Xiaomi, 2022 yılının 2. çeyreğinde 70,2 milyar RMB gelir elde etti

Nesnelerin İnterneti (IoT) platformuyla birbirine bağlı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar üreten ve geliştiren bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation ("Xiaomi" veya "Grup"; Hisse Kodu: 1810), 30 Haziran 2022'de sona eren üç ve altı aylık denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı. Raporlama dönemi dahilinde şirket, 70,2 milyar RMB gelir elde etti. Düzeltilmiş net kârı, elektrikli araçlar ve diğer yeni girişimlere yönelik 611 milyon RMB dahil olmak üzere, 2,1 milyar RMB'ye ulaştı

Xiaomi, 2022 yılının 2. çeyreğinde 70,2 milyar RMB gelir elde etti
Xiaomi, 2022 yılının 2. çeyreğinde 70,2 milyar RMB gelir elde etti
GİRİŞ 22.08.2022 13:19 GÜNCELLEME 22.08.2022 13:19

Nesnelerin İnterneti (IoT) platformuyla birbirine bağlı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar üreten ve geliştiren bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation ("Xiaomi" veya "Grup"; Hisse Kodu: 1810), 30 Haziran 2022'de sona eren üç ve altı aylık denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı. Raporlama dönemi dahilinde şirket, 70,2 milyar RMB gelir elde etti. Düzeltilmiş net kârı, elektrikli araçlar ve diğer yeni girişimlere yönelik 611 milyon RMB dahil olmak üzere, 2,1 milyar RMB'ye ulaştı.

Küresel makroekonomik dalgalanmalar ve COVID-19'un yeniden etkili olması, 2022 yılının ikinci çeyreğinde akıllı telefonlara yönelik talebi genel olarak etkilemeye devam etti. Canalys'e göre dünya genelinde akıllı telefon sektöründeki satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %8,9 ve çeyreğe göre %7,7 oranında azaldı. Grup, akıllı telefon işinin temellerini güçlendirmeye, teknoloji ekosistemini daha da geliştirmeye ve güçlü operasyonel dayanıklılık seviyeleri sergileyen küresel pazarlarda yerini genişletmeye yönelik önceden belirlenmiş stratejilerine odaklanmaya devam etti.

Uygulanan küresel stratejiler meyvesini verdi, akıllı telefon satışları art arta ikinci çeyrekte artış gösterdi

2022 yılının ilk yarısında dünya genelinde akıllı telefon satışları yıllık bazda %8,9, çeyrek bazda ise %7,7 oranında düştü. Yaşanan tüm zorluklara rağmen Xiaomi, uzun vadeli ve sürdürülebilir gelişim hedefi doğrultusunda temel stratejilerine bağlı kaldı. Şirket, çift marka stratejisini geliştirmeye devam ederken, akıllı telefon işinin temelleri muazzam bir dayanıklılık gösterdi.

2022 yılının ikinci çeyreğinde, Xiaomi'nin dünya genelinde akıllı telefon satışları bir önceki çeyreğe göre %1,5 artışla 39,1 milyon adede ulaşırken akıllı telefon satışlarından elde ettiği gelir 42,3 milyar RMB'ye ulaştı. Canalys'e göre Xiaomi, dünya genelindeki akıllı telefon satışlarında yüzde 13,8 pazar payı ile 3. sırada yer aldı ve pazar payı art arda iki çeyrekte arttı.

Diğer taraftan Xiaomi'nin uluslararası marka gücü, dünya genelindeki pazarlarda yerini giderek genişliyor ve sağlamlaşmaya devam ediyor. 2022'nin ikinci çeyreğinde, Xiaomi'nin denizaşırı pazarlardan elde ettiği gelir 34 milyar RMB'ye ulaştı ve toplam gelirin yüzde 48,4'ünü oluşturdu.

Xiaomi'nin olgunlaşan iş modeli ve yerelleştirme deneyimi sayesinde grubun Avrupa, Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Afrika'daki pazar payı her çeyrekte arttı. Canalys'e göre Xiaomi, 2022'nin ikinci çeyreğinde akıllı telefon satışlarında 55 ülke ve bölgede ilk üçte ve 67 ülke ve bölgede ilk beş arasında yer aldı. Xiaomi, 2022 yılının ikinci çeyreğinde akıllı telefon satışlarında yüzde 21,7 pazar payı ile Avrupa'da ikinci sırada, Batı Avrupa'da %15,8 pazar payı ile üçüncü sırada ve İspanya'da ilk sırada yer aldı.

Xiaomi, aynı zamanda Çin dışındaki bölgelerde telekom operatörü kanalını genişletmeye devam ediyor. Canalys'e göre grubun Avrupa'daki telekom operatörü kanalında ilk çeyrekte %17 olan pazar payı ikinci çeyrekte %18'e yükseldi. Latin Amerika'daki pazar payı ise aynı dönemde %17,7'den %19,3'e yükseldi. Canalys'e göre, operatör kanalı üzerinden yapılan akıllı telefon satışlarında Xiaomi, pazar payı açısından Çin dışı 40 pazarda ilk üç sırada yer aldı.

Diğer taraftan Xiaomi, dünya genelinde tanınırlık kazanmaya devam ediyor. Şirket, 2022 Ağustos'ta art arda dördüncü kez Fortune Global 500 listesine girmeye hak kazandı ve 72 sıra yükselerek 266. sıraya yerleşti. Pazardaki yerelleştirme çabalarıyla iş geliştirme potansiyelinden faydalanarak küresel pazar varlığını genişletmesinin Xiaomi açısından muazzam büyüme fırsatlarıyla sonuçlanması bekleniyor.

Premium düzeyini artırmak için Ar-Ge yatırımlarını hızlandırıyor

Teknolojik inovasyonları artırmayı ve kaliteyi yükseltmeyi amaçlayan Xiaomi, bağımsız Ar-Ge yeteneklerini güçlendirmeyi ve temel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. 2022 yılının ikinci çeyreğinde araştırma ve geliştirme harcamaları, bir önceki yıla göre %22,8 artışla 3,8 milyar RMB'ye ulaştı. Xiaomi Group Kurucusu, Başkanı ve CEO'su Lei Jun, en son Xiaomi ürün lansman etkinliğinde, şirketin Ar-Ge yatırımlarının 2017 yılından bu yana %39,7 Bileşik Yıllık Büyüme Oranıyla büyüdüğünü ve 2022 yılında 17 milyar RMB’ye, sonraki beş yılda ise 100 milyar RMB’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Raporlama döneminde Xiaomi, yalnızca akıllı telefon ürünlerinin pil ömrünün performansını optimize eden Surge G1 pil yönetim çipini piyasaya sürmekle kalmadı, aynı zamanda görüntüleme teknolojisi ve akıllı telefon form faktöründe önemli atılımlarla premiumlaştırma stratejisini güçlendirmeye devam etti.

Xiaomi, Mayıs 2022'de premium düzeyini artırmada diğer bir önemli dönüm noktası olan Leica ile görüntüleme teknolojisi alanında uzun vadeli stratejik iş ortaklığını duyurdu. Bu duyurunun ardından Temmuz 2022'de bu iş ortaklığı sonucunda geliştirilen ilk model olan Xiaomi 12S Ultra duyuruldu. Bir adet Leica Summicron lens ve bir inçlik Sony IMX989 görüntü sensörünün yanı sıra Leica Authentic Look ve Leica Vibrant Look görüntüleme profillerine sahip olan cihaz, yüksek kaliteli akıllı telefon fotoğrafçılığı deneyimi sunuyor. Xiaomi 12S serisiyle birlikte üçüncü nesil Xiaomi "önce performans, önce deneyim" ortaya çıktı. JD platformuna göre, Xiaomi 12S serisi şu ana kadar %98'den fazla olumlu incelemeyle pazarda çok iyi karşılandı.

Xiaomi, 11 Ağustos'ta ikinci nesil katlanabilir akıllı telefonu Xiaomi MIX Fold 2'yi görücüye çıkardı ve bir kez daha premium pazarın sınırlarını zorladı. Devrim niteliğinde ultra ince bir tasarıma sahip olan cihaz, esnek ultra ince camı ve şirketin kendi geliştirdiği Mikro Su Damlası Menteşe ile harika bir tutuş deneyimi sunuyor. Cihaz, aynı zamanda güç tüketimini azaltan ve ışık geçirgenliğini büyük oranda artıran Eco2 OLED esnek ekrana sahip. Xiaomi MIX Fold 2 ayrıca, Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform işlemcisi, Leica Summicron lensleri ve katlanabilir akıllı telefonlar için özel olarak tasarlanan MIUI Fold 13 ile dikkat çekiyor. Cihaz, mükemmel görüntüleme kalitesi, olağanüstü yazılım performansı ve harika kullanıcı deneyimiyle piyasaya sunulmasından bu yana yüksek bir satış rakamı yakalamayı başardı.

Üçüncü taraf verilerine göre ikinci çeyrekte Xiaomi'nin Çin'de 3.000 RMB - 4.000 RMB fiyat segmentindeki akıllı telefon pazar payı yıllık 3,5 puan artarak %18,2'ye, 5.000 RMB fiyat segmentindeki pazar payı yıllık 2,0 puan artarak %15,5'e yükseldi. Xiaomi'nin premiumlaştırma stratejisinin gelişimi, şirketin büyümesine katkıda bulunan itici bir güç haline geldi.

Tüm bunlara ek olarak Xiaomi, durmaksızın gelecek için çalışıyor ve teknolojinin uzun vadeli değerini paylaşmaya odaklanıyor. Xiaomi, şu anda otonom sürüş teknolojisine yönelik olarak kendi geliştirdiği tam yığın yaklaşımının teknoloji dağıtım stratejisini benimsiyor. Grup, teknolojik atılımları daha da ileriye taşımak için 140 test aracından oluşan bir filo oluşturmayı ve ilk aşamada otonom sürüşle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 3,3 milyar RMB yatırım yapmayı planlıyor. Diğer taraftan 2021 yılında hayata geçirilen robotik laboratuvarı çığır açan başarılara imza attı. Xiaomi, 11 Ağustos'ta mekanik eklem motorları ve tam vücut kontrol algoritmaları aracılığıyla iki ayak üzerinde durabilen kendi geliştirdiği tam boyutlu insansı robotu CyberOne'ı tanıttı. Robot, Xiaomi tarafından geliştirilen ses ve görüntü modülleri ve algoritmaları aracılığıyla insan duygularını tespit etme ve gerçek dünyanın üç boyutlu sanal versiyonunu oluşturma yeteneğine sahip. Xiaomi'nin teknolojik liderliğini kanıtlayan bu robot, aynı zamanda Xiaomi'nin premiumlaştırma yeteneklerinin evrimini ve gelişimini de destekliyor.

Akıllı yaşam çağını güçlendirecek "Xiaomi Teknolojik Ekosistemi" şekilleniyor

İnovasyondan güç alan Xiaomi, akıllı yaşam çağını güçlendirmek için "Smartphone x AIoT" stratejisini daha da geliştirdi. Şirket; insanları, etraflarındaki dünyaya daha iyi bağlamak ve hayatlarını iyileştirmek için akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar, akıllı evler, akıllı üretim, akıllı elektrikli araçlar ve biyonik robotları kapsayan sürekli genişleyen bir teknoloji ekosferi oluşturuyor. Grup, geliştirmeye paralel olarak, 15 kg kapasiteye sahip Mijia Çift Tamburlu Çamaşır Makinesi ve Kurutma Makinesi, 12,4 inç Xiaomi Pad 5 Pro, Xiaomi Buds 4 Pro, Xiaomi Watch S1 Pro ve Mijia Akıllı Davlumbaz P1 dahil olmak üzere bir dizi yeni ürünü tanıttı ve premium deneyimini en üst düzeye çıkardı.

30 Haziran 2022 itibarıyla, Xiaomi'nin AIoT platformundaki bağlı IoT cihazlarının sayısı (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bir önceki yıla göre %40,7 artarak 526,9 milyona ulaştı. AIoT platformuna bağlı beş veya daha fazla cihaza sahip kullanıcı sayısı ise bir önceki yıla göre %37 artarak ilk kez 10 milyonun üzerine çıkarak 10,2 milyona ulaştı.

Xiaomi, tüm kullanım senaryolarında ara bağlantıyı geliştirmeye ve akıllı yaşam ürünü portföyünü genişletmeye devam ediyor. 2022 yılının ikinci çeyreğinde, Xiaomi'nin IoT ve yaşam tarzı ürünlerden elde ettiği gelir 19,8 milyar RMB'ye ulaştı. Yurtdışı pazarlarda ihtiyari ürünlere olan talep, makro ekonomik faktörler nedeniyle kısa vadede zayıf olsa da iç pazardaki birçok IoT ürün kategorisi istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Grubun ölçek ekonomisinin getirdiği maliyet avantajları ve ana bileşenlerin düşük maliyeti sayesinde Xiaomi'nin dünya genelinde akıllı TV satışları genel TV pazarındaki genel düşüşten etkilenmeyerek 2,6 milyona ulaştı. Akıllı TV iş kolunun brüt kârı ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre önemli ölçüde artış gösterdi. All View Cloud'a ("AVC") göre Xiaomi, akıllı TV satışında 2022 yılının ikinci çeyreğinde Çin'de ilk sırada yer aldı ve dünya genelinde ilk beşteki yerini korudu.

Akıllı büyük ev aletleri kategorisinde (klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi dahil) gelirleri yıllık %25 oranında artarak rekor seviyeye ulaştı ve güçlü büyümesini sürdürdü. Xiaomi'nin klima satışları %35'in üzerinde artış gösterdi. 2022 yılının temmuz ayı itibarıyla bugüne kadarki klima satışları 2021 yılında 2 milyon adedi aşarken 2022 yılının yalnızca ilk yarısında 1,5 milyonu aştı.

MIUI aylık aktif kullanıcı sayısındaki rekor artış yurtdışı internet hizmetlerinden elde edilen gelirleri artırıyor

Makroekonomide esen ters rüzgarın yarattığı zorluklara rağmen Xiaomi'nin internet hizmetleri iş kolu, kullanıcı sayısının sürekli artması ve daha güçlü içerik ve hizmet operasyonları sayesinde hızlı bir büyüme yakaladı.

Xiaomi'nin internet hizmetleri geliri 2022 yılının ikinci çeyreğinde 7 milyar RMB'ye ulaştı. Çin dışında elde edilen internet hizmetleri geliri, bir önceki yıla göre %52,1 artarak 1,7 milyar RMB ile üç aylık en yüksek düzeye ulaştı ve toplam internet hizmetleri gelirinin %23,9'unu oluşturdu. Yurtdışı internet hizmetleri iş kolu, yalnızca gelir elde etme yeteneğiyle farklılaşmadı aynı zamanda yaşanan makroekonomik belirsizlikler arasında büyüme direncini korudu. Yurtdışı internet hizmetlerinin ayrıca şirketin kârlılığını optimize etmesi de bekleniyor.

Aylık aktif MIUI kullanıcı sayısında yaşanan sürekli artış, Xiaomi'nin internet hizmetleri iş kolunun dayanıklılığını artırdı ve uzun vadeli gelişimi için sağlam bir temel oluşturdu. 2022 yılının haziran ayında, aylık aktif MIUI kullanıcı sayısı 547 milyona ulaşırken Çin'de bu sayı 140,2 milyona ulaştı. Grup, ikinci çeyrekte Çin'de 4,6 milyon, dünya genelinde ise 17,8 milyon yeni aktif aylık MIUI kullanıcısı kazandı.

Çin dışı kullanıcı sayısının sürekli genişlemesi, zenginleştirilmiş içerik ve hizmetler ve küresel iş ortaklarıyla olan iş birlikleri sayesinde ikinci çeyrekte Çin dışındaki reklam geliri yıllık %50'nin üzerinde arttı.

Akıllı TV satışlarının da desteğiyle, Xiaomi'nin TV internet kullanıcı sayısı ikinci çeyrekte de güçlü büyüme ivmesini sürdürdü. 2022 yılının haziran ayında Xiaomi akıllı TV (Xiaomi Box ve Xiaomi TV Stick dahil) kullanıcı sayısı dünya genelinde yaklaşık 53 milyona ulaştı. Çin'deki katma değerli TV hizmetlerinden elde edilen gelir, optimize edilen içerik operasyonları sayesinde ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yaklaşık %25 arttı.

Xiaomi'nin köklü yetenekleriyle desteklenen dayanıklılığı, geçici ekonomik dalgalanmalar ve azalan talep nedeniyle zayıflayan pazarda güveni artırdı. Xiaomi'nin devam eden güçlü organik büyüme ivmesi, şirketin kıza vadeli dalgalanmalarda yolunu bulmasını ve uzun vadeli gelişimini yeniden şekillendirmesine olanak tanıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.