Zamma rağmen en ucuz doğal gaz Türkiye'de

Türkiye gazetesinin haberine göre; doğal gazda ve elektrikte sübvansiyonu sürdüren Türkiye, konutlarda son yapılan yüzde 20'lik zamma rağmen doğal gaz fiyatları açısından Avrupa'dan avantajlı durumda.

Zamma rağmen en ucuz doğal gaz Türkiye'de
Zamma rağmen en ucuz doğal gaz Türkiye'de
GİRİŞ 03.09.2022 06:46 GÜNCELLEME 03.09.2022 08:01
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Kovid-19 salgınıyla birlikte üretim ve tedarik zincirinin bozulması, küresel enerji arzında sıkıntılar yaşanması ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın ardından Avrupa başta olmak üzere küresel piyasalarda yaşanan aşırı fiyat dalgalanmaları, dünyayı enerji darboğazına itti. Küresel enerji krizi devam ederken, Türkiye ise bu dönemde uluslararası boru hatları, LNG, FSRU ve yer altı doğal gaz depolama tesisleriyle arz güvenliğini teminat altına alan stratejik hamleleri hayata geçirdi. Doğal gazda yüzde 80, elektrikte yüzde 50 sübvansiyonu sürdüren Türkiye, konutlarda son yapılan yüzde 20’lik zamma rağmen doğalgaz fiyatları bakımından Avrupa’dan avantajlı durumda bulunuyor.

AVRO BAZLI DOĞAL GAZ FİYATLARI

Evsel Enerji Fiyat Endeksi'nin (Household Energy Price Index) son verileri, avro/TL bazında güncel kur üzerinden yeniden hesaplandığında metreküp başına Avrupa başkentleri arasında en pahalı doğal gazı 54,65 lira (3,01 avro) ile yine Amsterdam (Hollanda) tüketiyor.

Londra’da (İngiltere) yaşayan hane halkı doğal gazın metreküpüne 35,5 lira (1,96 avro) öderken, Berlin’de (Almanya) yaşayanlar 33,22 lira (1,83 avro), Zagreb’de (Hırvatistan) yaşayanlar ise 10,17 lira (0,56 avro) ödüyor. Komşu ülkelerden Yunanistan’ın başkenti Atina’da metreküp başına 33 lira (1,82 avro), Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da ise 26,3 lira (1,45 avro) tahsil ediliyor.

Doğal gazın Ankara’da bulunan konutlardaki metreküp fiyatı ise son zamların ardından 4,68 liradan (0,26 avro) 5,70 liraya (0,31 avro) çıktı. Ankara, dolar kurlarındaki değişim de dikkate alınarak, doğal gazdaki son zamma rağmen Avrupa’daki en ucuz doğal gazı kullanmaya devam ediyor.

ENERJİNİN TOPLAM PAYI YÜZDE 16,7

Öte yandan, 1 Eylül’de uygulamaya başlanan yeni fiyatlar dikkate alındığında; 2002’de enerjinin (100 metreküp doğal gaz + 200 kilovatsaat elektrik) asgari ücret içindeki payı yüzde 45,7, 2022’de ise yüzde 16,7 oluyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam doğalgaz ucuz da ihtiyaç kredi faizlerinin vadelerini artık uzatın da nefes alalım,
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki euro ile maaş alıyorum :))) ama doğru parası olana ucuz
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Onların geliri bizle aynımı dünya kuruldugundan beri müslümanlar en pahalli hayatı yaşıyor
    Cevapla
  • akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölümü gösterip sıtmaya razı ol deniyor yapın bakalım
    Cevapla
  • Alican Demir 1 yıl önce Şikayet Et
    kardesim bizim pataya cebirmeden soylesene! paramız pul olmus onlar tl ile mi ödüyorlar ki. Adamlar jendi parasına göre metrekupune 2 ödüyor bizse 5 ödüyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle