Intel duyurdu! Türünün ilk örneği olacak

Dünya devi Intel, bugün yaptığı açıklamada, türünün ilk örneği olan Yarı İletken Ortak Yatırım Programını (SCIP) duyurdu. Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel, Arizona'da çip fabrikalarına 30 milyar dolara varan yatırım için Kanada merkezli varlık yöneticisi Brookfield Asset Management ile anlaştı.

Intel duyurdu! Türünün ilk örneği olacak
Intel duyurdu! Türünün ilk örneği olacak
GİRİŞ 24.08.2022 08:57 GÜNCELLEME 24.08.2022 08:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Pandemi ile gündemimize yerleşen çip krizinin etkileri, tedarik zincirlerinin jeopolitik gerginliklerle bozulması sonucu artarak devam ediyor. Bu alanda üretim yapan firmalar talebe yetişemiyor. Gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için devasa yatırımlar açıklanırken 2025'e kadar devreye alınacak yeni çip üretim tesislerinin dünyaya bir daha çip krizi yaşatmayacağı belirtiliyor.

DÜNYA DEVİ ANLAŞMAYI DUYURDU! TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

Dünya devi Intel, bugün yaptığı açıklamada, türünün ilk örneği olan Yarı İletken Ortak Yatırım Programını (SCIP) duyurdu.

Açıklamada, söz konusu programla sermaye yoğun yarı iletken endüstrisine yeni bir finansman modeli getirildiği aktarıldı.

Program kapsamında Intel'in dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden Brookfield Asset Management'ın altyapı iştiraki ile anlaşma imzaladığı belirtilen açıklamada, bunun Intel'e üretimini genişletmek için yeni bir sermaye havuzu sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, anlaşmanın iki şirketin şubat ayında imzaladığı mutabakat zaptının ardından geldiği anımsatıldı.

Anlaşma kapsamında Intel'in Arizona'daki Ocotillo kampüsünde daha önce duyurulan üretim genişlemesine ortaklaşa 30 milyar dolara kadar yatırım yapılacağı belirtilen açıklamada, Intel'in toplam proje maliyetinin yüzde 51'ini ve Brookfield'ın yüzde 49'unu finanse edeceği bildirildi.

Açıklamada, Intel'in iki yeni çip fabrikasının çoğunluk mülkiyetini ve işletim kontrolünü elinde tutacağı aktarıldı.

Intel Mali İşler Direktörü (CFO) David Zinsner, konuya ilişkin açıklamasında, anlaşmanın ABD'de ay başında yürürlüğe giren Amerika için Yarı İletkenler Üretmek Amacıyla Yardımcı Teşvikler Yaratma (CHIPS) ve Bilim Yasası'ndan elde edilen ivmeyi temel aldığını ifade etti.

Söz konusu CHIPS ve Bilim Yasası 9 Ağustos'ta ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe girmişti.

Yerli yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik yasa, otomobilden elektroniğe kadar birçok sektörde üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.

Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin yanı sıra yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için 4 yıllığına yüzde 25'lik vergi indirimini içeriyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 3
  • Aslı 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'de devlet daha yeni Çin'e karşı büyük bir destek paketi (çip üretimi ve ARGE üzerine) açıkladı. Türünün ilk örneği olacak bir durum yok. Yalnız biz çok geri kaldık. Zamanında inşaata para harcanacağına bir tane de chip fabrikası (en az 1 Milyar dolar) yapılabilirdi. Şu anda kendi chiplerimizi yapıyor olurduk. 50nm'lik chipleri üreten bir fabrika bile kursak bize şimdilik yeterdi.
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    aşırı mühim bir mesele ama çok maliyetli çok zor bir iş dolayısıyla devlet özel sektör hatta Türki ülkeler hatta diğer müslüman ülkeler katar umman vs kim varsa elele verip çip işine girmeli mutlaka çok geç bile kaldık
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dinen caiz değildir, müslüman ülkelerle yapamazsın boşa heveslenme. Görüldüğü üzere, çinde ürettiğini kriz olursa kendi ülkesinde üretebiliyor ABD, yerli milli olmak budur, bazı parçalarını yurt dışından getirdiğin bir şeyi, mecbur kalırsan üretemiyorsan yerli milli değilsindir. ABD nin yeni hedefi çini sıkıştırmak.. Ama bilimi olmayan ülkelerle müslümanız diye iş yapmaya kalkarsan ilerleyemezsin. Belki malezya da biraz bu iş birliği sağlanabilir.
    Cevapla