ABD doları dünyada 20 yılın zirvesinde

Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü Jackson Hole toplantılarında verdiği yüksek faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajı ABD dolarını önde gelen para birimleri karşısında 20 yılın zirvesine taşımış durumda.

ABD doları dünyada 20 yılın zirvesinde
ABD doları dünyada 20 yılın zirvesinde
GİRİŞ 29.08.2022 08:45 GÜNCELLEME 29.08.2022 09:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalar, Fed’in eylül toplantısında 75 baz puan faiz artıracağına yönelik fiyatlamaların güçlenmesiyle negatif bir tablo sergiliyor. Yeni haftaya başlarken Asya piyasalarında ve ABD vadeli piyasada satış ağırlıklı görünüm etkili. Dolar güçlenmeye devam ederken, ABD 10 yıllık faizi yüzde 3,11'in üzerinde.

Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü Jackson Hole toplantılarında verdiği yüksek faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajı ABD dolarını önde gelen para birimleri karşısında 20 yılın zirvesine taşımış durumda.

ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısındaki değerini gösteren Dolar endeksi bu sabah 109,44 ile 20 yılın zirvesine çıktı.

CBA ekonomistleri yaptıkları değerlendirmede, "Powell, bazı piyasa katılımcılarının beklediği gibi güvercin bir tutum içinde olmadıkları açıkça ortaya koydu. Dolar Endeksi'nin bu hafta 110 seviyesine doğru gitmesini bekliyoruz. Piyasa katılımcıları büyük merkez bankalarının daha agresif şekilde faiz artırmaya devam edeceklerini fiyatlamayı sürdürecekler" ifadelerini kullandılar.

Geçen hafta 2002’den bu yana en düşük seviyesi olan 0,9901’e geriledikten sonra, haftayı yüzde 0,7 azalışla 0,9964’ten tamamlayan Euro/dolar, bu sabah 0,9915 seviyelerinde.

Yurtiçinde ise dolar/TL 18,17 ve Euro/TL 18,02 seviyelerinde işlem görüyor.

Petrol fiyatları, OPEC arz kesintisi beklentisi ve talep büyümesiyle yükseliyor. Brent petrol 101 doların, ABD ham petrol 94 doların üzerinde.

Fed beklentileri sonrası spot altın yüzde 1’e yakın düşüşle 1,722 dolarda yer alıyor.

Piyasalar şu anda Fed'in Eylül'de 75 baz puan faiz artırması olasılığını yüzde 76 olarak fiyatlıyorlar.

FED ÖNCESİ SON KRİTİK VERİ

Bu hafta gözler ABD'de tarım dışı istihdam verisinde olacak. Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamı 250 bin olan piyasa beklentisinin belirgin şekilde üzerinde 528 bin kişi artış göstermişti. Ağırlıklı piyasa beklentisi bu kez 300 bin gibi daha ılımlı bir artışa işaret ediyor.

Analistlere göre; bir kez daha beklentilerden kuvvetli bir artış yaşanırsa bu durum Fed’in agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik algıyı destekleyerek risk iştahının küresel ölçekte daralmasına neden olabilir.

Haftanın ilk günü yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret verileri takip edilecek. Yurt dışında ise öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Haziran ayında 8,17 milyar dolar olan dış ticaret açığının Temmuz ayında ise 10,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 6
  • murat44 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların amacı buydu amaçlarına ulaştılar.Ukrayna krizi ve diğer bölgesel krizler abd dolarına yaradı.Abd bunu bilerek uyguluyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakası var? Adam FED kararı ile faiz yükseltti. Paramın değerini uzun süre düşük tuttum şimdi yükselteceğim dedi yükseltti. Hepsi bu. Ukrayna'ya gelene kadar, çinle gerilim, suriyede gerilim her yerde adamın operasyonu var. Bölgesel kriz bahanesi de iyiymiş. Faiz düşürürsen paranın değeri düşer artırırsan paranın değeri artar. Bu kadar.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan manatı, bulgar levası ve gürcü larisi de mi zirvesinde? Adamlar sudan ucuz diye sınır illerini talan ediyor da. Dolar neden yüksek? Fed dedi zirvedeymiş, hadi oradan TL değer kaybetmiş ne masal anlatıyorsunuz.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis düşmanları bunu görsün, bu haberi iyi okusun. Demek ki dolar dünyada yükseliyor, sadece Türkiye'de değil. Ben hep biliyordum, dolar üzeri hükümetimizi vurmak isteyenlerin kripto CHP'li olduklarını.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar faiz artırımı ile tüm dünyada yükseldi. Reisine göre dolar ayarlamıyor ABD. FED faiz artırımının sonucu bu ve bunun olacağı konusunda ABD uyardı. Gelişmekte olan ülkeler sarsılır, tedbirinizi alın faiz artıracağım diye 3 senedir davul çalıyor. Dünya Türkiye'nin etrafında dönüyor sanıyorsun. Ülkenin bütçesi, ABD'deki bir şirketin bütçesi kadar değil, kim takar seni.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim paramız da yirmi yılın dibinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle