Avrupa'da satılan cep telefonlarının pil ömrü ve parça bulunabilirliği daha uzun olacak

Avrupa Komisyonu'na sunulan yeni teklife göre cep telefonlarının batarya ömrü ve parça bulunabilirliği daha da uzatılacak. Ayrıca telefonlarda su, toz ve darbelere karşı dayanıklılığını belirten yeni bir etiket yer alacak.

Avrupa'da satılan cep telefonlarının pil ömrü ve parça bulunabilirliği daha uzun olacak
Avrupa'da satılan cep telefonlarının pil ömrü ve parça bulunabilirliği daha uzun olacak
GİRİŞ 01.09.2022 15:42 GÜNCELLEME 01.09.2022 15:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Komisyonu, telefon ve tabletlerin batarya ömrünü ve yedek parça bulunabilirliğini iyileştirerek elektronik atıkların azaltılmasını hedefliyor.

Avrupa Komisyonu'na yakında sunulacak teklifin taslak metnine göre, telefon üreticileri bir cihazın ilk kez satışa çıkmasından sonraki beş yıl boyunca yetkili servislere en az 15 farklı parçayı 5 yıl süreyle tedarik etmek ve bu parçalara garanti vermek zorunda.

Teklif kabul edilir ve yasalaşırsa tüketiciler artık yedek pillere, ekranlara, şarj cihazlarına, arka kapaklara ve hatta SIM / hafıza kartı tepsilerine beş yıl boyunca garantili bir şekilde ulaşabilecek.

Teklif taslağı, akıllı telefonların ve tabletlerin onarılabilirliğini artırmak ve Avrupa genelinde karbon ayak izlerini azaltmak için hazırlandı. 

Financial Times'a göre akıllı telefonların ömrünün beş yıl uzatılması 5 milyon arabanın trafikten çekilmesiyle eşdeğer. 

Avrupa Birliği kararını verdi! Tüm elektronik cihazlar Type-C ile şarj olacakAvrupa Birliği kararını verdi! Tüm elektronik cihazlar Type-C ile şarj olacak

Avrupa Birliği'nin Type-C kararı sonrası merak edilen soru: Type-C mi yoksa Lightning mi?Avrupa Birliği'nin Type-C kararı sonrası merak edilen soru: Type-C mi yoksa Lightning mi?

TELEFONLARIN DAYANIKLILIĞI GÖSTEREN YENİ BİR ETİKET GELECEK

Yeni teklifte ayrıca yeni bir etiketi önerisi de bulunuyor. Yeni enerji etiketi Avrupa'daki televizyon ve beyaz eşyalarda görmeye alışık olduğumuz enerji sınıfı etiketine benzer olacak. 

Yeni etiket, bir telefonun veya tabletin olası batarya ömrünü gösterecek ve ayrıca bir cihazın suya ve toza karşı dayanıklılığı hakkında bilgi içerecek. Ayrıca bu etiket bir telefonun kazara düşmelere karşı direncini de derecelendirecek.

Üreticiler tüketicilere beş yıl boyunca pil tedarik edemezlerse, bunun yerine bir dizi batarya dayanıklılık testinden geçmek zorunda kalacaklar. Üreticilerin testlerden başarıyla geçmesi için bataryaların 1.000 şarj döngüsünden sonra bile ömrünün yüzde 80 olması gerekecek.

YAZILIM GÜNCELLEMELERİ BATARYA ÖMRÜNÜ ETKİLEMEYECEK

Üreticiler, yeni düzenleme sonrası yazılım güncellemelerinin batarya ömrü üzerinde hiçbir zaman olumsuz bir etkisi olmamasını sağlamak zorunda kalacaklar.

Düzenleme ilk aşamada katlanabilir telefonlar için geçerli olmayacak. Yeni düzenlemede özellikle giriş seviyesi ucuz telefon ve tabletlerin daha uzun süre kullanılması hedefleniyor.

Teklifin bu yılın sonlarına Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

KAYNAK: THE VERGE, HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar milli servetlerini düşünüyor. Bizede çürük malları versinler. Her yıl değiştirmek zorunda kalalım.
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Telefonların batarya ömrü ve parça ömrü kısa olanları biz alırız, nasıl olsa biz malın kötüsünü ve pahalısını kullanırız
    Cevapla