Vatandaş sitelerden kaçmaya çalışıyor! 8 bin TL'ye kendi evlerinde kiracı oldular

Kira fiyatlarında aşırı yükseklik kamuoyunun gündemindeki yerini korurken diğer bir yandan da site aidatlarındaki artışlar vatandaşları zorluyor. Aidatlar İstanbul'da 8 bin TL gibi rakamlara çıkarken hem ev sahipleri hem de kiracılar lüks sitelerden kaçmaya çalışıyor ama bu kez de kiralık ev bulamama sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

GİRİŞ 02.09.2022 09:34 GÜNCELLEME 02.09.2022 09:37
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Parkı bahçesi hatta havuzu olan bir güvenlikli sitede yaşamak herkes için cazip görünse de bedeli giderek ağırlaşmaya başladı. Havuz malzemeleri, çocuk parkının oyuncakları, kortun zemini, otoparkın yer çizgileri derken aidat ücretleri çığ gibi katlanarak büyüyor.

Asgari ücrete yapılan ara zam, yükselen maliyetler ve enerji fiyatlarındaki değişim site aidatlarına aşırı zam olarak yansıdı. Daha önce yılda bir kez yapılan aidat zamları, asgari ücrete gelen ara zam sonrası personel giderlerinden dolayı tekrar zamlanırken, fiyatları kiralarla yarışır hatta geçer oldu. Yılbaşında ise yeni bir zam daha gelecek olması sitelerde oturan ev sahiplerini ve kiracıları şimdiden kara kara düşündürüyor. 

Yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul'da site aidatlarına son 1 yılda yüzde 80 zam yapıldı. Hatta bazı lüks semtlerde ve özellikle havuzlu sitelerde bu rakam yüzde 150'leri buldu. Adeta kontrolden çıkan site aidatlarında 8 bin TL'yi bulan rakamlar mevcut.

KENDİ DAİRESİNE KİRA ÖDER OLDULAR

Aidatlardaki yükseliş hem sitelerde kendi dairelerinde oturan ev sahiplerini hem de kiracıları yeni arayışlara itmiş durumda. Kirada oturan vatandaşlar aidatla beraber iki kira öder hale geldiklerini söylerken ev sahipleri de kendi dairelerinde adeta kiracı durumuna düşmüş durumda.

VATANDAŞLAR SİTELERDEN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR AMA...

Özellikle büyük şehirlerde kira fiyatlarını geçen aidatları ödemek istemeyen bir çok vatandaş ise sitelerden taşınmak istediğini söylerken kiralık daire bulamamaktan şikayet ediyor.

YASAL SINIR YOK

Aidatlara yapılacak zamlar için bulundukları sitedeki kirayı geçmeme dışında yasal bir sınır yok, genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı ya da yönetimce belirlenen farklı bir rakama göre belirleniyor.

TOPLANTILARA KATILIN

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında site aidatlarını belirleme yetkisi site yönetimine ait. Aidatları belirlemek için kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere toplanıyor. Yüksek aidat artışlarıyla karşılaşılmaması için ev sahiplerinin bu toplantılara katılımı büyük önem taşıyor. Çünkü bu kurul, maliklerin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor.

YÖNETİM PLANINA DİKKAT

Site aidatlarında en önemli noktalardan biri de Yönetim planını. 1+1, 3+1 ve 4+1 dairelerden oluşan bir sitede eğer yönetim planında ‘Herkes eşit aidat ödeyecek’ şeklinde bir hüküm varsa bu adaletli olmayan bir aidat toplamaya neden oluyor. Ancak başta dikkatle incelenmeden kabul edilen yönetim planından dolayı itiraz etme şansı da kalmıyor. Uzmanlar ise ev satın alırken yönetim planına iyi bakılmalı ve genel kurullara katılarak da site yönetim bütçesine itiraz etme hakkını elde etmeliler uyarısında bulunuyor.

AİDATI KİM ÖDER?

Eğer evde kiracı varsa kiracı, kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 73
  • Atilla 1 yıl önce Şikayet Et
    Site yönetiminde olmak, müteahhitlik yapmaktan cazip hale gelecek herhalde. 1500-2000 kişilik sitelerden ev almak kulağını kaptırmak gibi.
    Cevapla
  • Pazarcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla kusura bakma sınlar falan sitede oturuyoruz havası atarken ceremesinede katlanacaksın yok öyle üç kuruşa beş köfte ağlamak yok yada satar sitesiz bir daire alırsın olur biter yoksa yöneticileri beslemeye devam
    Cevapla
  • selim 1 yıl önce Şikayet Et
    kiralar dur denilmeli böyle giderse bir sosyal patlama olur bundan da en fazla ev sahipleri zararlı çıkar aidatlar gelince bu da büyük bir sıkıntı şirketler yönetimi almış kar usülü çalışıyorlar. kesinlikle siteleri site sakinleri yonetmelidirler.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    güvenlikmis hepsi hikaye ne işe yaramış güvenlik kimi kimden korumuş şidiye kadar sitede 4 güvenlikci var ama sitede eve hırsız giriyor hatta siteden araba çalıp gidiyor hırsız bizim millet hava civayı seviyor neymis sitede oturuyormuş da güvenlik varmış boş masraf
    Cevapla
  • Kardeş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen yanlış sitede oturmuşsun. Maşallah bizim guvenlikler 10 numara.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    sitelerin yönetimi sute sakinlerinden olmalı ve onları her ay denetleyip hesap sorma yetkisi olan denetleme kurulu olmalı kesinlikle dışarıdan kimse karışamamalı yönetime yoksa mafya örgüt gurup derken 8 deyil 10 binde isterler yetmez evini isterler adamın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle