2 petrol devi kararını verdi! Türkiye üzerinden geçecek

Kazakistan farklı ülkelere satılmak üzere Azerbaycan'ın devlet şirketi SOCAR'ın ticaret koluyla, Türkiye'nin Akdeniz Limanı'na 1,5 milyon ton petrol taşmayı hedefliyor.

GİRİŞ 18.08.2022 11:25 GÜNCELLEME 18.08.2022 12:52
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Kazakistan'da devlete ait KazMunaygas petrol ve doğal gaz şirketinin başkanı Magzum Mirzagaliyev, Azerbaycan'a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Öncesinde Rusya üzerinden petrol satışı yapan Kazakistan, artan güvenlik gerçekçileriyle ham petrol akışını Azerbaycan'ın boru hatlarından satmayı planladı. Kazakistan farklı ülkelere satılmak üzere Azerbaycan'ın devlet şirketi SOCAR'ın ticaret koluyla, Türkiye'nin Akdeniz Limanı'na 1,5 milyon ton petrol taşmayı hedefliyor.

Rusya'nın tehditlerine karşı Kazakistan harekete geçti. Şimdiye kadar Novorossiisk üzerinden satış yapan ülke Azerbaycan ile görüşmeye başladı. Azerbaycan devlet şirketi SOCAR ile görüşen Kazak yetkililer söz konusu petrolü Türkiye'nin Akdeniz limanına oradan da farklı ülkeler satmayı planlıyor. Azerbaycan kaynaklarına göre ise anlaşmanın bu ay içerisinde yapılması iddia edildi. Petrol akışı ise Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattından sağlanacak.

1,5 MİLYON TON PETROL TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAŞINACAK

Kazakistan'ın ham petrolünü Azerbaycan üzerinden satmayı planladığı iddiasıyla ortaya çıkan haberler sonrasında, KazMunaygas devlete ait petrol ve gaz şirketi başkanı Magzum Mirzagaliyev 15 Ağustos'ta Bakü'yü ziyaret etti. Yetkili, ziyaret sırasında, Trans-Hazar altyapısının geliştirilmesi için şirketler arasındaki işbirliğini görüşmek üzere SOCAR Başkanı Rovshan Najaf ile bir araya geldi. Taraflar ayrıca ikili işbirliğinin diğer konuları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Görüşmenin amacı Azerbaycan aracılığıyla Türkiye'nin Akdeniz Limanı üzerinden Kazak petrolünü farklı ülkelere ulaştırmak olduğu belirlendi.

RUSYA TEHDİT ETMİŞTİ

Reuters'e atıfta bulunulan raporda, "Kazakistan, Rusya'nın kapatmakla tehdit ettiği bir rotaya alternatifler aradığı için, ham petrolünün bir kısmını Azerbaycan'ın en büyük petrol boru hattı üzerinden Eylül ayından itibaren satması bekleniyor." İfadeleri kullanıldı. Yayına göre, 20 yıldır Kazak petrol ihracatı, CPC boru hattı üzerinden Rusya'nın küresel pazara erişim sağlayan Karadeniz limanı Novorossiisk'e taşınıyor.

İMZA TARİHİ BELLİ OLDU İDDİASI

Kazakistan'ın devlet petrol şirketi Kazmunaigaz (KMG), Azerbaycan'ın devlet şirketi SOCAR'ın ticaret koluyla, Türkiye'nin Akdeniz limanına (Bakü-Tiflis-Ceyhan) petrol taşıyan Azerbaycan boru hattı üzerinden yılda 1,5 milyon ton Kazak ham petrolünün satılmasına izin vermek için ileri görüşmelerde bulunuyordu.

Kaynak, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattından geçen akışların bir ay sonra başlamasıyla nihai sözleşmenin Ağustos sonunda imzalanacağını söyledi. Ayrıca, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Ağustos ayı sonuna kadar Bakü'yü ziyaret etmesi planlanıyor.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk birliği işliyor yavaş yavaş. Bu paralar gelmese 2 kez 30 - 40 % net maaş artışı nasıl yapabilirdik. Avrupada 1 Euro artış yok maaşlara. Askeriyemize vs nasıl yetecek para. Çark dediğiniz gibi dönmüyor, evet zor durumda olanlar var ama şu an dünyanın her yerinde var. Babadan dul kızına kadar emeklilik hakkı hiç bir ülkede yok ve bunu sömürenler var ve bu yüzden ayrılanlar var. Sel ve deprem mağdurlara 0 ev veriliyor yine ve hiç bir yerde yok bu. Ev fiyatları arttı, bununda suçu Reiste tabiki ama o kadar ev sahibine kimse diklenmiyor asıl suçluyu ilan etmiyorsunuz, tüsiada ve market lobicilere, aracılara ayaklanmıyorsunuz. Kolayı var: Suçlu RTE. Allah yardım etsin. Üzülüyorum
    Cevapla
  • İsmet 1965 1 yıl önce Şikayet Et
    2 kere okumam gerekti ama anladım ve çok haklısın Yavuz kardeşim.... Hayırlısı inşallah
    Cevapla
  • 1978 1 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz peyrol, doğal gaz ve çelik ABD de var, çünkü dünyanın her tarafından siksh zoruyla alıyor. Faiz rantı, dolar üç kağıdı vs. siz düşünün. Erbakan hocanın anlatımlarını izleyin, çok basit kısa özetliyor. Hala geçerli
    Cevapla
  • Bay Y. 1 yıl önce Şikayet Et
    Şunu ifade etmek isterim ki : Bu memleket te en ucuz doğalgaz ve akaryakıtı yurdum insanı kullanması lazım. Herşey üretim den ibaret değil. Yeterki yeterli miktarda kirasını alalım, yok öyle.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Elbet öyle olmayacak gerçek şuki, kazakistan petrolün den en fazla payı rusya alıyor du artık bu gelişme ile hem kazakistan daha fazla para kazanacak hem kardeş ülkeler azerbaycan ve türkiye de nasiplenecek bundan daha güzel bir paylaşım olamaz
    Cevapla
  • cemal 1 yıl önce Şikayet Et
    ne zaman ?? Gaza zam gelecek kesin
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Gaza zam gelmeden önce sen gaza geliyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle