Akaryakıtta sistem değişiyor: Nispi kâr marjına geçiliyor

Akaryakıt bayilerinin satış fiyatı ne olursa olsun aynı kârı elde etmelerini içeren sistem değişiyor. PÜİS Başkanı İmran Okumuş: Bu durumdan şikayetçi olan bayilerin sistem değişikliğine ilişkin talebinin kabul gördüğünü belirtti.

GİRİŞ 16.08.2022 10:40 GÜNCELLEME 16.08.2022 10:48
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Özellikle akaryakıt fiyatlarının yükseldiği dönemde ciddi sermaye kaybına uğrayan akaryakıt bayilerinin satış fiyatı ne olursa olsun aynı kârı elde etmelerini içeren sistem değişiyor. Uzun süredir bu durumdan şikayetçi olan ve sık sık bakanlıklarla bürokrasinin kapısını çalan akaryakıt bayilerinin sistem değişikliğine ilişkin talebi kabul gördü.

Motorin ve benzin fiyatlarının 30 lira sınırına dayandığı dönemlerde daha çok olmakla birlikte, fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenen akaryakıt bayileri için yeni bir dönem başlıyor. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, yaptığı açıklamada mevcut sistemin 1286 akaryakıt bayisi için sürdürülebilir olmaktan tamamen çıktığını bildirdi.

Satış fiyatı ne olursa olsun aynı miktarda kâr uygulanmasının büyük haksızlık olduğunu belirten Okumuş, bunun yerine nispi kâr sistemine geçilmesi yönündeki taleplerinin kabul edildiğini aktardı.

İmran Okumuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve EPDK ile uzun süredir yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve kısa zamanda maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesini beklediklerini dile getirdi.

“SEKTÖR ADETA CAN ÇEKİŞİYOR”

Akaryakıt bayilerinin giderek artan maliyetler sebebiyle ayakta kalmakta büyük güçlük çektiklerini söyleyen İmran Okumuş, birçok bayinin sermaye kaybına uğradığını aktardı. Asgari ücrete yıl ortasında yapılan zammın zaten kuruşlarla ölçülen kâr marjıyla çalışan bayileri zor durumda bıraktığını ifade eden Okumuş, yılbaşında yapılacak yüksek oranlı artışın ise bu durumun etkisini artırmaya yol açacağını anlattı.

Yanı sıra bankaların çok yüksek oranlı kart komisyonunun da sektörü etkilediğini vurgulayan Okumuş, mevcut kâr payları ile kart komisyonlarını bile karşılayamayacak durumda bayilerin olduğunu ifade etti. Sektörün adeta can çekiştiğini belirten Okumuş, “Kar marjında yüzdeye dönüş için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve EPDK ile görüştük. Makul önerilerimizi olumlu karşılıyorlar, kuruşla belirlenen kâr marjının yetersiz olduğunu kabul ediyorlar. Bayilerin ticaretini sürdürebilmeleri için kuruştan yüzdeye dönüş mecburiyet oldu” dedi. İmran Okumuş, bunun için mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’de 12 bin 826 bayi bulunduğunu ve büyük kısmının zorlandığını aktaran İmran Okumuş, sistem değişikliğinde devletin vergi kaybının olmayacağının altını çizdi. Mevcut akaryakıt fiyatlarıyla brüt kâr marjının yüzde 6’nın altında olduğunu söyleyen Okumuş, bayinin yaşayabilmesi için gerekli olan oranın ise yüzde 9 civarında olduğunu belirtti.

BRÜT KÂR HALEN YÜZDE 6’NIN ALTINDA

Türkiye’de 12 bin 826 bayi bulunduğunu ve büyük kısmının zorlandığını aktaran İmran Okumuş, sistem değişikliğinde devletin vergi kaybının olmayacağının altını çizdi. Mevcut akaryakıt fiyatlarıyla brüt kâr marjının yüzde 6’nın altında olduğunu söyleyen Okumuş, bayinin yaşayabilmesi için gerekli olan oranın ise yüzde 9 civarında olduğunu belirtti.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 92
  • Selami 1 yıl önce Şikayet Et
    taş atıp ta kolları mı yoruluyor.Akaryakıta ne katma değer katıyorlar
    Cevapla
  • ethem 1 yıl önce Şikayet Et
    cuma günü sergi acalım
    Cevapla
  • Hakkı hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Akaryakıt istasyonlarını denetleyin. 19-20 liraya mazot satılıyor. İçinde ne olduğu belli değil. Fiyatlar uçarsa 10 numara yağı mazot diye almaya devam edeceğiz
    Cevapla
  • Angaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    3-4 kat artan benzin motorin vs. Parasal olarak bunların karıda 3-4kat artmıştır. Yani işletmeyi döndürmekte sorun yoktur. Ama bunlar gözlerini döndürüyor
    Cevapla
  • Osman Bozoklu 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 9 olması lazimmis, yaa günde 200 250 bin ciro yapan bir bayi 20 bin civarı para kazanır, bu parayla mı can çekisiyorlarmis, verin birazda biz ölelim bee
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ne kadar zenginimizi düşünen var emin olun onların umurunda değilsiniz
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    20 x30 600.000 tl kira,elektrik,su,vergi,ssk,market,toptanci,temizlik,guvenlik,personel maaslari,belediye,vergi dairesi, banka komisyonlari, hasar, is yeri sigortasi primi, tum bunlardan sonra birde kar kalmasi lazimki buna degsin. Yoksa adam basar parayi faize oturur oturdugu yerde
    Cevapla
  • Hazim 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasrettin hoca misali. Verin birazda biz can çekişelim.
    Cevapla
  • Ferhat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir istasyonun aylık masrafından haberiniz var mı acaba Bi araştırın derim. Net %1 marj ile milyonluk tesis döner mi sizce
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle