İkinci eldeki kilometre ve ay şartı Danıştay'a taşındı

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı yürürlüğe girerken; İzmirli avukat Tamer Atabay, bu konudaki yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı.

İkinci eldeki kilometre ve ay şartı Danıştay'a taşındı
İkinci eldeki kilometre ve ay şartı Danıştay'a taşındı
GİRİŞ 20.08.2022 13:25 GÜNCELLEME 20.08.2022 13:25
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un kamuoyuyla paylaştığı araç satışına sınır getiren ’İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre ikinci el otomobiller ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılamayacak. Yürürlüğe giren düzenlemenin 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacağı, bakanlığın uygulamayı 6 ay uzatabileceği de belirtildi. İzmirli avukat Tamer Atabay, ’anayasanın mülkiyet hakkına aykırı’ olduğu gerekçesiyle yönetmeliğin iptali için 6 Ağustos’ta Danıştay’da dava açtı.

Atabay, yönetmeliği anımsatarak, "Yönetmeliğe göre tacirlerin araç satışını yönelik bir kısıtlama geldi. Tacirler 6 ay ve 6 bin kilometre iyi geçmeden araçları satamayacaklar. Bu anayasaya aykırı. Ayrıca İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı. Bu nedenle iptal davası açtık. Çünkü tüm kamu kuruluşlarına verilen mülkiyet hakkına aykırı bir yönetmelik. Mülkiyet hakkı ne demek. Ben bir aracı kiralayabilirim, satabilirim veya kullanabilirim. Bu yönetmelikle artık aracı satamayacağım söyleniyor. Hukuk bunu tanımıyor. Bir tacir veya vatandaş tüm yatırımlarını buna yapmış olabilir. Siz birden ’Devlet olarak bunu yapmanı kısıtlıyorum’ diyemezsiniz. Bir tacir hukuk düzeninde, hukukun vermiş olduğu ölçüde kar oranı hangisinde fazla ise ondan yararlanma hakkına sahiptir. Hal böyleyken bir oldu bitti ile ’Bunu kısıtlıyorum’ denilemez. Bu hem İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 1’inci maddesine aykırıdır hem de Anayasa’nın 35’inci maddesine aykırıdır. Dolayısıyla Danıştay’da dava açtık" diye konuştu.

Yönetmeliğin Danıştay’dan döneceğine inandıklarını vurgulayan Atabay, "Mülkiyet hakkındaki bir hak. Bu ancak kanunla sınırlandırılabilir, yönetmelikte yapılamaz. Bunun yanında bu öngörülebilirlik ilkesine de aykırı. Bir şirket çok kâr getirdiği için bu yönteme başvurabilir. Örneğin yatırımlar tüm imkanlar kullanılarak bu yönde yapılmışken, bu aracın satımı yasaklandığı zaman büyük bir zarara neden olacaktır. Bu nedenle Danıştay’ın, anayasanın vermiş olduğu hakkı koruyacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Üçe alıp yüze satmak hukuki mi avukat
    Cevapla
  • balcılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Yoksa sende mi bu işin ticaretini yapıyordun Avukat,Araç fiyatlarının düşmesi için atılan bu adım seni niçin rahatsız etti.
    Cevapla
  • ayaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu hani şunu bunu suçluyordunuz... Bir insan 0km aracı niye alır... Binmek için değil mi... Niye hopluyorsunuz... Ne yani 0km aldığın aracı bi zahmet 6 ay birde 6bin km kullan bakalım... Takke düştü kel göründü.. Plaza (bayii) - galeri tekeli ortaya çıktı..
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 1 yıl önce Şikayet Et
    En az 1 yıl ve 10.000 km olsun ,5 yıl aracını satmayan ÖTV ödemesin
    Cevapla
  • Reis duy bizi 1 yıl önce Şikayet Et
    İlgili avukat vergi müfettişlerince incelensin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle