Tam 25 bin ton dev uranyum rezervi! Rota değişiyor

Kazakistan'da ülke uranyumunun ana rotası olan Rusya'nın St.Petersburg limanında herhangi bir nedenle engellerin oluşması durumunda uranyum sevkiyatı için Trans Hazar Koridoru'nun kullanılabileceği bildirildi.

Tam 25 bin ton dev uranyum rezervi! Rota değişiyor
Tam 25 bin ton dev uranyum rezervi! Rota değişiyor
GİRİŞ 23.08.2022 09:15 GÜNCELLEME 23.08.2022 09:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kazakistan Ulusal Uranyum Şirketi (Kazatomprom) Başkan Vekili Yercan Mukanov, bölgedeki jeopolitik durumla ilgili beklenen riskler karşısında şirketin aldığı önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Mukanov, Rusya'ya uygulanan yaptırımların uranyum ve nükleer sektörüne yönelik olmadığını belirterek, "Şu anda Rus ortaklarla uzun dönemli projelerle ilgili risk profilinde herhangi bir değişiklik yok ancak Kazatomprom olarak olası değişikliklere hazırız." dedi.

Özellikle Kazakistan uranyumunun ana rotası olarak bilinen Rusya'nın St.Petersburg Limanı'nın herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumuna karşılık önlemlerini aldıklarını aktaran Mukanov, "Ana rotamızın herhangi bir nedenle kullanılmaması durumunda, Rusya Federasyonu toprakları dışında faaliyet gösteren Uluslararası Trans Hazar ulaşım yolu alternatif bir güzergah olarak kullanılabilir." ifadesini kullandı.

KAZAKİSTAN, URANYUM ÜRETİMİNİ 2024'TE 25 BİN TON SEVİYESİNDE TUTACAK

Mukanov, 2022'nin ocak-haziran döneminde ülkede 10 bin 70 ton seviyesinde uranyum üretildiğini ve üretimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalma olduğunu belirtti.

Şirketin bu yılın 6 aylık dönemine göre konsolide gelirinin 2021'in aynı dönemine göre yüzde 110 artışla 493 milyar 716 milyon Tenge (yaklaşık 1 milyar dolar) olarak gerçekleştiğini belirten Mukanov, bunu üretimdeki düşüşe rağmen gelirin artmasındaki en büyük neden, talebin ve fiyatın yükselmesi olarak yorumladı.

Mukanov, 2024'te de yıllık uranyum üretimini yüzde 10 azaltarak 25 ila 25,5 bin ton seviyesinde tutmayı planladıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlık cok yaşa bir olarak
    Cevapla