İki dev birliktelik bozuldu: Enflasyonda düşüş beklemek safça iyimserlik

İsviçre merkezli Credit Suisse analisti Zoltan Pozsar globalde yaşanan politik, ekonomik ve finansal gelişmelerin hangi yöne evrileceği konusunda ilgi çekici olduğu kadar tedirgin edici yaklaşımlar içeren bir analiz yaptı.

İki dev birliktelik bozuldu: Enflasyonda düşüş beklemek safça iyimserlik
İki dev birliktelik bozuldu: Enflasyonda düşüş beklemek safça iyimserlik
GİRİŞ 28.08.2022 13:08 GÜNCELLEME 28.08.2022 13:11
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Zoltan Pozsar kaleme aldığı “War and Industrial Policy” yazısında yatırımcıların daha doğru kararlar verebilmeleri için, tarih ve jeopolitik strateji de okumalarının ne kadar önemli olduğunu hatırlattı.

"Bir dönem enflasyonu düşük tutan üç durum vardı; maliyet artışına engel olan göçmenlerin ucuz işgücü, ucuz Çin malları ve Avrupa’yı besleyen ucuz Rus gazı (küreselleşmenin genişlediği bir dönem). Dünyada iki ana uyumlu ticari ve finansal birliktelik vardı; ABD ve Çin ("Chimerica"), Avrupa ve Rusya ("Eurussia"). Geleceğe ilişkin ticari beklentiler olumludan endişeye dönmeye başlayınca bu uyum da bozuldu (Dale Copeland’ın “Economic Interdependence and War” kitabında belirttiği “theory of trade expectations” gibi). 

Güven nasıl kayboldu? Çin ucuz üretimle zenginleşip teknoloji de üretmeye başlayınca bu ABD’nin hoşuna gitmedi (gelsin yaptırımlar). Rusya gaz satarak çok zenginleşti, Almanya da ucuz gazla ürettiği pahalı mallarla çok zengin oldu. Ama NATO ve Ukrayna meselesi nedeniyle araları bozuldu.

ABD, daha önce devam eden uyumlu birliktelikler sürerken parasal genişleme ile zenginleşti. Ama bu birliktelikler bozulduğuna göre düşük enflasyon döneminin sona ermesi kaçınılmaz.

Şimdi ise en büyük emtia üreticisi Rusya ve dünyanın fabrikası Çin arasında yakınlaşma var (“Chussia”). Bu Avrasya ittifakına yaptırım uygulayan Batı da (ABD ve Avrupa) birbirine yakınlaşıyor. 

Aradaki mücadele bir şeyleri kontrol etme mücadelesi; teknoloji, emtia, üretim ve boğazlar (Tayvan, Hürmüz, İstanbul Boğazı). Ukrayna, Tayvan, Kore ve İran bu mücadelenin sıcak noktaları. İstanbul Boğazı da her iki taraf için kritik önemde. Dolayısıyla Türkiye’nin hangi tarafa yakın duracağı da. Hindistan ve G. Kore Avrasya ittifakıyla dirsek temasında. Avrupa Rus gazını kısmen de olsa ABD’den LNG ile, Rusya da çip ihtiyacını Çin’den karşılamaya başladı. Önemli çip üreticileri Tayvan ve G.Kore ise Çin ablukasıyla karşı karşıya. Askeri teçhizat üretiminde çip kritik öneme sahip.

Eurussia

İKİ DEV BİRLİKTELİK BOZULDU: ENFLASYONDA DÜŞÜŞ OLMAZ

Tüm bu mücadelelere bakınca enflasyonun hızla yavaşlayacağına ilişkin tahminler safça iyimser. Chimerica ve Eurussia birlikteliklerinin sona ermesiyle oluşan arz tarafındaki maliyetler enflasyonun düşmesini engelliyor.

 

chimerica

Zoltan'a göre Batının ekonomik savaşı kazanması için şunları yapması gerekecek; 
(1) Silahlanmak, 
(2) Tedarik ablukalarını aşmak (çip üretimi ve boğazların kontrolü), 
(3) Gıda, emtia ve enerji stoklamak, 
(4) Enerji koridorları 

Zoltan, yazısında yatırımcıların şunlara dikkat etmesi gerektiğini söylüyor; 
(1) Emtia ihtiyacı artacak, emtiaya sahip devletler bunu paylaşmak istemeyecek, 
(2) Gerekli harcamaları yapabilmek için devletler ve şirketler borçlanmaya gidecek, 
(3) Düşük enflasyon dönemi artık bitti, yukarıda yapılması gerekenler faizlerin ne kadar yüksek olduğuna bakılmaksızın yapılacak, 
(4) Doğu’daki zengin ülkeler Batı’nın borçlanmasını artık finanse etmek istemeyecek."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 23
  • Koyal Mana 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanların arabaları da çabuk bozulur oldu. Alman kalitesi hayal artık.
    Cevapla
  • Tatar ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ki enflasyon Dünyayla kıyaslandığında adeta Van Gölü Canavarı gibi bişey.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Silahlanın.Savaş kapıda.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da enflasyon % 9 olduğuna inanan saflar var. Enerji 4 katına çıkmış. Enflasyon yok maşallah.ne güzel Avrupa.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık tünelin ucu göründü. Avrupayı İsviçre-Bassel'deki yahudi merkez bankası da kurtaramıyor.Yıllardır gelişmekte olan bizim gibi ülkeleri döviz-kur pllitikalarıyla sömürdüler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle