Bakan Kirişçi duyurdu: Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "96 milyon 780 bin 711 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun." dedi.

GİRİŞ 19.08.2022 12:35 GÜNCELLEME 19.08.2022 15:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kirişci, sosyal medya hesabından tarımsal destek ödemelerine ilişkin yaptığı paylaşımda, "96 milyon 780 bin 711 liralık tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun." ifadelerini kullandı.

Kirişci'nin paylaşımında destek ödemelerinin detaylarına da yer verildi.

Buna göre, Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği kapsamında 63 milyon 38 bin 438 lira, Uzman Eller Proje Desteği kapsamında 8 milyon 808 bin 572 lira, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği kapsamında 2 milyon 616 bin 405 lira, Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği kapsamında da 22 milyon 317 bin 296 lira ödeme yapılacak.

MAZOT, GÜBRE VE YEM MÜJDESİ

İzmir Dikili’de tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal üretimde mazot ve gübre, hayvancılıkta yem için üreticilere ayni olarak destek sunulacağını, üreticilerin hazırlanan kart ile bu destekten faydalanabileceğini söyledi.

Sözleşmeli üretimin en iyi uygulamasının şeker pancarı üretiminde olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, “Bunu bile biz yeterli görmediğimiz için yeni sözleşme mevzuatı hazırlıyoruz. Bu mevzuat, sigortayı zorunlu hale getirecek, üreticiyi ve ürünü alacak olan sanayiciyi veya tüccarı garanti altına alacak” bilgisini verdi. Bakan Kirişci ayrıca, “Bizim nadasa bıraktığımız alanlar var. Ekilmeyen alanlarımız var. Bu ekilmeyen alanlar için mülk sahibine ‘Sen sahibisin ama biz burada mülkiyet ile kullanım hakkını ayırıyoruz. Bir yıldan fazla o alanı boş bırakıyorsan o alanda üretim yapandan kira bedeli tahakkuk ettirilecek’ diyeceğiz. Böylece boş alan kalmayacak, ekilmemiş alan kalmayacak. Mülkiyet sahibi ile kiralamak isteyenlerin aralarındaki ilişkiyi düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin yüzyılı”

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yeni projeler hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, “Gelecek yıl, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yıl dönümü. 2023, bizim için kritik bir öneme sahip. Yeni yüzyılı ‘Türkiye’nin yüzyılı’ olarak tanımlıyoruz. Türkiye’nin sözü dinlenen, bölgesel değil global oyuncu olarak görülmeye başlandığının kabul edildiği bir döneme giriyoruz. Bunu Tahıl Koridoru’nda da gördük. Rusya ve Ukrayna, hububatın yüzde 28’ini elinde tutan tekel ülkeler. Yağlı tohumlarda da farklı bir durum yok. Biz de arz açığı olan azı ürünleri bu ülkelerden alıyoruz. Savaştan dolayı böyle bir tıkanan süreci aşan ülke Türkiye ve Cumhurbaşkanımız oldu” sözlerine yer verdi.

“Üretimde bambaşka bir ufuk ve pencere açacak”

Binali Yıldırım ise “Mazot ve gübre konusunun tarımsal üretimde bambaşka bir ufuk ve pencere açacağına inanıyorum. Bunun para olarak değil mazot ve gübre olarak veriliyor olması, üreticileri rahatlatacak” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 1
  • burak van 1 yıl önce Şikayet Et
    ekene biçene verin
    Cevapla