Mehmet Acet yazdı: Abdülhamid Han sondaj gemisi neden o bölgeye gönderildi?

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşesinde 'Abdülhamid Han' sondaj gemisinin neden Yörükler-1 kuyusunda göreve başladığını yazdı. Acet, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi detayını da verdi.

GİRİŞ 11.08.2022 09:41 GÜNCELLEME 11.08.2022 10:57
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

İşte Mehmet Acet'in bugünkü yazısı:

Enerji maliyetlerinin başını alıp gittiği bir ortamda, Türkiye’nin kendi doğalgazını, kendi petrolünü çıkarmak için yürüttüğü hamlelerin değeri de bir o kadar arttı.

Normal zamanlarda petrol ve doğalgaz gibi enerji ürünleri için yılda ortalama 40 ile 50 milyar dolar arası dışarıya para ödeyen Türkiye için bu maliyet bu yıl inanılmaz derecede arttı.

2022’nin ilk 7 ayında bu maliyet 75 milyar dolara çıktı.

Yıl sonunda 100 milyar doları bulması ihtimal dahilinde.

Bu ne demek?

Şu demek:

Sadece bu yıl, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki sert tırmanış nedeniyle, enerji ithal ettiğimiz ülkelere, artı 50 milyar dolar (Yaklaşık 900 milyar lira) fazladan para ödeyeceğiz.

Türkiye, 250 milyar dolar seviyelerine ulaşan güçlü ihracat performansıyla enerji hariç cari fazla verecek duruma geldi.

Ancak, yukarıdaki veriler, enerjide ithalata olan bağlılığınızın sürmesi halinde, cari açık sorununu köklü şekilde çözmenizin mümkün olmadığına işaret ediyor.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle dualarla ilk görev sahasına gönderilen Abdülhamit Han Sondaj Gemisi’nin tıpkı diğer sondaj gemilerimiz gibi, (Fatih, Kanuni, Yavuz) ne kadar önemli bir misyona sahip olduğuna buradan bakılarak karar verilebilir.

GÖREV İÇİN BAŞLANGIÇ YERİ OLARAK, AVRUPA BİRLİĞİ’NİN DE, YUNANİSTAN’DA SESİNİ ÇIKARAMAYACAĞI BİR BÖLGE SEÇİLDİ

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin ilk görev yeri Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayana kadar gizli tutulmuştu.

Geminin nereye gideceği sorusu, bizdekindten daha fazla Yunan medyasında merak ve tedirginlik konusu oldu.

Acaba 2020 yazında yaşadığımıza benzer bir Doğu Akdeniz krizi patlak verir mi korkusu eşliğinde yapıldı bu haberler.

Ancak, ilk sondaj çalışması olarak belirlenen bölge, (Antalya'nın en doğusundaki ilçesi Gazipaşa'nın 55 kilometre açıkları) Türkiye’nin gayet rasyonel bir kararla, önceliği, üzerinde herhangi bir tartışma olmayan bir bölgeye verdiğine işaret ediyor.

Bir başka deyişle, Abdülhamid Han Gemisi’nin demir attığı bölge, Yunanistan’ın yahut Kıbrıs Rum Kesimi’nin hak iddia ettiği bir bölge değil.

Bu böyle diye bu kararla, Ankara’nın Mavi Vatan’la ilgili haklarından vazgeçtiği şeklinde bir yorum da yapılamaz tabi.

Nitekim, uğurlama töreninde Erdoğan’ın yaptığı “Burası, Doğu Akdeniz’deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır. Akdeniz’de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yok” şeklindeki açıklamalarını böyle bir bağlamda değerlendirmek mümkün.

Şu anlaşılıyor:

Belli ki, kısa vadede Batı ile yeni bir gerilim ve kriz sürecine girmek yerine, kimsenin gürültü çıkaramayacağı yerlerdeki rezerv arayışlarına öncelik verilmesine karar verilmiş.

ENERJİ BAKANLIĞI YETKİLİLERİ: YÖRÜKLER-1 BÖLGESİNDE ORUÇ REİS 3 BOYUTLU SİSMİK TARAMA YAPMIŞTI

Yazının burasında iki önemli bilgi verelim.

Birinci bilgi şu:

Bu türden hidrokarbon çalışmalarını önce sismik tarama gemileri yapıyor.

Bu taramalar yapıldıktan sonra jeologlar, ortaya çıkan ‘sismik haritalar’ üzerinde incelemeler yapıyorlar.

Bu incelemeler aylar, hatta bazen yılları bulabiliyor.

Bu çalışmalar yapıldıktan sonra ise, sondaj için lokasyonlar belirleniyor.

Abdülhamid Han Gemisi’nin görev yapacağı Yörükler-1 Bölgesine dair daha önce kamuoyuna yansıyan bir bilgi olmamıştı.

Bu bölge ile ilgili görüşlerine başvurduğum bir Enerji Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’ye ait Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin bu bölgede de üç boyutlu taramalar yaptığı bilgisini verdi.

Önemli bulduğum ikinci bilgi, ‘üç boyutlu taramalarla’ ilgili.

Daha önce Enerji Bakanlığı yetkililerinden Karadeniz’de yürütülen sismik taramalarda, üç boyutlu taramalara geçildiği ve bu sayede tahmin oranlarının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere kadar çıktığı bilgisini almıştım.

O konuşmalarımızda ilgililer, bunun röntgenden tomografiye geçiş durumuna benzediğini ifade etmişlerdi.

Bir başka deyişle, sismik araştırmalarda üç boyutlu taramalara geçilmesi, sondaj yapılacak bölgelerdeki doğalgaz bulma ihtimalinin yükselmesi anlamına geliyor.

Haydi inşallah diyelim.

Karadeniz’den sonra Akdeniz’den Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nden de güzel haberler gelsin.

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 36
  • yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar teknolojiyi bilim insanını görevlendirenler chpli değiller müsterih olun iyi sonuçlar alacağız inşaallah
    Cevapla
  • yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan gaz çıkartmakmı kavga çıkartmakmı Zamanı gelince hakkımız olan her yerde Çalışma yaparız Nefen sorusunu köpürtürsek eğer Oniki adakar neden yunana berildi Kerkük musul neden terk edildi vb Altından kalkamayız Devlet aklı çocuk aklı değil Tüm dengeleri korumak zorundasın
    Cevapla
  • Naim 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu Dosta güven Düşmaanaa korku.Yolyn Açık Kutun bereketli olsun Aziz isimli Abdulhamithan Sondaj Gemimiz ve Görevlilerimiz.Sizi Düşmanlar karşınızda Dürbünle izleyecek Ve Çatlayacaklardır.Allaha Emanet olun.
    Cevapla
  • kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala mavi vatanda sondaj yapılmıyor hala geri adım hala batıya karşı çekimserlik.. Daha önce kuru kuyu çıkan yerde para ve zaman harcamaları
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok biliyorsan atla kayığa sen gidip çıkar. Karadeniz gazı kuru kuyu denen yerden bulundu. Daha önceki çalışmalar başkalarından kiralama gemi ve elemanlar ile yapıldı. Başkasına iş yaptırınca "El elin eşeğini ıslık çala çala ararmış." atasözünün önemi ortaya çıkıyor.
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Tevekkeltü âla Allah. Gerekeni yaptık sana güveniyoruz Allah'ım .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle