Bize hurdasını bile vermiyorlardı! Türkiye’den almak için sıraya girdiler

Türkiye, temininde yaşanan sorunlar nedeniyle millileştirdiği 76/62 milimetre deniz topunu ihraç etmeye hazırlanıyor.

Bize hurdasını bile vermiyorlardı! Türkiye’den almak için sıraya girdiler
Bize hurdasını bile vermiyorlardı! Türkiye’den almak için sıraya girdiler
GİRİŞ 31.08.2022 17:14 GÜNCELLEME 31.08.2022 18:02
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen, Anadolu Ajansının medya paydaşı olduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı da bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla etkinliklere güçlü katılım sağlıyor.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl TEKNOFEST'te iki bayramın bir arada yaşandığını, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yılının törenlerle kutlandığını söyledi.

Ağustos ayının Türkiye için bayramlar, zaferler ayı olduğuna işaret eden Dere, "Malazgirt'ten Otlukbeli'ne, Çaldıran'a, Mohaç'a kadar ağustos ayında birçok zafer kazandık. En son 100 yıl önce Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Zafer Bayramı'nı kutlamaya başladık. Bu sene de 100. yılını idrak ediyoruz. Aynı zamanda da Samsun'da TEKNOFEST'in beşincisini yapıyoruz." dedi.

Sıcak ve nemli havaya rağmen alanda 100 binler olduğunu dile getiren Dere, "Azerbaycan ile birlikte 6 TEKNOFEST'e de katılmış birisi olarak farkları görebiliyorum. 14 farklı alandaki yarışmalar 50 alana, sadece üniversitelerle başlayan yarışmalar lise, ortaokul ve ilkokullara kadar yayıldı. 600 bine yaklaşan sadece yarışmacı sayısı, milyonlarca seyirci, TEKNOFEST gerçekten ülkemize mal olan bir teknoloji festivali oldu. Bir fikri olan, teknoloji geliştiren, girişim kuran herkese kapılarını açan muhteşem bir festival oldu. Bugün de T3 Vakfı, Selçuk Bey'in önderliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın ev sahipliğinde güzel bir TEKNOFEST yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı ve silahlı kuvvetlerin bütün unsurlarının ilk günden itibaren TEKNOFEST'e ciddi destek verdiğini söyleyen Dere, etkinliklere 5 helikopter, 25 uçak, 500'e yakın personelle katkı sağladıklarını bildirdi. Dere, "Türk Yıldızları'mız, Solo Türk'ümüz, askeri bandomuz TEKNOFEST'te. Sadece Samsun'da değil, Artvin, Rize, Trabzon'dan Giresun, Ordu'ya kadar ciddi etkinlikler yaptı. Halkımızla kavuştu, buluştu. Bir taraftan da TEKNOFEST, ordumuzla milletimizin, gençlerimizin bir araya gelmesinde köprü görevi görüyor. TEKNOFEST'in bu yönünü de önemsiyoruz." diye konuştu.

MİLLİ DENİZ TOPU TAMAM, SIRA YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ'NDE

Muhsin Dere, MKE AŞ tarafından geliştirilen Milli Deniz Topu ve Yakın Hava Savunma Sistemi projelerinde gelinen aşamaya ilişkin de bilgiler verdi.

76/62 milimetre deniz topunun temin edilmekte zorlanılan bir ürün olduğuna dikkati çeken Dere, şunları kaydetti:

"Belli ülkelerden tedarikinde sorunlar yaşıyorduk. Hatta bazen hurdalarını almakta bile sorun yaşadığımız bir üründü. Hem Makine Kimya'daki arkadaşlarımız hem İstanbul Tersane Komutanlığı'mız, askerlerimiz 'projeyi yaparız' dedi ve çok kısa sürede testlere hazır hale getirdiler. Geçen yıl aralık ayında da Karapınar'da kara testleri başarıyla icra edildi. Bu ay içinde de TCG Beykoz gemimizde deniz testleri başarıyla yapıldı. Deniz topumuz envantere girmeye hazır. Bundan sonra silahlı kuvvetlerimizin gemilerinde, fırkateynlerinde 76/62 milimetre Milli Deniz Topu kullanacağız. Sadece envanterimize almakla yetinmeyeceğiz. Ciddi bir ihracat potansiyeli var bu ürünün. Şu anda sırada olan ülkeler var. Deniz topu, Makina Kimya'nın, ülkemizin ihracatına 100 milyon dolarlarca katkı yapacak bir ürün."

Dere, Yakın Hava Savunma Sistemi'nin test süreçlerinin de başladığını ve bu sene bitmeden test süreçlerini tamamlayıp envantere almaya hazır hale getireceklerini bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Yakın Hava Savunma Sistemi'ni yerlileştirmek amacıyla yürütülen çalışma kapsamında 6 namlusuyla dakikada 4 bin 500 atıma ulaşan 20 milimetre Döner Namlulu Silah Sistemi geliştiriliyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Volkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Asla ve asla NATO ülkelerine satılmassın NATO Türkiye düşmanı bir kuruluş...
    Cevapla
  • Vatansever 18m 1 yıl önce Şikayet Et
    Düşmana cephane verilmez bozulacak şekilde üretip satın 2 atsın Bi kapaklasın 7.65 tabanca gibi
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen aşırı zekisin sen siyasetçi olsana sen silah alırken başka ülkelerden sana bozuk tank helikopter uçakmı satıyorlar yada sen bunları incelemdenmi alıyorsunki, onlarda senden bozuk silah veya malzeme alacak kadar hamit olsunlar, senin gibiler acaba bu söylediklerini hangi organıyla düşünüyorlar, senin gibilerin aklıyla yönetilse bu işler, bu memleketin vay haline.. Saygılar.
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    insan neden silah ihraç eder. sattığın kişi ya gidip bir başkasının canını yakacak veya aynı silahla karşına dikilecek. çok yanlış
    Cevapla
  • Gercek Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Silah sanayisi olmayan ulkelere ne olur sence örneklerini canli canli tv lerde izlemiyormusun,basmayan kafaya ne ankatilirki
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir çok silah geliştiremeyen yada maliyeti yüksek olduğu için yapamayan ve müslüman olduğu için satın alamadığı, devletler var. Zalimler tarafından sürekli kanları dökülüyor. Bu ülkelere satacağız ki kendilerini korusunlar. Ayrıca adetli üretileceğinden maliyetleri düşecektir.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef senin gibi yanlış düşünenler yüzünden 80 yıl tek bir silah üretemedik.Başımızda Pkk belası var, silah olmasa sence Türkiye bölünmüş müydü bölünmemiş miydi?
    Cevapla
  • Uzman 1 yıl önce Şikayet Et
    Sattığımız her silahın daha üstünü zaten bizde vardır. Hem ülkeler en çok savunma için silah alırlar saldırı için değil
    Cevapla
  • Birileri 1 yıl önce Şikayet Et
    Heykel vermeseler de biz yaparız, belediyeleri aldık artık :D
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla boğazimi dusunecegim diye bu projeleri görmezden gelemem düşman kapina dayandımi soğanla savunacak halimiz yok namusunu bu silahlar koruyacak Reis tabikide
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle