Küresel piyasalarda iştah Çin'in paketiyle arttı

Küresel piyasalar bir süredir zayıf ekonomik göstergeler doğrultusunda düşük risk iştahı sergilerken, Çin'in 146 milyar dolarlık yeni teşvik paketi risk iştahının bir miktar canlanmasına yol açtı.

Küresel piyasalarda iştah Çin'in paketiyle arttı
Küresel piyasalarda iştah Çin'in paketiyle arttı
GİRİŞ 25.08.2022 09:16 GÜNCELLEME 25.08.2022 09:16

Çin teşvik paketi son dönemde düşük seyreden risk iştahını özellikle Asya Pasifik’te canlandırdı. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,5 yükseliyor.

Hong Kong’da tropik fırtına uyarısı sebebiyle sabah saatlerinde işlem gerçekleşmezken, Japonya ve Çin endeksleri yeşil.

Amerikan vadelileri de bugün artıda. Nasdaq 100 ve S&P 500 vadelileri yüzde 0,3 artış kaydediyor. Powell öncesi ABD tahvillerindeki düşüşe bir parça ara verilse de 2 yıllık getiri yüzde 3,40’a, 10 yıllık ise yüzde 3,10’a yakın işlem görüyor. Dolar bugün birçok para birimine karşı değer kaybederken Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüyor.

Çin’de yürütmenin başı olan Devlet Konseyi Çarşamba günü 1 trilyon yuanlık (146 milyar dolar) 19 maddelik politika paketini açıkladı. Pakete göre devlet bankalarına altyapı projelerine yatırım yapmaları için 300 milyar yuan sağlanacak. Yerel otoritelere de 500 milyar yuanlık özel tahvil imkanı getirilecek.

Avrupa ve İngiltere para politikasına yönelik fiyatlamalar

Avrupa ve İngiltere’de artan enerji maliyetleri, bunun sonucunda enflasyondaki düşüşün ufukta gözükmemesi sebebiyle piyasa aktörleri Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) daha sert faiz artışlarını fiyatlıyor.

Para piyasalarında ilk kez Çarşamba günü AMB’nin ekim toplantısı için 100 baz puanlık faiz artışı yapılması fiyatlandı.

İngiltere Merkez Bankası’nın ise yıl sonuna kadar faizi ikiye katlayıp yüzde 3,5’e yükseltmesi bekleniyor. Son 40 yılın zirvelerinde seyreden enflasyonun Avrupa’da enerji maliyetlerinin yeni zirvelere çıkmasıyla yeniden yükseleceği endişesi daha sert faiz artırım fiyatlamalarına yol açıyor. Mizuho Stratejisti Peter Chatwell enflasyonda enerjinin en önemli faktör haline geldiğini, ithalat maliyetinin artmasının euro ve sterlinde olumsuz etki yarattığını belirtti.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt