'Oradan çekilin diyorlar' dedi, ekledi: Türkler bölgenin enerji zengini olacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 'Türkiye'ye ‘Doğu Akdeniz'den çekil' diyorlar. Biz asla geri çekilmeyeceğiz çünkü Türkiye, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde en büyük kıyıya sahiptir. Bir de Doğu Akdeniz'in ortasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. İkisi birlikte ve Libya ile yapılan anlaşmayı da dikkate aldığınızda, bölgenin en güçlü ülkesi şu anda Türkiye'dir, Türk milletidir. Bize ister istemez katlanacaklar ve Türkiye'nin sonunda istediği olacaktır dolayısıyla yakın bir gelecekte Türkiye ve KKTC enerji bakımından en zengin ülkeler durumuna geleceklerdir.' dedi.

'Oradan çekilin diyorlar' dedi, ekledi: Türkler bölgenin enerji zengini olacak
'Oradan çekilin diyorlar' dedi, ekledi: Türkler bölgenin enerji zengini olacak
GİRİŞ 28.08.2022 14:42 GÜNCELLEME 28.08.2022 14:43
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Bir dizi temas ve ziyaretler kapmasında önceki gün Rize'ye gelen KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yaylaları da gezdi. Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı'yı da makamında ziyaret eden Töre, DHA muhabirinin sorularını cevapladı.

'Abdülhamid Han' sondaj gemisinin katılması ile Akdeniz'de devam eden sondaj çalışmalarını değerlendiren Töre, "Zaten daha önceden bizim sondaj gemilerimiz Doğu Akdeniz'de sismik araştırma ve sondaj yapıyordu. Filoya son olarak 'Abdülhamid Han' sondaj gemisi de katıldı. Türkiye'nin bölgedeki pozisyonu daha da güçlü hale geldi. Türkiye'ye 'Doğu Akdeniz'den çekil' diyorlar. Kıtaların, denizlerin okyanusların ötesinde bazı güçlü devletler ya şirket yoluyla ya da kendileri direkt olarak Doğu Akdeniz'de cirit atmaya çalışıyorlar ama Türkiye'ye haksızlık yaparak 'Bu bölgeden çekil' diyorlar. Biz asla geri çekilmeyeceğiz çünkü Türkiye, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde en büyük kıyıya sahiptir. Bir de Doğu Akdeniz'in ortasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. İkisi birlikte ve Libya ile yapılan anlaşmayı da dikkate aldığınızda, bölgenin en güçlü ülkesi şu anda Türkiye'dir, Türk milletidir. Bize ister istemez katlanacaklar ve Türkiye'nin sonunda istediği olacaktır dolayısıyla yakın bir gelecekte Türkiye ve KKTC enerji bakımından en zengin ülkeler durumuna geleceklerdir. Sabretmek ve direnişi devam ettirmek gerekir. Türkiye'de bunu yapıyor ve Türkiye'nin gücü sayesinde KKTC'de kendini korumaktadır, haklarına devam ettirmektedir" diye konuştu.

'CUMHURİYETTEN ASLA VAZGEÇMEYİZ, KİMSEYE DE ÇİĞNETMEYİZ'

KKTC'nin Kıbrıs Türk halkının milli devleti olduğunu ve bu milli devletten vazgeçmelerinin mümkün olamayacağını söyleyen Töre, "Tek seçeneğimiz vardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'ni yaşatmak, güçlendirmek ve ana vatan Türkiye ile daha fazla iyi ilişkiler içerisine girmek. Ana vatan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin şu anda birlikte ileri sürdüğü iki egemen devlet yapısına dayalı anlaşma modeli de şu anda doğru bir politikadır. Federasyon politikaları şimdiye kadar yanlış politikalardı çünkü federasyonu kurmak mümkün değildi. Kaldı ki biz 1959-60'da Rumlarla federal bir devlet kurmuştuk. Adını federal koymasak bile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti federal bir yapıydı. Doğru olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan etmek ve savunmaktır. Biz de artık devletimizden vazgeçecek değiliz. Atatürk'ün ifade ettiği cumhuriyet en büyük bayramdır, cumhuriyet en büyük eserdir. 20 Temmuz Barış Harekatı'ndan sonra 15 Kasım KKTC'nin ilan edilmesidir. Cumhuriyetten asla vazgeçmeyiz, kimseye de çiğnetmeyiz" dedi.

KAYNAK: DHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 28
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Senede 100 milyar dolar enerjiye para veriyoruz,devletimizin borcu 200 milyar dolar.Yani çıkaralım dışarı satmayalım.2senede borcu sıfırlarız.2olmasın 5 olsun.Ozaman ülkemizin nerelere geleceğini tahmin bile edemezsiniz.ABD nin borcu 32 trilyon ,Japonya’nın 16 trilyon dolar,bizim Yanlızca 200 milyar dolar.Akdeniz’de savaşı göze alıp haklarımızı yedirmemeliyiz.İnanın gelecek nesiller suratımıza tükürür.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    dogru soylemis kibris turk cumhuriyet devleti kurulmali rumlarla birlesme asla olmamali ejdadin kemikleri sizlar sehitlerimize ve katledilen kibris turklerine hakaret olur rumlarla birlesme
    Cevapla
  • Cumhur 1 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz'e kıyısı olan bütün Ülkelerde son on yılda çıkarılan iç karışıklıklar işte bu enerjiye sahip olmak isteyen küresel Siyonizmin emperyalist tuzaklarıdır. Ama Türkiye de Millete tosladı. Chdp ve iyi parti ile kuyruklarına Batı'nın verdiği destek ve Tayyip Erdoğan'a yapılan saldırıların gerçek sebebi de budur.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Akp olmasaydı Akdeniz kıyısında olta atacak kadar bile kıta sahanligimiz kalmazdı CHP hepsini satardı.
    Cevapla
  • İsim Önemli Değil 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes yenilenebilir enerjiye geçiyor. Biz yine geriden geliyoruz. Yenilenebilir enerjiye teşvikler artmalı. Özellikle güneş enerjisi.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Napalim simdi ismi önemli olmayan kardeşim akdenizde meydani onlara mi bırakalım birakamayiz da zaten Avrupa bu kış napicaz diye kara kara düşünüyor yani guzel kardesim sen istesende vazgeçmeyiz ayni zamanda yenilenebilir enerji alanında da gayet iyi çalışmalar var ülkemizde
    Cevapla
  • Alper Kağan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok cahilsin laf olsun diye yazı yazma o dediklerine yatırım yapılıyor ,herkes dediğin kim senin Akdeniz’i karıştıran amerika mı israilmi hangisi ? Yarın orda devasa bi rezerv bulunsa deselerki doğalgaz hanelere bedava iş yerlerine yüzde seksen indirim Türkiye’nin dış ticaret açığı bitse kötümü olur emperyalizme Uşak olmasak kendimize yetsekte artsak fenamı olur
    Cevapla
  • isini yap 1 yıl önce Şikayet Et
    yenilebilir enerji tek basina yeterli degil. kis gunu elektriksiz kalirsin sonra da kalkar hukumeti suclarsin. kis gunu elektrik mi kesikir donduk diye...
    Cevapla
  • Battal boy 1 yıl önce Şikayet Et
    Henüz gazin yerini tutacak bi elektrik sistemi cikmadi.Akdenizde Gaz var
    Cevapla
  • niksarlı 1 yıl önce Şikayet Et
    O yüzden mi Avrupa it gibi kapı kapı dolaşıp gaz dileniyor afrika kıtası ülkelerinden? Gereken enerjilerini full yenilenebilir kaynaklardan karşılasalar ya. Bir de ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yapacağı yatırımlara bir bak, dünya ülkelerindeki sıralamasına bir bak. Türkiye yenilenebilir enerjide kurulu gücüyle Avrupa da 5. Dünya da ise 12. sıradadır.
    Cevapla
  • Maçkalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Güneş panellerinde teknoloji o kadar dandik ki, maliyetini karşılamadan ıskartaya çıkıyorlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle