Bakan Kirişci’den mazot, gübre ve yem müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal üretimde mazot ve gübre, hayvancılıkta yem için üreticilere ayni olarak destek sunulacağını, üreticilerin hazırlanan kart ile bu destekten faydalanabileceğini söyledi.

GİRİŞ 19.08.2022 16:02 GÜNCELLEME 19.08.2022 16:45
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İzmir’in Dikili ilçesinde tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Stratejik üründen kastın hububat, yağlı tohumlar, şeker ve bakliyat olduğunu vurgulayan Bakan Kirişci, “İşe stratejik ürünlerden başlayacağız. Ben çiftçiyim ve çiftçi çocuğuyum. Mazot ve gübrenin ikisini de kaynakları bizde olmadığı için ithal ediyoruz. Bu iki temel girdiyi, stratejik ürünler için destekleme çerçevesine alacağız. Ayni olarak bu destekleri ne zaman kullanacaksa, karta yüklenen para üzerinden üreticinin bunları satın alabilmelerine imkan sağlayacağız. Üreticimiz ne üreteceğini söylesin, ihtiyacı olan mazot ve gübreyi tam zamanında kendilerine ayni olarak sunacağız. Hayvancılıkta da yem konusunda ayni olarak üreticilerimize destek sunacağız. Üreticilerimizin finansmanla ilgili yaşadığı güçlüğü aşmış olacağız” dedi.

“EKİLMEMİŞ ALAN KALMAYACAK”

Sözleşmeli üretimin en iyi uygulamasının şeker pancarı üretiminde olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, “Bunu bile biz yeterli görmediğimiz için yeni sözleşme mevzuatı hazırlıyoruz. Bu mevzuat, sigortayı zorunlu hale getirecek, üreticiyi ve ürünü alacak olan sanayiciyi veya tüccarı garanti altına alacak” bilgisini verdi. Bakan Kirişci ayrıca, “Bizim nadasa bıraktığımız alanlar var. Ekilmeyen alanlarımız var. Bu ekilmeyen alanlar için mülk sahibine ‘Sen sahibisin ama biz burada mülkiyet ile kullanım hakkını ayırıyoruz. Bir yıldan fazla o alanı boş bırakıyorsan o alanda üretim yapandan kira bedeli tahakkuk ettirilecek’ diyeceğiz. Böylece boş alan kalmayacak, ekilmemiş alan kalmayacak. Mülkiyet sahibi ile kiralamak isteyenlerin aralarındaki ilişkiyi düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN YÜZYILI”

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yeni projeler hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, “Gelecek yıl, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yıl dönümü. 2023, bizim için kritik bir öneme sahip. Yeni yüzyılı ‘Türkiye’nin yüzyılı’ olarak tanımlıyoruz. Türkiye’nin sözü dinlenen, bölgesel değil global oyuncu olarak görülmeye başlandığının kabul edildiği bir döneme giriyoruz. Bunu Tahıl Koridoru’nda da gördük. Rusya ve Ukrayna, hububatın yüzde 28’ini elinde tutan tekel ülkeler. Yağlı tohumlarda da farklı bir durum yok. Biz de arz açığı olan azı ürünleri bu ülkelerden alıyoruz. Savaştan dolayı böyle bir tıkanan süreci aşan ülke Türkiye ve Cumhurbaşkanımız oldu” sözlerine yer verdi.

“ÜRETİMDE BAMBAŞKA BİR UFUK VE PENCERE AÇACAK”

Binali Yıldırım ise “Mazot ve gübre konusunun tarımsal üretimde bambaşka bir ufuk ve pencere açacağına inanıyorum. Bunun para olarak değil mazot ve gübre olarak veriliyor olması, üreticileri rahatlatacak” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Fevzi Kılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Gübre Mazot ve Yem, bu üçlü üretimde maliyetin %70'ini teşkil ediyor. Çiftçiler, besiciler aracı ve tefeci sarmalındadır. Ürününü hasat ettiğinde aracılara ucuz fiyata vermeyecek, piyasa şartlarında istediği yere satacaktir. Sözün kısası girdi ve maliyet sıkıntısı olmayan üreticiler, zarar kaygısına düşmeden daha çok üretmeye çalışacaklardır. Umarım en kısa zamanda dağıtım esaslarını tamamlayıp, tarihin en isabetli reform niteliğindeki kararını uygulamaya koyacaklardır. 50 yıllık tarımsal tecrübeye sahip birisi olarak, kararı üreticiler olarak, yerinde gerçekçi ve olumlu buluyorum. Tebrikler sayın Bakanım.
    Cevapla
  • mehmet ali 1 yıl önce Şikayet Et
    hep aynı muhabbet ekilmeyecek alan kalmayacak vatandaş şehirde ekmediği tarlanın parasını alıyor eken hamalcılık yapıyor
    Cevapla
  • Mazot 25 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes kooperatiflerden almıyor dışardan nasıl alacak peki detaylı analiz gerektiren iş
    Cevapla
  • Ucuz sat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaw iyi araştırılmadan çifçiye sorulmadan iş yapıyorsunuz adamın alacağı gübre mazot senin verdiğinden az yada çoksa kalanı ne olacak yada eksikse bunlar öyle yaptım oldukla olmaz
    Cevapla
  • Yaptım oldu 1 yıl önce Şikayet Et
    E millet gübreyi mazotu almaya başladı geç olunca bir anlamı kalmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle