Oruç Reis gemisinden güçlü dönüş! 12 yıllık avantaj sağlayacak

Modernizasyon çalışmalarında son aşamaya gelinen Oruç Reis gemisi, denizlere daha güçlü dönüş yapacak. Oruç Reis gemisi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

GİRİŞ 21.08.2022 10:15 GÜNCELLEME 21.08.2022 10:16
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Operasyon kabiliyeti artırılan Oruç Reis gemisi denizlere daha güçlü dönmeye hazırlanıyor.

Bir yandan Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgazı karaya yaklaştıran Türkiye, diğer yandan sismik araştırmalarına devam ediyor. Sondaj ve araştırma çalışmalarının hızlanması amacıyla son olarak Abdülhamid Han sondaj gemisi filoya katılırken, eldeki diğer gemilerde de güçlendirme yapılıyor.

Sabah'ın haberine göre; Bu kapsamda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 5 yıllık zorunlu bakım, ekipman ve yazılım modernizasyonu için faaliyetlerine ara verdi. Birkaç aydır İstanbul'da bakımda bulunan Gemi, geçen günlerde de Zonguldak'taki Filyos Limanına demirledi.

ORUÇ REİS GEMİSİNDEN GÜÇLÜ DÖNÜŞ!

Son aşamasına gelinen modernizasyon çalışmalarının ardından Oruç Reis gemisinin sismik veri toplama kapasitesi, 4x6.000 metreden 4x8.100 metreye çıkarılacak. Böylece gemi, petrol ve gaz potansiyelinin tespiti için 20 yılda toplayabileceği veriyi 8 yılda toplayabilecek.

Ayrıca sismik veri toplama kapasitesinin artırılması sayesinde gemi daha çok 3 boyutlu projelerde kullanılmaya başlanarak gemiye operasyon kabiliyeti ile daha derin hedefleri ve özellikle tuz-altı derin hedefleri haritalandırma kabiliyeti kazandırılacak.

AKDENİZ'DE 8 DERİN SONDAJ TAMAMLANDI

Şu ana kadar denizlerdeki sismik veri toplama çalışmalarında öncelikle milli gemiler Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri kullanıldı ve eş zamanlı sismik veri toplama faaliyetleri yürütüldü. Bu kapsamda Karadeniz'de deniz altına boru serimi devam ederken, 2018'den bu yana Akdeniz'de ise 8 derin deniz sondajı planlanan takvim çerçevesinde tamamlandı.

Oruç Reis'in bakımda olduğu şu günlerde, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ise Karadeniz'de çalışmalarını sürdürüyor. Gerek kuyulardan elde edilen gerek yeni toplanan sismik veriler ışığında jeolojik model güncellenerek belirlenen diğer yüksek potansiyelli alanlarda faaliyet gösterilmeye devam ediliyor.

KARADENİZ'DE SONDAJ FAALİYETLERİ HIZ KESMİYOR

Öte yandan, sondaj gemilerinin faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. Halihazırda Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'de Türkali-10 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-6 sondaj kuyusunda, Yavuz Sondaj Gemisi de Türkali-4 sondaj kuyusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 21
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda Allah ın izniyle söz sahibi olucaz... İnşallah...
    Cevapla
  • Sarkici 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilmemmi iiiii zor gunlerde hep yanimdaydun bilmenmiiiii iiiiiii niyniyyyyy niyyyyy
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Derin deniz sondajı ve madenciliğinde , dev bir küresel piyasa var , Malezya , Endonezya , Okyanus kıyısı Afrika , Asya ve Latin Amerika ülkeleri MEB bölgelerindeki hidrokarbon rezervleri ve madenlerin çıkarılması için Türkiye ile ortaklık kurabilirler . Deniz tabanı madenciliği yapabilen ekskavatörlerin üretimine ehemmiyet gösterilmeli , girişimci firmalar desteklenmelidir .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Libya ile MEB anlaşması sonrası , Mısır ve İsrail ile normalleşerek , Mavi Vatanın sınırlarını tahdit etmeliyiz . İsrail ve Mısır gazını gerek LNG tankerleri gerek se Doğu Akdeniz boru hattı vasıtasıyla TANAP 'a aktarıp Avrupa'ya ihraç edebiliriz . MEB tahdidi sonrası Kıbrıs adasının güneybatı ve batısı , Girit adasının doğusundaki rezervlerin Türkiye'nin olduğu Uluslararası cemiyet tarafından kabul görür . Libya ile de ortaklık kurup Girit adasının güneyindeki rezervler den pay alır , yolumuza bakarız . Yunan'a AB ve kreditörler taksın , bizi alâkadar etmez .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    10 senedir hiç birşey yapılmamış , işe yeni başlandı , sabredelim .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle