BES ile Türk vatandaşlığı geliyor! Detaylar ortaya çıktı

En az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payını 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES’e yatıran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı verilecek.

BES ile Türk vatandaşlığı geliyor! Detaylar ortaya çıktı
BES ile Türk vatandaşlığı geliyor! Detaylar ortaya çıktı
GİRİŞ 15.08.2022 09:33 GÜNCELLEME 15.08.2022 11:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yabancıların Türk vatandaşlığı için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girebilmelerinin detaylarını netleştirdi.

Buna göre, en az 500 bin Dolar veya karşılığı Döviz tutarında katkı payını 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES’e yatıran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı verilecek. Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar, yeni bir BES sözleşmesi kurmak suretiyle, unvanında ‘Vatandaşlık’ ibaresine yer verilen emeklilik planlarına dahil edilecek.

VATANDIŞLIK FONU

Yabancılar için vatandaşlık emeklilik planları kurulacak. Vatandaşlık emeklilik planlarında giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi alınmayacak. Türk vatandaşlığı için BES’e girenler ilk üç yıl boyunca plan değişikliği, emeklilik nedeni ile hesap birleştirme ve başka bir şirkete aktarım yapamayacak. Vatandaşlığa hak kazanmak için gerekli katkı payı tutarı birden fazla sözleşmeye paylaştırılamayacak. Vatandaşlık Yönetmeliğinde belirtilen, vatandaşlığa hak kazanmak için sistemde kalınması gereken 3 yıllık süre emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihi ile başlayacak.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), 3 yıl boyunca şartların ihlal edilmediğini kontrol edecek. Şartların ihlali üzerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne, Göç İdaresi Başkanlığına ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ihlal bildirilecek.

SEDDK, yeni düzenleme ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “BES’e aktarılacak birikimlerin artması ile sistemin derinleşmesi, yurtiçi tasarrufların artışına
önemli düzeyde katkıda bulunması ve üreteceği ölçek ekonomisi sayesinde maliyetleri azaltarak tüm katılımcılara katma değer sağlaması öngörülüyor. Yönetilen birikimlerin, piyasadaki kurumların gelişmesine ve uzun vadeli fon dengesine fayda sunması bekleniyor”
denildi. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Temel 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yeni ABD mi oluyor? Krizden paralı vatandaşlarla mı çıkacağız? Paralı vatandaşlık, paralı askerlik, paralı vatanseverlik, paralı ajanlık... Bunun sonu nereye varacak bakalım? Allah ecdadımıza rahmet, sonumuzu da hayretsin.
    Cevapla
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    yanlıs bır karar simdi asırlardır bu ulkede aslı neslı bellı olan ınsan la surıyeden veya baska yerden gelen cakkalla aynı hakka sahıp olaca z
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp olsa ülkeyi satar diyenler bu habere yorum yok mu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bece de yanlış
    Cevapla
  • engin kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    türk vatandaşlığı çekirdek parasına satılmamalıdır bu bir ihanettir ihanet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle