Ağustosun ortasından bu yana çıkış trendine giren Vakıfbank ve Halkbank dün de piyasayı sürüklerken, İş Bankası'nın tavan olduğu dikkat çekti. Analistler yerli yatırımcıların ilgisinin artarak devam ettiğine dikkat çekerken, son dönemde yabancıların da piyasaya dönmeye başladığını vurguladı.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • 1 inci ANDERUN 1 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas merkez bankasi aciklama yapsin dolar i 4 ay icinde 11 tl ye dusurecegiz diye. soyleki her hafta 30 kurus dusur. millet bakacak ki merkez bankasi bu iste kararli. bakin 3 hafta sonra millet dolar lari bozmaya baslar cok kisa surede 11 tl nin altini da görür.
    Cevapla
  • Mehmet Çolak 1 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa da doviz yasaklanmalı. Dış odemeler banka uzerinden yapilmali. Miyet kaynaklı wnflasyon ancak boyle engellenir. Tasarruf yapilan doviz seni korur ama ulkeyi batirir. Düsmanin eline verilen en buyuk koz olur. Dış ticaret açığı dovizin eksi yönde guclenmesi demektir. Enerjiye bağli açıği sifirlarsak artik dolarin duşuşu hizlanir.
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Sözüm ona faize karşılar, paran varsa al dolar veya altın.... Helal olsun ama kâr edersin ama zarar sonuçta helal kafan rahat eder....
    Cevapla
  • 01adana 1 yıl önce Şikayet Et
    döviz almak çok mübah sanki. vatana ihanetten farkı yok. ben kazanayım da devlete millete ne olursa olsun demenin başka bir yolu. madem haram helal e çok dikkat ediyorsunuz rızkı veren Allah'tır de ne altına ne dövize bulaş. şimdi diyeceksiniz paramızın değeri düşüyor napalım. kkm aynı kapıya çıkıyor. senin değer kaybını tolere ediyor.
    Cevapla
  • Ersan Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar alıyorum direk.
    Cevapla
  • engin kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    KKM fakir halkın vergilerinin zengine peşkeş çekilmesidir.yani direk soygun.ben faize karşıyım para olursa döviz altın alırım faize bulaşmam herkese tasiye ederim.
    Cevapla
  • Ertan 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet ne yapsın herkes dolar euro alınca tl de değer kalmıyor.FAİZ HARAMDIR ŞÜPHESİZ.Ama devlet seinki paranı bana ver dolar ne kadar sa okadardan dolar olarak hesaplayayım çekeceğin zamanda dolar LAZIMSA DOLAR OLARAK vereyim yada ne kara olmuş TL OLARAK o kadardan vereyim.KESKE BÖYLE YAPSA.Faiz almayıp dolar alanlara çare olur.hemde çok fazla talep olmaz dolara filan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle