Kilosu 2 bin TL! Anzer Balı'nın hasadına başlandı

Rize'nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ve imparator balı olarak da adlandırılan ünlü Anzer Balı'nın üreticiler tarafından bal sağımı gerçekleştirildi. Anzer Balı'nın bu yıl kilosu 2 bin TL olarak açıklandı.

Kilosu 2 bin TL! Anzer Balı'nın hasadına başlandı
Kilosu 2 bin TL! Anzer Balı'nın hasadına başlandı
GİRİŞ 13.08.2022 09:50 GÜNCELLEME 13.08.2022 12:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı’nın üreticiler tarafından bal sağımı gerçekleştirildi.

Haziran ayının başında, kovanlarını gözden geçiren arıcılar bahar mevsiminde peteklerin tüm bakımlarını gerçekleştirdi ve düşük rakımdaki hazırlıklarını tamamladıktan sonra peteklerini Anzer Yaylası’na çıkardı. 40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türünden 2 bin 300 rakımda Anzer Balı üretimini gerçekleştiren arıcılar son olarak bal sağımını da tamamladı. Bu yıl kilosu 2 bin TL olarak açıklanan ve imparator balı olarak adlandırılan dünyaca ünlü Anzer balının sağımı gerçekleştirilmesinin ardından kalite kontrolleri yapılmak üzere yola çıkacaklar.

Bal sağımlarının gerçekleştirilmesinin ardından ballar hakiki Anzer Balı olduğu belirlendikten sonra coğrafi işaretli şekilde satışa sunulacağını belirten Anzer Balı üreticisi Muzaffer Deniz, "Anzer Yaylasında yaklaşık 2,5 aylık bir üretim aşaması vardır. Yayladaki kovanlarımız havanın durumuna göre bal üretimini arılarımız yapmaktadır. Verimli bir sezon geçirdik ve bal sağımlarımızı yaptık. İnşallah da yayladaki bütün kovanlarımızın sağma işlemi tamamlandıktan sonra üreticilerimiz ballarını Rize'deki kooperatifimize getirecekler oradan da Tarım ve Orman Bakanlığı denetimine girip ballarımızdan alınan numuneleri Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesinde hakiki Anzer Balı olup olmadığı analiz edilecek. Alınan numuneler üniversitedeki testlerden geçtikten sonra bize yazıyla 'Hakiki Anzer Balıdır' denilecek. Tekrardan Tarım ve Orman Bakanlığımızın denetiminde Rize Arıcılar Birliğinde ballarımızın dolum işlemlerini tamamlamış olacağız. Dolumlar yapıldıktan sonra ballarımız coğrafi işaretli olarak tüketicilerimize satışa sunulacaklardır" dedi.

 

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Mustekim gungor 1 yıl önce Şikayet Et
    Reklamin gücü nu goruyormusunuz.anzer balının reklamını iyi yapmışlar oysa ondan daha kaliteli ballarda var.esameleri okunmuyor.bi örnek artvinin macahel bölgesi.
    Cevapla
  • Gülsün 1 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin anzer balını ancak zengini satın alsın diye üretiliyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanları fındıkdediler fiyat tavan yaptı onra ceviz sonra bamya sonra sonra sonra. Ben Almanyada arıcılık yapıyorum hiç bir zaman bir bal birine benzemez aynı yörede olsa bile yöntem önemli bazı müşteriler koyu petek istiyor benim gözümde en düşük kaliteli bal Koyu petekdeki bal çünki o petekler eski petek arı en az 1 dönem yumurtlamıştır en önemlisi balakımı zamanında hiç bir şekilde yemlenmemesi arıcılık bir Sanattır her sanatcı aynı şarkıyı farklı yorumlar. bu vesileile Afiyet olsun
    Cevapla
  • Selçuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ağrı yöresinde de bu dikenden var.boğa dikeni deriz.ama her sezon yetişmiyor.bu anzer bitkisi nasil oluyorda her sene yetişiyor...
    Cevapla
  • Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Anzer yaylanin adı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyenin her yeri endemik tur. Hakkiyla aricilik yapanlarinda bali anzer den asagi degildir. Seker felam az besliyorsa yaylak yerde kovani kurduysa sorun olmamali zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle