Sırbistan, Azerbaycan'dan doğal gaz satın alacak

Dünya genelinde yaşanan enerji tedarikindeki sıkıntılara ilişkin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kardeş ülke Azerbaycan'dan 2023 yılında doğal gaz almayı planladıklarını duyurdu. Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Zorana Mihajloviç ise, ülkeye temin edilecek doğal gaz miktarının yüzde 40'nın Azerbaycan'dan alınacağını bildirdi.

Sırbistan, Azerbaycan'dan doğal gaz satın alacak
Sırbistan, Azerbaycan'dan doğal gaz satın alacak
GİRİŞ 01.09.2022 08:47 GÜNCELLEME 01.09.2022 09:43

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Reuters'e verdiği röportajda Sırbistan'ın 2023'te Azerbaycan'dan doğal gaz satın almayı planladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Vucic, ayrıca ülkenin depoda tuttuğu doğal gaz miktarını şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkardığını kaydetti. Rus gazına ilişkin Vucic, Sırbistan'ın mali durumunun, önümüzdeki aylarda yaşanması beklenen arz kıtlığıyla başa çıkmak için Rus enerjisine alternatifler sağlamaya yetecek kadar dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi.

DOĞAL GAZIN %40'INI KARŞILAYACAK

Öte yandan Vucic, "Sırbistan, mümkün olan her yerde yakıt tedariki arıyordu. ...Irak'ı (petrol) alacağız, ...Venezuela ile de görüşmeye çalışacağım. Her yerden alırdık. Biz tembel değiliz" dedi.

Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Zorana Mihajloviç, ülkesinin 2023'te Azerbaycan'dan gerekli gazın yüzde 40'a kadarını satın almayı planladığını söyledi.

Bu yılın haziran ayında Azerbaycan ve Sırbistan, enerji ve madencilik sektörlerinde işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, her iki ülkenin enerji ve doğal kaynaklarının potansiyelini rasyonel bir şekilde kullanmayı amaçlıyor ve başta doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere enerji sektöründe işbirliğinin yanı sıra maden arama, düzenleme, enerji verimliliği konularında karşılıklı yatırımların teşvik edilmesini sağlıyor. Belge ayrıca Güney Gaz Koridoru'nun uygulanmasını desteklemek için işbirliğinin devam ettiğini de yansıtıyor.

Azerbaycan ve Sırbistan çeşitli ekonomik sektörlerde işbirliği yapmaktadır. 2013 yılında imzalanan Azerbaycan-Sırbistan Stratejik Ortaklık Deklarasyonu ve 2018 yılında imzalanan Stratejik Ortaklık Ortak Eylem Planı, ilişkilerin geliştirilmesi için zemin hazırladı. Azerbaycan ile Sırbistan arasındaki ticaret cirosu 2021'de 9,2 milyon doları buldu.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.