Dünya krizden çıkış yolu arıyor: Avrupa resesyonda, Çin faiz düşürdü

Avro Bölgesi’nde resesyon beklentileri artıyor. Bölgede resesyon riski Kasım 2020’den beri en yüksek seviyeye ulaşırken, Çin ekonomiyi canlandırmak için Avrupa ülkelerinin tersine faizleri düşürüyor.

GİRİŞ 16.08.2022 06:44 GÜNCELLEME 16.08.2022 10:03
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Rusya’dan doğalgaz sevkiyatının kesilmesinin en çok Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’yı etkilemesi ve Almanya ekonomisinde büyümenin bu çeyrekten itibaren duraklaması bekleniyor.

Yaşam maliyetlerindeki artış, bölge şirketlerini ve hanehalkını olumsuz etkiliyor. Bunların yanı sıra bölgede yaşanan kuraklık sebebiyle enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 8 olması bekleniyor. Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın eylül ayında da 50 baz puanlık faiz artışına gitmesini bekliyor.

Diğer yandan IMF Almanya’nın gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 1,9’dan yüzde 0,8’e çekerken bölgede resesyon riski de Kasım 2020’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Ekonomistler gelecek iki çeyreklik dönemde daralma beklentisini yüzde 60’a yükseltti. Önceki dönemde bu oran yüzde 45’di.

Faiz politikaları ile ekonomiyi dengelemeye çalışan Avrupa’nın aksine Çin ise ekonomiyi canlandırmak için faizleri ikinci defa indirdi. Çin Merkez Bankası, bir yıl vadeli Orta Vadeli Kredi Kolaylığı faiz oranını 10 baz puan düşürdü. Bu kararda Çin’in büyüme hızının düşmesi etkili oldu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • MŞE 1 yıl önce Şikayet Et
    İşkembe bayağı büyük ki sesli gülüyor herif
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa resesyonda filan değil. Avrupa yeni seviyeye geçiyor daha da tasarrufa gidiyor biz ise ne ilim ne bilim nede ekonomi olmadan gelişime devam ediyor sizde burda avrupa resesyonda diyorsunuz sesli güldüm.
    Cevapla
  • Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin o beyni taşıma istersen
    Cevapla
  • Kpolat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben de sesli güldüm!
    Cevapla
  • Yorum yazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aaaaaa. Koskoca Çin ekonominin kurallarını bilmiyor. Yuh geri kafalı yobazlar. Ekonominin kuralları vardır kardeşim. Faiz sonuçtur. DERLER SONRA.
    Cevapla
  • Son Azmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapalım yani şimdi oturup almanya'ya mı üzülelim, dünyanın 3.büyük ekonomisi olan ve dünyanın Çin'den sonra en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan almanya'ya %8 enflasyonu var diye ağlayalım mı, bizdeki %200 enflasyonu böyle mi unutturacaksınız gerçek müslümanlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ingiltere Rus mallarına Suriye petrollerine el koydu derdi buydu onları bırakmalı savaş durmalı Rus ve Çin birlikte karşı çıkmalı bu dünyayı savaşa sürükleyip mallarını yağmalayanlara karşı olmalı tepki göstermeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle