ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde daraldı

ABD ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,6 ile beklenenden az daralma gösterdi.

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde daraldı
ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde daraldı
GİRİŞ 25.08.2022 15:47 GÜNCELLEME 25.08.2022 16:14
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Buna göre, ABD'de GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 0,6 azaldı.

Söz konusu dönemde GSYH verisinde hafif yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 0,8 küçülmesi yönündeydi.

Ülkenin GSYH verisine ilişkin temmuz ayında yayımlanan öncü verilerde, ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldığı kaydedilmişti. Böylece ABD'de ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde tahmin edilenden az küçülme gösterdi.

EKONOMİK TEKNİK OLARAK RESESYONDA 

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1,6'lık küçülme kaydetmişti. Ülke ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinin ardından ikinci çeyrekte de daralma göstererek teknik olarak resesyona girdi.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, konut sabit yatırımları, federal kamu harcamaları ve eyalet ile yerel kamu harcamalarındaki azalma etkili oldu. Aynı dönemde, ihracat ve kişisel tüketim harcamaları arttı.

İkinci çeyreğe ait GSYH verisindeki revizyonda ise tüketici harcamaları ve özel stok yatırımlarındaki yukarı yönlü revizyonların konut sabit yatırımlarındaki aşağı yönlü revizyonla dengelenmesi belirleyici oldu.

Kişisel tüketim harcamalarındaki artış bu dönemde yüzde 1'den 1,5'e revize edildi.

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 7,1 arttı.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 4,4 olarak korundu.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 3
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ülkenin kalkınmasını istiyorsak geçici olarak ticari ve tarım kredilerini %10'nun aşağısına vadelerini ise 5 yıl ve üzerine çıkartmalıyız. Tüketici, araç ve konut kredilerini %50 kere çekmeliyiz. Vadesi de 12 aylık olmalıdır. Ülkemiz 5 yıl içerisinde cari fazlaya çok rahat ulaşır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah betar yapsın inşallah
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahım Daha Kötü Etsin Bütün Avrupayıda
    Cevapla