21,3 milyar dolarlık dev proje durma noktasına geldi! Türkiye'den yardım istediler

Durma noktasına gelen 21,3 milyar dolarlık Rus Novatek'in dev LNG projesine Türkiye'den yardım gelebilir. Dev şirketlerin projeden çekilmesi sonrası Novatek'in Türk şirketi Karpowership ile görüştüğü belirtildi.

21,3 milyar dolarlık dev proje durma noktasına geldi! Türkiye'den yardım istediler
21,3 milyar dolarlık dev proje durma noktasına geldi! Türkiye'den yardım istediler
GİRİŞ 17.08.2022 14:05 GÜNCELLEME 17.08.2022 14:05
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Rusya'nın Obi Körfezi kıyılarında Ukrayna savaşı ve Batı yaptırımları nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşı olduğu ileri sürüldü. Yunan basını, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki LNG programında Türkiye'ye bağımlı hale geldiğini yazdı.

21,3 MİLYAR DOLARLIK DEV YATIRIMA TÜRKİYE'DEN YARDIM

Rusya'nın bağımsız en büyük doğal gaz şirketi Novatek'in 21,3 milyar dolarlık yatırımla Sibirya bölgesinde inşa edeceği Arktik LNG 2 projesinde batı teknolojisine bağımlı olduğu, yaptırımlar nedeniyle doğal gaz projesinin tehdit altında olduğu belirtildi.

Novatek'in Baker Hughes, Saipem ve Technip'in geri çekilmesinden sonra projeyi planlandığı gibi tamamlayamayacağını yazan Yunan basını, Rus devine Türkiye'den yardım gelebileceğini belirtti.

NOVATEK'İN TÜRK ŞİRKETİ İLE ANLAŞMA YAPMAKTAN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK

Novatek'in dünyanın en büyük yüzer enerji santrali filosuna sahip Türk şirketi Karpowership ile görüştüğü ifade edildi. Novatek'in Türk şirketi ile anlaşma yapmaktan başka seçeneği olmadığı vurgulandı.

Analiz yazısında şu ifadeler yer aldı;

Güç gemisinin, Baker Hughes tarafından teslim edilecek türbinlerin yerini alabileceğine inanılıyor. Amerikan şirketi, Arctic LNG 2 üzerine 20 adet LM9000 türbini inşa edecekti. Yaptırımlar uygulanmadan önce türbinlerden sadece dördü teslim edildi ve Baker Hughes Rusya'dan çekildi. Bunların sonuncusu 25 Mayıs'ta Murmansk dışındaki Belokamenka'ya gönderildi.

Karpowership, 2010'dan bu yana, bugün az gelişmiş enerji sistemlerine sahip ülkelere enerji sağlayan 25 güç gemisi inşa etti. Bu tip gemiler şu anda 10 Afrika ülkesinde, ayrıca Orta Doğu ve Latin Amerika'da faaliyet göstermektedir. Elektrikli gemiler, mavnalara veya gemilere monte edilmiş yüzer enerji santralleridir ve ağır akaryakıt, dizel yakıt veya doğal gazla çalışabilir.

Anahtar bileşenler Fransız Technip şirketi tarafından tasarlanmıştır. Bir diğer önemli ortak, İtalyan mühendislik şirketi Saipem ve Türk şirketi Renaissance Heavy Industries'in ortak girişimi olan Saren BV'ydi. Kommersant'ın bildirdiğine göre, Technip ve Saipem şimdi Arctic LNG 2'den çekildi ve Novatek bunları Nova Energies ve Green Energy Solutions ile değiştirdi. İlk şirketin Rus Nipigaz'ın bir yan kuruluşu olduğu, ikincisinin ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne kayıtlı yepyeni bir şirket olduğu söyleniyor.

Ayrıca önemli parçalar üreten Çinli tersaneler de Novatek ile çalışmayı bırakma kararı aldı.

Novatek'in devasa yapıları için sonuçlar dramatik olabilir. Muazzam Arctic LNG 2 projesi tamamen durursa, Belokamenka sahası sonunda hayalet bir şehre dönüşebilir.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Recep 1 yıl önce Şikayet Et
    Umarım akparti hükumeti bizi AB, ABD ile Rusya, Çin kıskacınada sokmaz. Zaten ticari sınırlarda tehlikeli bir politika yürütüyorlar
    Cevapla
  • Okl 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyfendi ne öneriyorsunuz
    Cevapla
  • Volkan Mor 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapmasını öneriyorsunuz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen rahat ol Recep. Galiba ekonomi ve ticareti çlk iyi biliyorsun ama Tayyip Erdoğan işini bilir merak etme..
    Cevapla
  • Vatandaşa Sor 1 yıl önce Şikayet Et
    Seni sokmaz merak etme..⁉️⁉️⁉️⁉️
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz Powership gibi tanker işinde selamet görüyorum . Türkiye'nin dev tanker filosu olmalı tanklarına fuel oil , benzin , LNG doldurup hem elektrik üretmeli , hem de ihtiyacı olan ticari gemi , yat , benzin istasyonu , sanayi kuruluşlarına yakıt temin etmelidir .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Toryum ile çalışan gemi , denizaltı , yüzer platform , uçak yapılabilir . Toryum 232 kararlı bir izotoptur , Nükleer enerji üretebilmek için hariçten ışıma enerjisi verilmeli , hızlı termal nötron saçan başka bir ateşleyici ile aktive edilmesi gerekmektedir . Toryum 233 ise 22 dakika yarı ömrü olup , fisyon reaksiyonu başlatıp enerji üretir . Küçük Modüler çevrim türbinleri yapılabilir , termal , kinetik ve elektrik enerjisi çıktısı verir . Nükleer teknoloji ucuz değildir , Keza daimi enerji üretmesi nedeniyle stratejik üstünlük elde etmek için tercih edilir .
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar pahalı enerji olur satışta zorlanıyor toryumlu cep yüzer santraller yapabilirmi ona calismali
    Cevapla
  • Ibo 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah akil ve bilgi versin. Karadeniz Powership zaten Turk sirketi. Az okuyun Allah askina yaa.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu tip projelere girerse kaybı kazandığından cok daha fazla olur. Yunan da aklı sıra gaz vererek bizi bu projeye sokmaya çalışıyor. Sağolsunlar şirketlerimizin reklamını yapmışlar. Rusya hariç heryerde kullanalım bu reklamı.
    Cevapla
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    ben kuzey bölgesinde bu tarz petrol dogalgaz cikartmalarina karsiyim. Eger büyük miktar denizlere dökülürse, müthis bir doga felaketi yasanir. Kapatsinlar, ama hepsi.
    Cevapla
  • Muzaffer Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende Karşıya karşıyım Kullanırken karşı değilsin
    Cevapla
  • İ g 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl vermiş ama kullanan yok
    Cevapla
  • REİS 53 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğal gaz nasıl dökülecek anlatır mısın nasıl bir felaket anlatta bilelim
    Cevapla
  • miço 1 yıl önce Şikayet Et
    sen çıkarmazsan bunu başkaları ğelip çıkarır bizde bakarız. doğasımı kaldı avrupa şimdiden vampir gibi arıyor nerden ne çıkarırım diye yunan adası burnunun dibinde adamlar çıkarsa ne yapıcan.
    Cevapla
  • hichkok 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam
    Cevapla
  • turkim muslumanim 1 yıl önce Şikayet Et
    ticarete amac kardir kari miz ulke men fatine uyorsa bu ise girl meli
    Cevapla
  • Bosver 1 yıl önce Şikayet Et
    Yarin uymazmi,bugun belki zarar ederiz.ama on sene sonra belki kosullar degisebilir..ticaret böyle birsey.yarinlari iyi görmek lazim.....iyi.günler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle