Çin, ABD'nin yeni çip yasasına tepki gösterdi

Çin'de, ABD Kongresi tarafından yakın zamanda onaylanan "Çip Yasası" kınandı. Yeni yasa, işletmeler arasındaki ticaret ve yatırım iş birliğini aksatacağı iddia edilerek eleştirildi.

Çin, ABD'nin yeni çip yasasına tepki gösterdi
Çin, ABD'nin yeni çip yasasına tepki gösterdi
GİRİŞ 14.08.2022 17:18 GÜNCELLEME 14.08.2022 17:18

Çin Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times'ın haberine göre Çin'deki ticaret kuruluşları ABD'de kabul edilen 280 milyar dolarlık teşvikin yeniliği engellediğine, yabancı şirketlere karşı ayrımcılık yaptığına ve jeopolitik gerilimleri yoğunlaştırdığına inanıyor.

ABD'de 280 milyar dolarlık teşvik tasarısına onayABD'de 280 milyar dolarlık teşvik tasarısına onay

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) ve Çin Uluslararası Ticaret Odası (CCOIC) tarafından yapılan ortak açıklamada onaylanan yasanın olumsuz sonuçlarından bahsedildi. CCPIT ve CCOIC, ABD'nin yeni yasasına şiddetle karşı çıktıklarını ve uluslararası iş dünyası üzerinde bu yasanın olum etkileri olacağını iddia etti. 

Yakın zamanda imzalanan yasa, ABD hükümetinin yerel yonga üreticilerine yaklaşık 52 milyar dolarlık sübvansiyon sağlaması için kapıları aralıyor. Hükümet ayrıca 24 milyar dolara kadar yeni fabrikalar için %25’lik bir yatırım vergisi kredisi sağlama yetkisi alıyor.

İki Çinli ticaret ajansı, yasanın ayrımcı hükümlerinin yarı iletken sektöründeki uluslararası iş bölümünü zorla değiştireceğini ve Çin ve ABD şirketleri de dahil olmak üzere tüm dünyadaki ilgili şirketlerin çıkarlarına zarar vereceğini savundu.

Açıklamada, "Bu, Dünya Ticaret Örgütü'nün ayrımcılık yapmama ilkesine uygun olmayan tipik bir endüstriyel sübvansiyondur. Öte yandan yeni ABD Yasası, işletmeleri küresel kalkınma stratejilerini ve düzenini değiştirmeye zorlayarak çıkarlarına zarar verecektir" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel yarı iletken tedarik zincirini ve uluslararası ticareti bozması nedeniyle yasaya şiddetle karşı çıkıldığını söyledi.

Çin'in bu teşvik paketine tepki göstermesinin en büyük nedeni ise bu teşvik paketinden yararlanan şirketlerin 10 yıl boyunca Çin’de ve ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturan diğer ülkelerde yeni fabrikalar inşa etmeleri veya mevcut fabrikalarını genişletmeleri yasak olması. Buna ek olarak, yeni yasa ABD’deki çeşitli yüksek teknoloji araştırma ve geliştirme projelerine on milyarlarca dolar destek sağlayacak.

ABD hükümeti, ülkesinde yarı iletken araştırma, geliştirme ve üretimini sübvanse etmenin yanı sıra, Amerikan teknolojileri ve ekipman satışını Çinli üreticilere karşı kısıtlıyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar