Küresel piyasalarda dolar güçleniyor

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G-20 zirvesine katılmayı planladıkları yönündeki haberler küresel piyasalarda jeopolitik risk fiyatlamasını yükseltirken dolarda güvenli liman alımlarını da destekledi

Küresel piyasalarda dolar güçleniyor
Küresel piyasalarda dolar güçleniyor
GİRİŞ 19.08.2022 09:31 GÜNCELLEME 19.08.2022 09:31

Fed üyelerinin açıklamaları ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G-20’ye katılma planlarının jeopolitik tansiyonu artırması dolar artışında rol oynarken ABD tahvil getirileri de yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 primle yükselişini üçüncü işlem gününe taşıyor. Birçok gelişen ülke para birimi dolara karşı kayıp yaşıyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi üç baz puan yükseldi ve yüzde 2,91’de.

Asya Pasifik hisse senetlerindekayıpların bir kısmı telafi edilirken MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,2 düşüyor. Wall Street Borsalarında Perşembe günkü hafif yükselişin ardından vadeliler ekside. ABD ham petrolü gerilerken ons altında da sınırlı kayıplar söz konusu.

Fed'in para politikası hakkında son olarak konuşan üç yetkiliden karışık sinyaller geldi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard Eylül'de 75 baz puanlık artışı desteklerken Kansas City Fed Başkanı'ndan güvercin bir yorum geldi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise 50 ve 75 baz puanlık artışa açık olduğunu belirtti.

Şİ VE PUTİN'İN G-20 PLANI PİYASALARI GERDİ 

Kasım ayında G-20 zirvesine ev sahipliği yapacak Endonezya’nın Devlet Başkanı Joko Widodo, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Bali’de düzenlenecek G-20 zirvesine katılmayı planladıklarını duyurdu.

Perşembe günü Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait’in sorularını yanıtlayan Joko Widodo G-20 zirvesine ilişkin “Şi Jinping geliyor. Putin de bana zirveye katılacağını söyledi” diye konuştu.

Şi ve Putin’in zirveye katılması Ukrayna savaşı ve Tayvan’da artan tansiyon gölgesinde iki liderin ABD Başkanı Joe Biden ile birebir teması anlamına geliyor. Biden, Ukrayna’yı işgali sonrası Rusya’nın G-20’den çıkarılması çağrısı yapmış, ABD’li yetkililer de Endonezya’ya Bali zirvesinden Putin’in dışarıda bırakılması yönünde baskı yapmıştı.

Diğer taraftan Biden ve Şi ilk yüz yüze görüşmelerinin G-20 zirvesinde gerçekleşmesi için kapıyı açık bıraksalar da ABD-Çin ilişkileri Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası Çin’in ada çevresindeki askeri tatbikatları sebebiyle kötüleşiyor.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt