Milyon dolarlık Çin hamlesi! Türkiye'ye döviz yağıyor

Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan tavuk ayağı, Türk piliç sektörünün en önemli ihracat kalemleri arasına girdi. Bu ürünün ülkeye kazandırdığı döviz miktarı yüzde 359 artışla 11 milyon 453 bin dolardan 52 milyon 680 bin dolara çıktı

Milyon dolarlık Çin hamlesi! Türkiye'ye döviz yağıyor
Milyon dolarlık Çin hamlesi! Türkiye'ye döviz yağıyor
GİRİŞ 24.08.2022 16:30 GÜNCELLEME 24.08.2022 16:39
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çin'de çorbası yapılarak ve kızartılarak yoğun tüketilen, düşük maliyetli bir protein kaynağı olarak görülen tavuk ayağının ülkeye kazandırdığı dövizle önemi giderek artıyor.

AA muhabirinin Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin ülke geneli verilerinden derlediği bilgiye göre temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde kanatlı ürünleri ihracatı, yüzde 139'luk artışla 259 milyon dolara ulaştı.

Ağırlığını bütün ve parça piliç ürünlerinin oluşturduğu kanatlı sektöründe en önemli pazar olan Irak'a yapılan ihracat, yüzde 219 artışla 99 milyon dolara, Çin'e yapılan ihracat ise yüzde 270 artışla 63 milyon dolara ulaştı.

Çin'e yapılan ihracatta başı çeken tavuk ayağında ise dış satım, son 1 yılda yüzde 355 artışla 6 bin 753 tondan 30 bin 741 tona yükseldi.

Bu ürünün ülkeye kazandırdığı döviz miktarı da aynı dönemde yüzde 359 artışla 11 milyon 453 bin dolardan 52 milyon 680 bin dolara çıktı.

SEKTÖR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Çin'e tavuk ayağı ihracatının büyük bölümünü gerçekleştiren Uşak merkezli firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, AA muhabirine sektörün her geçen gün büyüdüğünü, Türkiye'nin ihracatta 6. sıraya kadar yükseldiğini vurguladı.

Firma olarak da dünya pazarından aldıkları payı özellikle son 2 yılda büyütmeyi başardıklarını, yıllık 200 bin tonluk üretimlerinin yüzde 30'una yakınını ihraç ettiklerini anlatan Gedik, tavuğu en küçük parçasına kadar değerlendirdiklerini anlattı.

Gedik, şöyle konuştu:

"İhracatımızın yaklaşık yüzde 30'luk kısmını tavuk ayağı oluşturuyor. Tavuk ayağında en büyük alıcı ise Çin. Dünyada üretilen tavuk ayağının yüzde 95'ini Çin alıyor. Geçen yıl pandemi, bizi biraz etkiledi. Bu yıl belli bir kısım artış var. Çin denince akla ayak geliyor ama göğüs, but, baget ve kalça gruplarından ürünleri de gönderiyoruz."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Habeş 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinliler en çok sevdiği yemek tavuk ayağı
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Tadi nasil acaba merak ettim
    Cevapla
  • Anatolia 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyar insan buğday, dana eti v.s ile nasıl doyacak, nasıl yetişecek okadar insana, börtü böcek ayak kulak v.s anca doyuyorlar:))
    Cevapla
  • Delii 1 yıl önce Şikayet Et
    Yesinler afiyet olsun. Ne olsa gelir kaynagı. Sadece ayak yapmasınlar
    Cevapla
  • Son Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İhracatta rekor kıralım ama sadece para zenginin cebine giriyor bununla övünelim ama milletinde cebime girsin bu gelir
    Cevapla
  • isini yap 1 yıl önce Şikayet Et
    senin cahilce yorumunu 8 kisi de begenmis. bu fabrikalar yuzlerce isci calistiriyor, nakliyesi, vergisi, ssksi, yemegi,servisi herkes bir sekilde faydalaniyor cebine birsey giriyor.
    Cevapla
  • İhsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Salam a yorum yapanlar benim midemi bulandiriyor.Fakirin cebine , sermaye ve emek katmadik ça nadil girecem. O fa rikada çalisirsa o da bundan payini alacak..miskin miskin yatarken kimsesan para vermez adamim.
    Cevapla
  • Yakup 1 yıl önce Şikayet Et
    Üretmek veya çalışmak gerek
    Cevapla
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Son Osmanlı sen acaba katma değer denilen bir şeyi duydun mu. Bunca işçi ne ile doyuyor, vergisi, sigortası, esnaftan alışverişi, diğer sektörler beslemesi derken ülkeye karı neredeyse yarı yarıya. Bu kadar da cehalet olmaz yani.
    Cevapla
  • Doğan 35 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışanlar taşı yiyor bunların ssk ve vergilerini nakliyesi ni düşünün öyle konuşun. Çok biliyorsan sen aç basarabilecekmisin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle