Dünya basınında Türkiye şaşkınlığı: Ankara, dünyanın bilmediği bir şeyi biliyor olabilir

Türkiye Ukrayna arasında imzalanan anlaşmanın güçlü bir mesaj içerdiğini vurgulayan dünya basını, 'Baykar Ukrayna'da İHA fabrikası kurarsa bu, Türkiye'nin dünyanın geri kalanının bilmediği bir şeyi bildiğinin bir başka göstergesidir' yorumunda bulundu.

GİRİŞ 24.08.2022 11:48 GÜNCELLEME 24.08.2022 11:49
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Asya basınında "Türkiye Ukrayna'da barışı nasıl sağlamayı planlıyor?" başlıklı çarpıcı bir makale yazısı yayınlandı.

Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla Türkiye ve Ukrayna arasında yapılan anlaşmaya dikkat çekilen yazıda, şu ifadeler yer aldı;

Ukrayna'daki savaş tüm şiddetiyle devam ederken, bazıları silahların susması ve inşaat çalışmalarının başlamasıyla neler olacağını şimdiden merak ediyor. Temmuz ayında, Ukrayna başbakanı ülkenin harap olmuş şehirlerini, kasabalarını ve altyapısını yeniden inşa etmenin 750 milyar ABD Dolarına mal olacağını tahmin etmişti .

Türkiye, özellikle hem Moskova hem de Kiev ile iyi bağlarını korumayı başarırsa, çatışmanın en büyük mali kazananlarından biri olacak. Rusya, Ukrayna'da askeri operasyonunu başlattığından beri Türkiye, kendisini çatışmada arabulucu olarak göstermeye çalıştı.

Mart ayında İstanbul'da Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda Rusya, birliklerini Kiev çevresinden, Çernihiv ve Sumi'nin kuzeydoğu bölgelerinden çekmişti. Temmuz ayında İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Türkiye temsilcileri, Karadeniz üzerinden milyonlarca ton tahılın ihracına yönelik bir anlaşma imzaladı.

TÜRKİYE, UKRAYNA'NIN İNŞASINDA ÖNEMLİ BİR OYNAYACAK

Ankara'nın artık Ukrayna ve Rusya'dan daha düşük fiyatlarla tahıl satın alabildiği göz önüne alındığında, anlaşmanın Türk ekonomisi üzerinde de olumlu bir etkisi oldu.

Türkiye'nin artık Karadeniz bölgesindeki konumunu iyileştirmeyi hedeflediği belirtilen yazıda Türkiye'nin Ukrayna'nın inşasında önemli bir oynayacağı vurgulandı.

"Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov tarafından 18 Ağustos'ta Lviv'de imzalanan mutabakat zaptı'na göre Türkiye, ülkenin yeniden inşasında önemli bir rol oynayacak. Türk şirketlerinin Bucha ve Irpin'i Kiev'e bağlayan Romanivka köyündeki köprüyü yeniden inşa etmesi bekleniyor."

İmzalanan anlaşmanın güçlü bir mesaj olduğu vurgulandı.

"TÜRKİYE, DÜNYANIN BİLMEDİĞİ BİR ŞEYİ BİLİYOR OLABİLİR"

Yeniden inşa sürecinin Moskova ve Kiev ateşkes anlaşması imzalamadan önce gerçekleşmesinin Rusya'nın Ukrayna başkentini ele geçirme planlarından vazgeçtiğinin açık bir işareti olacağına dikkat çekildi. Ukrayna'da kurulacak İHA fabrikasına işaret eden yazıda, "Ukrayna'nın duyurduğu gibi Baykar ülkede İHA fabrikası kurarsa bu, Ankara'nın dünyanın geri kalanının bilmediği bir şeyi bildiğinin bir başka göstergesidir" ifadeleri yer aldı.

"Ankara, Ukrayna ile askeri işbirliğinin Kremlin ile ilişkileri etkilemeyeceğinin gayet farkında. Rusya'nın Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar İHA'larını satmasını engellemeye çalışmadığı gerçeği, Ankara'nın Moskova üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu mükemmel bir şekilde gösteriyor. Batı'dan izole olan Rusya, Türkiye'yi bir geçiş merkezi olarak kullanıyor ve Ankara ile ekonomik işbirliğini aktif olarak artırıyor."

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 110
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    asya basınında :)
    Cevapla
  • h77 1 yıl önce Şikayet Et
    bişey bildiğimiz falan yok.. örnek verecek olursam; 2. Irak savaşı, ABD Irak'ı bitirmek için gün sayıyordu, o zamanın bakanı kürşat tüzmen saddamla anlaşma peşindeydi.. Ukranya-Rusya savaşı biterse ABD bize bişey koklatmaz.
    Cevapla
  • Halil Süzgün 1 yıl önce Şikayet Et
    Uyan da balığa gidelim. Bugünkü Türkiye ile 90 ların Türkiyesi arasında dağlar fark var. Ve Turkiyenin elinde Patlayıcılar konusunda dunyayı alt-üst edecek,dünyanın bilmediği çoook şey var..
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya'nın bildiğini bizlerde biliyoruz . Ukrayna'da hatırı sayılır doğal zenginlikler var . Lublin havzası ve Dinyeper Donets havzasında nadir elementler ve 12 - 13 trilyon kübik feet doğalgaz rezervi var . Ayrıca Kırım açıklarında , Tuna 1 de keşfettiğimiz gibi muazzam gaz depozitleri var .
    Cevapla
  • Selami Nallar 1 yıl önce Şikayet Et
    Merhum Mesut yılmaz gazprom ile öyle bir anlaşma imzalamıştı ki, aldığı 3_5 milyon dolar karşılığı ülkeye atılan kazığı çıkarmak kaç senemizi almıştı. Senelerce dünyanın en pahalı gazını kullanmıştık! Aynı kafalı Muhalefet pusuda bekliyor.
    Cevapla
  • ensar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna biyokimyasal salgınların merkezidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle