Erdoğan 'Seyretmekle yetinmeyecek' diyerek açıkladı: 'Mega keşif' Türkiye olmadan çok zor

Kıbrıs'ın 160 kilometre güneybatısında bulunan ve 'mega keşif' olarak nitelenen doğal gaz keşfinin belirsizliğini koruduğunu belirten Batılı uzmanlar, Türkiye olmadan doğal gaz rezervinin Avrupa'ya taşınmasının zor olduğunu belirtti.

GİRİŞ 24.08.2022 12:57 GÜNCELLEME 24.08.2022 13:30
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

İtalyan gazetesi Il Foglio'da Doğu Akdeniz gerilimi ve Kıbrıs açıklarda bulunan gaza ilişkin çarpıcı bir makale kaleme alındı.

"AVRUPA'DA GAZ FİYATLARI REKOR DÜZEYE ULAŞTI"

Rus Gazprom'un gaz tedariğinde yaptığı yeni kesintilerin itiş gücüyle dün gaz fiyatları rekor düzeye ulaştı ve megavat fiyatı 290 avroya aştı. ENI ve TOTAL'in Kıbrıs açıklarında yeni bir gaz yatağı keşfettiklerini ilan etmeleri dahi enerji piyasalarının duyduğu kaygıyı yatıştırmaya yetmedi. Gaz yatağı Cronos adını taşıyor ve İtalyan işletmenin sondaj ruhsatı bulunan alanlardan birisi olan ve Kıbrıs'ın 160 kilometre güneybatısında bulunan altıncı parselde yürütülen sondaj çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı.

"MEGA KEŞİF"İN DURUMU BELİRSİZ

İlk etapta yapılan tahminler 2.287 metre derinlikte bulunan 70 milyar metreküpü aşkın gazdan bahsediyor. Fakat daha ilk andan itibaren "mega keşif" olarak adlandırılan bu keşif hiç de öyle "mega" olmadığı gibi birtakım belirsizlikler de saklıyor. Bunlardan birincisinin adı ve soyadı var: Recep Tayyip Erdoğan.

Kıbrıs hala Ankara'nın talep ettiği bir toprak ve Türk Cumhurbaşkanı Ada'nın doğu sularının büyük bölümünde sondaj hakkı olduğunu savunuyor. Cronos'un bulunduğu altıncı parsel, teoride, Türkiye'nin üzerinde hak iddia ettiği münhasır ekonomik bölgeye dahil değil. Ancak bu, Avrupalılarla Türkler arasında sürtüşmelere engel olmak için yeterli olmayabilir. 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan emsaller Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kolay kolay seyretmekle yetinmeyeceğini anlatıyor.

Bundan dört yıl önce Türk Deniz Kuvvetleri, ENI'nin kiraladığı Saipem 12000 adlı geminin Kıbrıs açıklarındaki üçüncü parselde sondaj yapmasına engel olmak için doğrudan müdahale etmişti. Olayın çok daha ciddi bir krize dönüşmesine ramak kalmıştı. Bir sonraki yıl, 2019'da, Türkler strateji değiştirdi ve güç gösterisinde bulundu.

"TÜRKİYE OLMADAN GAZ NAKLİ ZOR"

Bu şekilde Ankara, ENI ve TOTAL'in sondaj çalışmaları için özel izin sahibi oldukları bir başka parsel olan yedinci parsele Yavuz adlı araştırma gemisini göndermeye karar verdi. Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsünün (ISPI) enerji güvenliği konusundaki kıdemli danışmanı Massimo Nicolazzi durumu şöyle açıklıyor:

"Türklerin müdahalesi olmadan Kıbrıs'tan gaz nakli yapmayı tahayyül etmek zor."

Amerikan düşünce kuıruluşu Atlantic Council'in gaz uzmanı Charles Ellinas ise bize şunu söylüyor:

"Her ne kadar Ankara yeni gaz yatağının bulunmasıyla ilgili şimdiye dek herhangi bir açıklama yapmamış olsa da Türkiye'nin müdahalesi Kıbrıs'ın sularında sondaj düzeyinde olabilecek tüm gelişmeleri zorlaştırıyor."

AVRUPA'NIN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI LEFKOŞA'DA GEÇMİYOR

Kısacası Avrupa'nın enerji alanındaki bağımsızlığının yolu Lefkoşa'dan geçmiyor. Ellinas şöyle açıklıyor:

"En azından şimdilik, son dönemde yapılan keşiflere rağmen gaz ihracatı için uygun bir sistem henüz Ada'da mevcut değil."

Gazı İtalya'ya ve dolayısıyla Avrupa'ya kadar getirmenin şimdilik tek yolu Mısır aracılığıyla sıvılaştırılmış gaz ihracatı. Gerekli sürenin ise hala test edilmesi gerekiyor

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 85
  • Gürhan Özbay 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis olmasa hakkımızı savunacak beyin yok.
    Cevapla
  • Süvari 1 yıl önce Şikayet Et
    Gaz çıkış noktasını kıbrısın güneybatısı diyorsun harita görselini koysan daha şık olur
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Libyada kuzey afrikada ne işimiz var diyenlere özenle duyurulur o corafyada ne olup bittiğini rahmetli mursinin neden devrilip sonrada hapiste katledildiğini anlamayan beyinlere duyurulur enerji enerji enerji hala fosil yakıtlara ne var ihtiyaç var santranç ona göre oynanıyor içimizdeki deve kuşlarınabildirilir.
    Cevapla
  • Ahmet deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ah bir anlasalar bizim içimizdeki Yunanlılar neden oralardayiz adamlar tamamen densiz Yunanlı adam olmamızı istemiyor bunlarda onlardan beter
    Cevapla
  • Jk 19 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha şimdiden basladı artik ve devsirmelerin ihaneti..!
    Cevapla
  • Zafer y 1 yıl önce Şikayet Et
    70 milyar m3 her Hane ayda 100 m3 yaksa 3 yıllık ihtiyacı. Avrupayı kat işe toplasan 1 yıllık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle