ABD, Nvidia'nın Çin ve Rusya'ya çip satışını kısıtladı

Nvidia tarafından dün yapılan açıklamada, ABD hükümetinin Çin ve Rusya’da çip satışını durdurmasının söylendiğini söyledi.

ABD, Nvidia'nın Çin ve Rusya'ya çip satışını kısıtladı
ABD, Nvidia'nın Çin ve Rusya'ya çip satışını kısıtladı
GİRİŞ 01.09.2022 11:01 GÜNCELLEME 01.09.2022 11:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD, NVIDIA'nın yapay zeka çalışmalarında en çok kullanılan iki çip türünün Çin’e ihracatını durdurmasını istedi.

Yeni kararın Çinli şirketlerin yürüttüğü görüntü veya yüz tanıma gibi faaliyetlerin aksayabileceği ve NVIDIA'nın Çin’deki iş hacminin daralabileceği düşünülüyor.

Nvidia hisseleri, şirketin ABD hükümetinin Çin’deki satışları kısıtladığını söylemesinin ardından Çarşamba günü genişletilmiş işlemlerde yüzde 6,5 düştü.

Nvidia, kısıtlamanın işletmelere satılan grafik işleme birimleri olan A100 ve H100 ürünlerini etkileyeceğini söyledi. Bu iki çip yapay zeka uygulamalarını hızlandıran en güçlü çipler arasında yer alıyor.

Şirket, daha önce 5,9 milyar dolar gelir öngörüyordu. Bu kısıtlamanın ardından Çin’deki potansiyel satışlarda 400 milyon dolar gelir kaybedebileceğini umuyor.

Son yıllarda ABD hükümeti, Çinli şirketlerin çipleri askeri amaçlarla kullanabileceği veya ticari sırları çalabileceği endişesiyle ABD'de üretilen çiplere ihracat kısıtlamaları uyguluyor.

Nvidia, Çin ile bazı ürünlerde ihracatını sürdürmek için yeni bir lisans başvurusunda bulunduğunu, ancak ABD hükümetinin bir muafiyet verip vermeyeceğini öngöremediklerini söyledi.

Yeni kural, Rusya’ya yapılan satışlar için de geçerli olacak. Ancak Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan sonra Nvidia'nın Rusya'da müşterisi oldukça azalmıştı. 

KAYNAK: CNBC
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar sağlam sopa yiyecek anlaşılan.
    Cevapla