Avrupa iflas ediyor! Rakamlar ortaya çıktı

AB istatistik kurumu Eurostat’a göre, AB’deki iflas başvurularının sayısı art arda dördüncü çeyrekte arttı. Son üç ayda iflaslar Danimarka’da yaklaşık yüzde 12, Belçika’da yüzde 14,7 ve Letonya’da yüzde 74,4 arttı.

Avrupa iflas ediyor! Rakamlar ortaya çıktı
Avrupa iflas ediyor! Rakamlar ortaya çıktı
GİRİŞ 23.08.2022 07:56 GÜNCELLEME 23.08.2022 07:56
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Korona pandemisinin ardından uygulanan tedbirler, diğerlerinin yanı sıra konaklama endüstrisini de sert vurdu. Temsilcilerin açıklamalarına göre sektör artık enerji, gıda ve personel alanlarında artan maliyetlerle karşı karşıya.

Avrupa istatistik kurumu Eurostat’ın son verilerine göre, Nisan-Haziran 2022 döneminde AB bölgesindeki iflas başvurularının sayısı yüzde 2,2 arttı. Yayınlanan raporda, “2022’nin ikinci çeyreğinde, mevsimsellikten arındırılmış ifl as başvurularının sayısı, 2022’nin ilk çeyreğine göre AB’de yüzde 2,2 ve Avro Bölgesinde yüzde 2,5 arttı” denildi. Rapora göre, söz konusu dönemde en büyük artış yüzde 74,4’le Letonya’da kaydedildi. Bunu yüzde 14,7’lik artışla Belçika ve yüzde 11,9’luk artışla Danimarka izledi. Eurostat’a göre, AB’deki hemen hemen her ekonomik sektörden şirketler bu dönemde iflas başvurusunda bulundu. Covid-19 öncesi döneme kıyasla, özellikle ulaşım ve lojistik alanlarında ve örneğin otel ve catering şirketlerinde bu oran daha yüksek. Almanya’da konaklama sektörü temsilcileri geçtiğimiz günlerde Haziran ayında satışlardaki toparlanmaya rağmen krizin hâlâ derin olduğu konusunda uyardı. Ekonomistler, hızla artan enerji ve gıda maliyetlerinin daha birçok endüstriyi tehdit ettiği konusunda uyarıyorlar. Yakın gelecekte özellikle elektrik fi yatlarındaki artış pek çok şirketin sonu anlamına gelebilir. Hatta bazıları, Almanya’nın bu nedenle 2023’ten itibaren orta ölçekli şirketler arasında bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.

ÜRETİM TESİSLERİ DURUYOR

AB’deki büyük miktarlarda doğalgaza ihtiyaç duyan sanayi şirketleri de artan bir baskı altına giriyor. Dpa haber ajansının raporuna göre, Hollanda’daki çinko izabe tesisi Budel, yüksek gaz fiyatı nedeniyle eylül ayından itibaren üretimi geçici olarak durduracak. Şirketlerin malları için talep ettiği fi yatlar, temmuz ayında yıllık yüzde 37,2 artarak şimdiye kadarki en güçlü artışı kaydetti. Üretici fi yatlarındaki artışın birincil sorumlusu enerji olmaya devam ediyor. En güçlü etkilerden biri olan doğalgaz fi yatı yıllık yüzde 164 artış kaydetti. Ekonomist Paul Craig Roberts , AB ve Almanya’nın intihara meyilli politikalarını eleştirerek, “Elektrik gücünün Avrupa kıyaslama fi yatı yüzde 500 artarak megavat saat başına 509 dolara çıktı. Avrupa doğalgaz vadeli fi yatı, bir yıl öncesine göre 10 kat daha yüksek. Alman hükûmeti, doğalgaza ek vergiler koyarak duruma yardım ediyor” diye konuştu.

DOĞALGAZ FİYATI BİR HAFTADA YÜZDE 28,6 YÜKSELDİ

Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatının 31 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde askıya alınacağının açıklanması sonrası Avrupa’da doğalgaz fiyatları yüzde 28,6 yükseldi. Avrupa’da 15 Ağustos Pazartesi günü kapanışta 220,11 avrodan işlem gö
ren doğalgazın megavatsaat fiyatı 283,20 avroya yükseldi. Ayrıca, yaz mevsiminin çok sıcak geçmesi nedeniyle Avrupa’daki nehirlerin kuruması ve arz sıkıntısı yaşayan bölgede talebin artmaya devam etmesi de fiyatların artışını destekledi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 98
  • Karabasan* 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye arabuluculuk etmeseydi durum daha vahim hale gelebilirdi şuan ki durumları bile iyi diyebiliriz ileride ne olur bilinmez.En doğrusunu Elbetteki ALLAH CC bilir.
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Letonya hariç batan falan yok. Bizdeki iflaslar daha fazla
    Cevapla
  • :):):) 2 yıl önce Şikayet Et
    putin seni tebrik etmek lazim tek mermi atmadan hepsini perisan ettin sen biraz daha kisarsan dogalgazi bunlar kuruyup gidecek insallah
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz ihracatımızın çoğunu Avrupa'ya yapıyoruz. Bu iyi bir haber değil, ileriki günlerde Türkiye'yi daha zor günler bekliyor. Ha bir iyi haber var enflasyon artacağı için Türkiye'nin dış borcu da yavaş yavaş eriyor.
    Cevapla
  • nireli 2 yıl önce Şikayet Et
    hemen yardım edelim malum büyük ülke olmanın gereği zor durumda olanlara yardım eli uzatmaktır
    Cevapla
  • @rom@ 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah yıkıldıpğınızıda görürüz beter olun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle