Abdülhamid Han Yörükler-1 ‘deki mesaisine başladı

Enerjide dışa bağımlılığını azaltmak isteyen Türkiye, deniz ve karada petrol ve doğal gaz çalışmalarını hızlandırdı. Aramalarda da yerli malzemeye ağırlık verilmeye başlandı.

GİRİŞ 13.08.2022 12:57 GÜNCELLEME 13.08.2022 17:22
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi olan enerjide, yerlilik oranını artırmak için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede denizlerdeki arama çalışmaları büyük yer tutuyor. Karadaki aramaların yanında denizlerde önceden taranan kuyularda sondaj faaliyetleri sürüyor.

TEDARİKTE YERLİ İMALAT

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk görevine uğurlanan Abdülhamid Han, hedefindeki Yörükler-1 kuyusuna ulaştı. Su altı çalışmaları devam eden gemide önümüzdeki günlerde sondajın başlayacağı öngörülüyor.

Türkiye, doğal gazda yüzde 99, petrolde yüzde 92’yi bulan dışa bağımlılığı minimuma indirmek için arama çalışmalarına hız verirken, yürütülen faaliyetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yerli tedarikçilere öncülük tanınıyor. Bunun meyveleri de rakamlara yansıyor. Petrol ve doğal gaz aramalarında ülkenin küresel bir oyuncu haline gelmesini sağlamak için gösterilen gayret neticesinde, yerli imalat kullanım oranı bu yılın ilk yarısında yüzde 30’a çıktı.

Son yıllarda hizmete alınan kuyulardan en dikkat çekeni ise Şırnak’ta bulunuyor.

ÜRETİME ŞEHİT ESMA ÇEVİK DAMGASI

Türkiye, ilk olarak bir şehidin ismini taşıyan petrol kuyusu olma özelliğine sahip Şehit Esma Çevik Petrol Kuyusu’dan damlayan her petrol ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Yaklaşık 86 milyon varil petrol eşdeğeri rezerve sahip kuyudan günde 400 varil petrol üretimi gerçekleşiyor. Yapılan bu keşifler sonucu Türkiye’nin günlük petrol üretimi ise 65 bin varile ulaşmış durumda.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Adsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yard8mc8m8z olsun.Hainlere ülkemizi d8ş güçlerin eline teslim etmek isteyen CHP saadet ve ip fırsat vermesin.
    Cevapla
  • B. ÖZDEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbi Yessir Vela Tüessir, Rabbi Temmim Bil Hayr
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yarabbi beklentimizin üzerinde güzel sonuçlar ihsan eyle en kısa zamanda... Bu işte emeği geçenlerden Allah razı olsun
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sivas daki rezerve 30 kuyu daha açılır ise 86 milyonluk rezerv 20 yılda tüketilir.Bir kuyu ile 589 yılda ancak çıkarılır.
    Cevapla
  • Oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    Yörükler 1 de daha önce sismik çalışma yapılmıştı sanırım.birde niye Yörükler değilde yorukler 1.insallah daha önce keşfedilen bir rezerv icindir.dunyanin ilk beş gemisinden birisi direk oraya gidiyorsa Rabbim hayırlar nasip eder insallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle