Ordulu üreticilerin ‘fındık kurutma’ mesaisi

Ordu’nun yüksek kesimlerinde hasadı tamamlanan ancak yağışlı havalar nedeniyle kurutulamayan fındık, üreticiler tarafından şehir merkezine getirilerek, uygun arsalarda kurutuluyor.

GİRİŞ 19.08.2022 02:00 GÜNCELLEME 19.08.2022 12:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ordu'da sahil kesimlerinde 13 Ağustos tarihi olarak belirlenen hasat sezonu neredeyse tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma telaşına düştü. Özellikle yüksek kesimlerdeki mahallelerde yaşayan vatandaşlar, havaların yağışlı olması nedeniyle, topladıklarını kırsal mahallelerden şehir merkezine taşıyarak, çotanakları kurutmaya çalışıyor. Üreticiler, kamyonetler yardımıyla getirdikleri fındıklarını patoz işlemi ile tanelere ayırmak için hazırlarken, alanlarda kurdukları çadırlarda ve araçlarında geceyi geçiriyor.

“Geceleri araçlarda ve kurduğumuz barınaklarda kalıyoruz”

Ordulu fındık üreticileri, yüksek kesimlerde olumsuz hava şartlarından dolayı mahsullerini kent merkezindeki uygun arazilere getirerek kurutmaya çalıştıklarını, havaların güneşli olması durumunda yaklaşık 10 gün daha burada konaklayacaklarını söylediler. Üreticiler, yağmurlu havaların kendilerini etkilediklerini ifade ederek, geceleri ise kurdukları çadırlarda ve araçlarında barındıklarını belirttiler.

Patoz mesaisinden sonra yeniden fındık tanelerini kurutacaklarını kaydeden üreticiler, böylelikle fındığı satışa hazır hale getireceklerini, zorlu mesailerinin sürdüğünü aktardılar.

Kamil Yanık isimli patoz sahibi sezona başladıklarını ve günlük azda olsa iş çıkabildiğini ifade ederek, maliyetlerin arttığını ve bu sene saatlik patoz saatlik ücretinin bin lira olduğunu kaydetti.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şükretmek lazim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah sanada fındık bahçesi nasip etsin de. 50₺ ye fındık satılırmı bi gör
    Cevapla
  • hıdır diker 1 yıl önce Şikayet Et
    hiçde üzülmüyorum çok pahalı satılıyor fındık. hakkından çok fazla . yemeyincede ölmüyom .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen yeme zaten. 100 gram Antep fıstığı da 50 lira veriyorsun ama????
    Cevapla
  • Yeşil Görele 1 yıl önce Şikayet Et
    54 TL fındık fiyatını çok görürsün lakin marketten Milka yada alpella fındıklı çikolataya 40 TL verince keyif alırsın içinde toplasan 50 gram iç fındık olmayan çikolataya ama çiftçinin 1 senedir uğraştığı fındığa 54 TL verince sıkıntı oluyor öylemi sen gel akşama kadar tarlada calis da gör bakalım 54 TL edermi etmezmi
    Cevapla
  • Yakacıklı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hıdır bey Sakarya da toplamaya başlayacağız buyur gel iki gün misafirimiz ol fındık toplamak kolay mı zor mu görürsün. Ondan sonra fiyatı hakkında karar verirsin. Güneşin altında sabah 7 akşam 8 kadar topluyoruz. Ağzımız burnumuz tozla doluyor. Vücudumuza giren böceklerde cabası. Valla gel beklerim.
    Cevapla
  • Adalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Üreticinin emeğine saygı duyun , starbucks a gidip ne olduğunu bilmediğin içeceğe 40-50 lira verirsiniz ama
    Cevapla
  • Derzeit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bereketli olsun inşallah Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle