Et fiyatları için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık koyun ihracatına izin vermesi, et fiyatlarını dengeleyecek.

GİRİŞ 22.08.2022 08:20 GÜNCELLEME 22.08.2022 08:24
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığıi, Et fiyatlarını aşağı çekebilme adına yeni adımlar atmaya devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde et fiyatlarını dengelemek amacıyla 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık toklu (koyun) ihracatına izin verdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, piyasanın bu izinlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

"İTHAL EDECEĞİMİZ HAYVANLAR ETÇİL"

"İthal edeceğimiz hayvanlar etçil"
Tunç “Besilik hayvan ithalatı ülkemizin ihtiyacıydı. Ülkemizde hayvan sayısı artıyor, hayvancılık büyüyor. Hollanda ve ABD de bir yandan ithalatçıyken, bir yandan ihracatçı. İthal ediyor olmamız demek, ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor. Yem konusunda sıkıntı var. Süt ırkı hayvanlarla besicilik yaptığımızda maliyetler artıyor. Maliyetler arttığında bu da tüketiciye yansıyor. Süt ırkına çok yem yedirince pahalıya mal oluyor, pahalıya mal edince de üreticinin ucuza satma durumu söz konusu olmuyor. İthal edeceğimiz hayvanlar ise etçil ırklar. Besici, etçil ırkları besleyip et sanayisinde kullanacak. Yemde dışarıya bağlı olduğumuzdan, ithalat kararı, hem üretici hem de tüketici adına doğru ve yerinde bir karar” dedi.

FİYATLAR DAHA TUTARLI OLACAK

Türkiye Gazetesi'nden Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; ithalat kararının fiyatlara etkisini de değerlendiren Tunç “Üreticinin şu anda sattığı fiyatlar, yerinde ve makul. Üreticinin bu fiyatların altında satması, zarar etmesi ve işin sürdürülemez hâle gelmesi demek. Bu adımlarla indirim gelmeyebilir ama fiyatlar, stabil ve sürdürülebilir olur. Biz de fiyatların düşmesini isteriz. Yem fiyatları, girdi maliyetleri düşerse elbette et fiyatları da düşsün. Fiyatların düşmesi bir yana, en azından yükselmemesi insanları mutlu eder diye düşünüyorum” diye konuştu.

IRKLAR DAHA VERİMLİ HALE GETİRİLMELİ

Hayvan ırklarını verimli hale getirmek için çalışılması gerektiğini söyleyen Tunç, “Bu çerçevede çalışmalar olduğunu biliyorum. Örneğin, bir hayvandan 250 kilogram et alırken, bunu 300 kilograma çıkardığımızda aynı yemle 50 kilogram fazla et almış oluyoruz. Böylece yem maliyetleri düşerken, et verimi de artmış olacak” ifadelerini kullandı.

Tunç, başka ithalatlar için izin çıkıp çıkmayacağını yorumlamak için henüz erken olduğunu da söyledi.

"KOYUN İHRACATI DÖVİZ GİRİŞİNİ ARTIRACAK"

Koyun ihracatına izin verilmesiyle ilgili de konuşan Tunç, “İhracat yapılması da üretici adına sevindirici bir haber çünkü kuzuda ciddi anlamda bir üretim fazlamız vardı. Canlı da gönderilebilir, et de gönderilebilir. Nihayetinde ülkemize bir döviz girişi olacak” açıklamasını yaptı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 110
  • M çay 1 yıl önce Şikayet Et
    Inı güzelde birazda yemin düşürülmesi için uğraşsalar enene vur çiftçi ye toz çıkar misali
    Cevapla
  • Khori 1 yıl önce Şikayet Et
    Yemide ithal edin düşürün hep hayvanciya yüklenme ey bakanlik
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz dünyada petrol fiyatları düşerken motoruna zam yaparsanız nasıl düşecek. Sizi 6 li masa değil ama bu zincir marketler zamlar etkileyecek. Onlar yemek yiyip dağıtıyorlar, yeni oyunları sokak röportajları bile etkisiz. Bir an önce piyasayı belirleyen zincir marketlere önlem almalısınız. Adamlar yağ stoklarında suç üstü yakalandı. Para cezasını yine vatandaştan çıkarıyorlar.
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Zincir marketleri olmadığı dönemleri çok iyi hatırlarım,Mahalle bakkaları kafasına göre etiketsiz fiyatlandırma yapardı. Bu marketler sayesinde ürünlerde etiket gördü bu ülke.Yasiniz kaz bilemiyorum ancak o devirleri bilmenizi araştırmanızı tavsiye ederim.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye dönerdiler her Hafsa 5.10. TL yavaş yavaş zam yapıyorlar geçen seneki 35. İla kırk liralık dönerciler şu an 120. Tl fen porsiyon döner satıyor yüzde kaç zam yapmış fırsatçılar zamı her hafta azar azar dikkat çekmeden yapıp milleti soyuyorlar vatandaş tepkisini koymuyor fırsatçıların iştahı kabarıyor dönercilere bakın korkunç zengin olmuşlar nasıl zengin olduklarına bakın milleti soymaktan asla vazgeçmezler özellikle marka adı altındaki dönerciler soyguncu gibi
    Cevapla
  • Dr.Nevzat DEMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    İthal hayvanla sorunun çözülemeyeceği yani taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği ayan beyan ortada iken yanlışlıkta ısrar etmek niye. Daha önceki bakanlarda aynı yolu izledi sonuç ortada. Girdi maliyetlerini düşürmek yerine cari açığın bulunduğu, dövize ihtiyaç dıyulduğu bu dönemde bu israf niye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle